Dýmkařská bible #7 - Náhrady alobalu

Bylo by krátkozraké tvrdit, že spojení alobalu a korunek je věcí minulosti. Faktem je, že v posledních 5 letech se objevilo mnoho různých náhrad, inovativních záležitostí i totálních nesmyslů. V krátkosti (kecám, zase to bude dlouhá slátanina) vám představím těch několik, které stojí za vyzkoušení. Na faily dojde taky.

Alobal má stále silné lobby, několikrát jsem byl označen za blázna, že vůbec kouřím s něčím jiným, však top, ne? Ne? No. Vždycky mě sralo, že spolu s dýmkou musím nosit roli hliníku a připínáček, který vždycky s přehledem vyhledal nejtenčí místo v báglu a nejméně chráněné místo mých zad. Jsem však vizionář a zkoušel tohle kombo něčím nahradit. Tak to většinou začíná!

Díry v plechu

Ano, cesta začíná v plechu. Moc ho ale není, většinu povrchu tvoří díry. Řeč je o jednoduchém sítku. Těmito kovovými kráskami častoval Aladin od počátku každého „šťastného“ majitele jejich dýmek. I děravá urna by propustila méně popela než tahle sítka. S jejich plícervoucími korunkami fungovala asi stejně, jako záchranný balíček pro Řecko. Špatná distribuce tepla, to je volbou materiálu. Příliš málo příliš velkých dírek, malá úchopová část, špatná manipulace.

Much holes, more dust
Jako legrační hybrid může působit spojení tarbuše a sítka, hádáte správně, je to legenda mezi trafikami. Právě tam tuto zrůdnost můžete objevit nejčastěji. Ideální na jeden RZU, nejlépe glazurované korunky na trhu, velmi prostorné a bytelné. Aparát z kovu, maturita ze zbytečnosti. Tohle fakt ne-e.
Jasně, to chci k Vánocům
Jiní výrobci se pokoušeli dotáhnout nedokonalosti sítka k jejich většímu účinku a menší ztrátě tepla. Až donedávna, kdy Fumo představilo svůj Windguard 2.0 (k tomu pár žvástů níže), používali u všech svých korunek sítko. Zde už místo plechu sázejí na nerez, velkou plochu (i pro umístění tarbuše) a několik paprskovitě uspořádaných sloupců dírek. Zase bez úchopové plochy. Uhlíky zhasínají. Ne obecně, ale vždy z jedné strany, z té, která leží na sítku. To je velký nešvar všech sítek, ale i tohle má řešení. U Fuma na něj však nepřišli.

Tak trochu létající talíř od Fuma

Kluci z Hoob mají rovněž své vlastní sítko, které vyhovuje jejich hranatým korunkám - Hoob Pyro. Do třetice z hliníku, namísto dírek podélné zářezy, střed bez penetrování (:O). Naložil jsem tři kokosáky a bez problému, konečně má i úchopovou plochu, která nesežehne prst na uhel (těch už je i tak dost).

Hoobu zvoní hrana...
Pak je tady věhlasný Apple On Top-Strop, který se k řešení výše zmíněných problémů dostal nejblíže, konkrétně jeho druhá generace. Tady je tácek otočný, má úchopovou plochu potaženou silikonem (na podzim se musí...zelený list), perforované čtyřmi řadami dírek (zase to cizí slovíčko, si v tom přímo libuji). Na krajích se zvedá do výše ohrada, tácek pojme až čtyři uhlíky. Inovace oproti minulé generaci je ta, že dovolili uhlíkům „dýchat“. Na sítko umístili dvojici kruhových výstupků, na kterých uhlíky leží a jelikož jsou, byť mírně, vzdáleny od plochy sítka, proudí k nim vzduch i ze spodku a nedovolí jim zhasnout. Krásně vykradená vlastnost Flavour Saveru.

