Recenze: Marvin vol. 1

Máme tady dalšího dýmkařského pionýra. O to více mne těší, že je z mých rodných lovišť. Je to produkt Ostravské pánve (tam u nás o uhlí jednu dvě věci víme) a několika zajímavými řešeními upoutal moji pozornost. Slovo dalo slovo, výměna menší (větší) obálky s penězi a kompromitujícími snímky proběhla bez zbytečných svědků a Marvin vol. 1 přistál u mých nohou. Překvapil, či zklamal?

Tadáááá
V dubnu jsem byl kontaktován jedním z gentlemanů, který mě ve zkratce požádal o konstruktivní recenzi na nový dýmkařský produkt. Byl tajemný jako hrad v Karpatech, tak jsem si i já zahrál na tajného agenta. Dle dostupných údajů jsem v obchodním rejstříku dohledal jméno a logo společnosti, jen tak mimochodem jsem ho poslal do konverzace. Evidentně jsem ho trochu překvapil, internet je tak nádherné místo! Pak se agenti na obou stranách na nějakou dobu odmlčeli. Ticho po pěšině.

Koncem července jsem dostal milou zprávu od čtenáře, ve které mi sdělil, že jeho přátelé vyvinuli nový typ vodní dýmky a je to neskutečný rachot. Kdyby Dalajláma dýmil, měl by 2 v modlitebně a jednu na hajzlu. Nof, dobrá. Takových doporučení, která prohlašovala novou vodní dýmku z Ostravy za nejlepší kouřostroj na planetě, jsem obdržel ještě několik. Bylo to úsměvné, plný význam toho všeho jsem však pochopil až po osobní schůzce s Marviny, tedy Marvinem, aka Markem a Vincencem, tvůrci Marvin vol. 1.

Ahaaa, takže jde o vodní dýmku. Můj zájem vzrostl, tudíž jsem s Marviny domluvil menší rande spojené s prezentací jejich díla. První věc, co mě zaujala - kluci jsou čajovníci/dýmkaři!
Papapaparrrrááááddda, Totototomeee (- Ralph, Mafia I). Měl jsem radost, protože specifikem českých výrobců dýmek je jejich jaksi nedýmkaření. Nedýmkařovost, nedýmivost? Grammar nazi, pls help. No nevadí, zkrátka téměř žádný z výrobců není pořádný dýmkař. Designéři, obchoďáci, ajťáci, podnikatelé, nicméně dýmkařů od srdce je v této oblasti jako šafránu. Kluci jsou matadoři ostravské Dobré čajovny na SNP. Můj názor je takový, že v Dobré čajovně jsem se neměl nikdy skutečně dobře, tuhle frančíííízu jsem navštívil několikrát v různých městech a vždy to bylo na žalobu. V oblasti dýmek, čaje mi chutnaly. Odložil jsem ale osobní traumata a sdělil jsem jim, že jsou jedni z mála. Měli radost. Juch!Kouřili jsme, povídali a dostal jsem v kostce vhled do zákulisí celého projektu. Řekl jsem jim, co je z prvního pohledu na dýmce dobré a co naopak špatné. Více méně se mnou souhlasili a já po několikatýdenní zkušenosti mohu objektivně posoudit, co je Marvin vol. 1 zač.

Balení

Slušivá krabice
Balení je masivní a dýmka není jako pírko. To jsem si osobně vyzkoušel při převozu vlakem Bohumín-Praha. Krosna na zádech, kufr v pazouře a kam s Marvinem. Uvázat na břicho? Moc neohrabené. Rozbalit, naládovat do kufru, krabici zahodit? Škoda krabice. Uvázat na skateboard a pomocí vodítka na čivavy táhnout za sebou? Nemám skateboard ani čivavu. PPL? Moc drahé, nelze platit kuskusem. Nést to jako dort pomocí špagátu? Yes! Sice to vypadalo, že nesu svatební dort na svatbu tak za sto papírů, ale převezl jsem.

Všechny komponenty měly v balení své místo a ochrannou papírovou minikrabici. Při otevření balení z toho byl slušný tetris, to se povedlo, pánové. Obsah balení tvoří kleště, tarbuš, skleněná váza, korunka, tácek, hadice s koncovkou a tělo dýmky.