Zelený list!
Komínem ke hvězdám

Aneb když k sítku přidáte druhé a komín navrch. Pionýrem v této oblasti byly dva produkty - Badcha a Hassan Pasha. Dnes je těžké určit, který z nich spatřil světlo světa dřív. Mám za to, že to byl kolega Hassan. Tyto násady se neustále zlepšovaly, proto se jejich verze označují 1.x, 2.x atd. To jen tak pro pořádek. O čem to vlastně furt melu?

Pár rozdílů napříč verzemi
Oba tyto produkty jsou spojením klasické hliněné neglazované korunky a mosazné/ocelové násady. V prvních verzích byla tato násada pouhým zvýšeným sítkem, ale s inovací - vysokým kovovým komínem. Proč to? Přeci na odvod přebytečného tepla a provzdušnění tabáku v korunce, tohle fungovalo. Další verze přinesly nejdříve tácek se ohradou (2.0), děrovanou ohradu (2.1) a zkrácení komínu a užití sítka (4.0).

Kaya Birdhunter

Spojení nižšího komínu a sítka výrazně popularizovala násada Kaya Birdhunter, která nabídla kvalitní nerez, hustou, leč propustnou síťku a široký tácek. Mnohem lepšího výsledku však dosáhl Brohood Phoenix. Ještě menší komín, ne tak husté sítko, navíc rozdělené na tři části. Namísto děr jsou u základního sítka použity zářezy. Tohle kombo je v Německu rozšířené stejně jako Weißbier, téměř na každém videu někdo kouří právě s „fínixem“. Pak jsou tu experimenty jako Badcha Prime, u které už nejsou dírky vůbec, jen zářezy. Na zářezech leží uhlíky a mohou tak dýchat.

Badcha Prime
Brohood Phoenix
Kaloud Lotus

Jeden z nejinovativnějších produktů posledních let je prostá hliníková „krabička“. Oukej, tak prostá zase není. Málo se ví, že Kaloud začínal právě na Kickstarteru, což je asi nejznámější crowdfundingový server ever (prostě lidi posílají prachy tvůrcům určitého nápadu, tím zafinancují jeho realizaci). Peníze se vybraly a tvůrci vdechli svému nápadu život. Lotus změnil pravidla hry, o čem je tedy řeč?

(Originální) Kaloud Lotus
Kaloud Lotus je lesklá násada korunky vyrobená z duralu, což je slitina hliníku, mědi a hořčíku (díky, Wiki). Ten se mimo jiné používá v kosmu, vydrží tedy i mimozemskou invazi. Haha, ehm. Pššt. Je vyroben tak, aby nahradil alobal. Skládá se ze 3 částí:
  1. Kruhová základna s šesti podélnými průduchy a osmi půlkruhovými výstupky (pro proudění vzduchu u velkého množství tabáku).
  2. Ohrada/zeď připojená 3 křížovými šroubky k základně, mezi nimi jsou 3 dlouhé mezery pro boční odvod tepla.
  3. Dekl/poklice obsahující 3 otvory, které se otočným pohybem dají zakrýt. Úchop je krytý černým silikonem.
Bleh, to bylo tak popisné a profesionální, že mi z toho málem cuklo oko. Na odlehčení jeden „vtip“: Víte, co je nejlepší na sexu s dvaceti dvouletýma? Je jich 20. Nesuďte mě. Zpět k Lotusu.

Odvrácená strana Lotusu
Dovnitř vložíte uhlíky, překvapivě. Vlezou se tam dva kokosáky + jeden rozpůlený po obou stranách. Já většinou rozpálím tři, dva dám dovnitř a třetí položím na ně. Jakmile se zmenší, šoupnu ho do výhně k ostatním. Uhlíky rozpálí dural, který nádavkem rozpálí korunku a tabák v ní. Celé to trvá asi 3 minuty. Potom je praxí, že při prvním potahu už vyfouknete solidní porci dýmu. To se ale stává dle výběru tabáku, korunky, počtu uhlíků atd. Od připáleného hnusu se čistí naložením do pár hodin trvající vodní lázně, buď studené, nebo ho dejte vyvařit do hrnce. Po této koupeli jednoduše houbkou setřete všechen hnus a jedete dál.

Sedí si tam hezky, ten Kaloud (Cascade Phunnel)

Funguje pro všechny druhy nabití, s velkým i malým množstvím tabáku. Nemusí se ani tabáku dotknout, jindy se na něj připeče nádherný doughnut. Je to blbuvzdorné, ale levná záležitost to není. Můžete mrknout sem.

VHODNÉ KORUNKY

Jsou korunky, na které si Lotus sedne jako prdel na hrnec. Je to samozřejmě Samsaris, který je také produktem Kaloudu. Silikonová korunka, však už jsem ji popsal v předešlé bibli. Potom Cascade Phunnel, kde na vyvýšené noze leží plytká korunka, která je pro Lotus ideální. Další vhodné korunky: Saphire Phunnel a No.5 a El Nefes Olympus. Na jiných buď nedrží, nebo netěsní. Pár jsem jich také neuvedl schválně, každý si musí najít tu pravou <3!

KOPIE

Patent pending. Krásná dvě slova. Bohužel neúčinná. Lotus byl zkopírován snad trilionkrát, ať už dětmi z Číny, či seriozními firmami. Ty si daly aspoň tolik práce, aby změnily název a balení. Liší se materiál, liší se šroubky, Lotusy jsou matné i lesklé, či dokonce barevné. Většina z nich je použitelná, hlavním lákadlem je právě cena. Na Aliexpressu pořídíte Lotus klidně za 5 dolarů. Sám mám doma, jak já říkám, „fakeloud“, ten mi byl bohužel darován jako originál. Velká kauza, originální krabičky, jen drobné odlišnosti. Jeden nejmenovaný pražský e-shop prodával kopie za cenu originálu, doteď nebyl nijak pokutován. No jo, když má něco doménu .eu, není to hned evropská kvalita a poctivost. Přesto spousta lidí zaplatila za originál a dostala fake, škoda.

Originál vs. fake (zdroj: reddit.com)
Já jsem sice pro podporu originálního nápadu a rád investuji, ale ti, kteří se ženou za lepší cenou, tak tady je návod:
  1. Vyberte na Aliexpressu prodejce s velkým počtem kladných recenzí a vyberte fakeloud, nejlépe matný.
  2. Jakmile dorazí, sundejte gumovou packu a vložte fakeloud do trouby. Na 200°C ho nechte smažit asi 20 minut, pro váš zdravý rozum se radši nekoukejte dovnitř. Pak to nechte odležet a umyjte vodou. Je možné, že změní barvu, ale bude už relativně bezpečné z něj kouřit. Nikdy nevíte, co obsahuje za povrchovou úpravu a co je to sakra za materiál.
Nejlepší kopie, která vznikla, avšak nabízí výborné materiály, odlišný design a německou kvalitu, je MIG Razor. Krásná práce na soustruhu, lepší úchopová packa, drážky zabraňující umírání uhlíků. Moje příští investice!

MIG Razor!
Hybridy, faily a nedomyšlenosti

To by přece nebyl dýmkařský trh, aby se na něm nenašlo pár volovin a zvláštností. Začneme třeba kombinacemi předchozích prvků.

TARBUŠ+KOMÍN+SÍTKO+HLINĚNÁ KORUNKA

Jo, vidíte dobře. Měl jsem to v ruce a asi dvakrát použil. Kov začne z nepochopitelných důvodů divně smrdět, úchopová packa nějakým záhadným způsobem vypadávala, komín byl ve spodní části proděravělý (dafuq?). Výkon nic moc, uhlí mi začalo zhasínat, kouřil jsem asi 80 minut.

Au, to pálí
TARBUŠ+KOMÍN+SÍTKO+KOVOVÁ KORUNKA = ALADIN HEAT REACTOR

Celkem funny spojení, které vymysleli soudruzi z Aladinu. Tohle je však relativně použitelné, ale to proudění vzduchu v korunce, no. V trochu lepším designu, nicméně podobné předešlému hybridu. Dá se koupit i v našich končinách, here.

AHR!
FUMO WINDCOVER 2.0

Nikdo to