S čirou vázou, to je jiná paráda
Materiály

Tělo tvoří vyfrézovaná italská nerezová ocel. Chuť dát do vázy raviolli se však nedostavila, mi scusi! Stejný materiál byl použit na korunku, kterou z poloviny kryje gumový úchop pro snadnější manipulaci. Tácek, port, zpětný ventil a koncovka jsou rovněž z nerezi. Tělo je vyleštěno takovým funky kartáčem, lze pozorovat pěkné linie po celé výšce těla. Popis jako z uměleckého průvodce, juuu!

Váza je z české sklárny, čirá a robustní. Pěkným detailem je ryska s logem. Hrdlo je běžného průměru, takže čištění štětkou a cpaní různými květo-ovocnými přísadami povoleno. Lepený závit je relativně krátký, avšak spoj tělo-váza je pevný a dýmku jsem několikrát bral za tělo. Nic neupadlo, prima.

Hadice je černá, z potravinářského silikonu a s konektorem i náustkem je spojena pevně. Vyrvat náustek jsem nezkoušel, nejsem King Kong a náustek byl navíc vcelku povedený, so be it.

Tělo a váza

Křivák poprvé
Celá konstrukce těla je postavena na čistých liniích. Tím chci říct, že korunka a tělo jsou na první pohled jedním souvislým povrchem. Korunka je na krátký závit a po upevnění tvoří pevný celek s tělem. Gut. Srdce dýmky je z vnitřní části trochu nedodělané, jsou zde viditelné sváry, což se mi už moc nelíbí. Příště víc práce s pilníkem, hoši! Zpětný ventil je taky na závit, baví mě trojúhelníkový chránič na kuličku, opět stylové. Co se mi líbí hodně, je provedení portu na hadici. Hadice obsahuje rychlospojku, kterou znáte ze zahradních hadic. Nejednou jsem si na ni ujebal nehet a dost se natrápil (Přemek Podlaha by ze mě neměl radost). Tady funguje vše na výbornou, potáhnete prstenec k sobě, strčíte do portu, prstenec se neprodyšně zacvakne. Velmi pěkná inovace, gut džob Ostravo. Downstem je neoddělitelný, což mě sere. Mobilní to tedy moc není. Zakončen je difuzorem, respektive několika vyvrtanými dírkami. Funkční to moc není, dírky nemají správný průměr a jsou velmi nízko, ve finále tak dýmka bublá jako vířivka. Ehh.

Křivák podruhé, vidíte v pravé části obrázku, že voda byla opravdu na linku
Váza vyniká svou čistotou. Není to zase takové klišé, dobrou čirou vázu aby člověk na trhu pohledal. V té mojí je však několik bublinek. Prooooč?! Safra, to mají všichni ve sklárnách takovou orální fixaci na bublifuk, že to musejí přenášet i do řemesla? Pff. Výkroj na světýlko chybí, trochu to zamrzí, protože podsvětlená by vypadala náramně, ale není to problém. Zručnější (mezi které nepatřím) si poradí a vyrobí si custom světelné řešení. Ryska je v mém případě spíš vtipným doplňkem. Proč? Oni ji totiž hoši naškrábali trochu křivě. Jak moc křivě? Check it out.


Korunka a talířek

Kleště, pretty much classic
Pomalu se dostáváme k jádru pudla, a to k záležitosti, která tvoří z této dýmky jakési unikum. Tím je řešení korunky a talířku. Funguje to následovně. Korunka našroubovaná na tělo obsahuje vodorovnou plochu na svém konci. Jupí, to bude asi na HMS, že? No, není. Na této ploše jsou 3 výstupky. Tyto výstupky pasují do děr v tácku, po jehož otočení se celá konstrukce upevní. Kam s uhlím? Mezi fixovanými výstupky je perforovaná plocha, na kterou uhlíky položíte. Potom tarbuš a jedete.

Jak jsem již zmínil, korunku kryje gumová ochrana. Upřímně, tenhle druh kondomu je fakt na hovno. Rozpálená korunka rozžhaví i gumu, která se sice neroztáhne o 18 metrů, jako most na Berounce, ale její původní funkce se vytrácí, protože i o ni si téměř spálíte pazouru. Vnitřní prostor korunky je tak na 30 g tabáku max, korunka je klasického typu a ve spodní části je perforovaná miliardou malých dírek, navíc s opět viditelnými sváry. HMS na ni funkčně nedáte, když ano, tak bez tácku. To už se tam vleze. Badchu taky ne. K talířku není co vytknout, řešení je to vskutku zajímavé.

O tarbuš jsem se taky několikrát spálil. Doporučuji packu něčím obalit, nebo užít jiný materiál, který o něco lépe pracuje s teplem. Tvarem připomíná příborník z IKEA, s množstvím děr pro odvod přebytečného tepla souhlasím. Au, au.

Hadice a koncovka

Hadice je v pořádku. Délka 150 cm, správná tloušťka, takže se nezalamuje. Varianta černá i bílá. Já mám teda černocha. S rychlospojkou je pevně spojená. Průměr hadice je ideální. Koncovka je vyfrézovaná z nerezi, což z ní dělá trochu těžítko. Podobnou jsem zažil u FUMO, tehda jsem s ní rozbil pár skleniček. Na umlčení po dýmce lačnícího kamaráda ideální. V koncové části se zužuje, ale není to na škodu, tah je i tak pěkný a sedne lépe do úst (omnomnom).

Funkčnost

Perforovaný tácek s výstupky
Jak to dýmí? Upřímně řečeno, s orignálním set-upem nic moc. Je to hned z několika důvodů. Tím prvním je korunka. Její řešení je trochu nešťastné. Když ji nabijete standardně, tak existuje reálná možnost, že ji ucpete. Uhlíky jsou od tabáku vzdálené poměrně hodně, takže přenos tepla k propalu celé dávky tabáku je delší než obvykle, čili vám dá více práce (a uhlíků), abyste ji propálili celou. Dírky na talířku jsou navíc tak velké, že jimi často propadá popel do korunky, čímž znehodnocuje tabák. Nerezová ocel je s teplem kamarád, takže ho vstřebá dost. Rozpálená korunka potom rozžhaví celou dýmku až k srdci. Kdybych měl slaninu, tak ji obalím kolem těla a budu sledovat, za jak dlouho se upeče. Slaninu nemám, ke kuskusu se nehodí. Gumový kondom na korunce tomu moc nepomáhá, rozpálí se taky. Na ocelovém talířku kvůli absenci výstupků navíc ze spodku zhasínají uhlíky. Achjooo.

Tarbuš s packou
Jak jsem pánům říkal, absence redukce pro vlastní korunku je nemilá. S vlastní korunkou by to fungovalo lépe, ale přišli byste o celistvost těla a talířek si můžete strčit tak leda pod zadek. Neřešitelný problém, toto.

Volba materiálu a korunky tedy není ok. Pro zbytek komponentů nemám výtky, zpětný ventil profukuje lehce, hadice s koncovkou pracuje jak má, rychlospojka u konektoru se mi moc líbí, váza je pěkná, všechny závity a bez křiku fungují, kleštím nelze nic vytknout.

Kouřil jsem z ní několikrát, zkoušel jsme normální i tmavý tabák, různé druhy nabití, avšak nevytáhl jsem z toho delší session než hoďku a půl. Tah je však lehký, což mě potěšilo.

Srdce v detailu
Zpětný ventil v detailu

Náustek v detailu
Rychlospojka v detailu
S vlastní korunkou? Ne-e
Verdikt

Designově povedená dýmka, která pochází z české dílny. To cením opravdu hodně. Ovšem některá zásadní řešení nejsou inovativní, naopak jsou krokem vzad. Přehřívání dýmky je velký problém, který nezachrání ani vynikající balení, inovace v oblasti srdce dýmky či neotřelé konstrukční řešení. Cenovka taky příliš nepotěší, dva Masarykové na českém trhu nelebedí v peněžence jen tak někomu. Kvůli (snad prozatímní) absenci redukce pro vlastní korunku tuhle dýmku moc fajnšmekrů jako trhák neshledá. Jsem však přesvědčen, že pro čajovny a shisha bary je to vhodná dýmka. Designově zaujme, pro běžné čajovníky jednoduchá na údržbu i obsluhu a je to zajímavá obměna stávajících křápů, kterých jsou české čajovny plné. Kluci pracují na inovacích a věřím, že Marvin vol. 2 už vychytá všechny mouchy, v současné podobě je to tak, jak jsem napsal. Jedná se opět o subjektivní názor, tak snad mě příznivci Marvina nepropíchnou kleštěmi. Děkuji Marvin smoke za zapůjčení.

inovativní design
česká práce
rychlospojka
prostá čirá váza
závity
balení
snadné čištění a dobrý přístup ke všem komponentům

přehřívání dýmky
absence redukce pro vlastní korunku
provedení korunky
tácek, na kterém zhasínají uhlíky
- difuzor a neoddělitelný downstem
cena

Dýmkařův koutek out.

K dostání zde.

6,5/10

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram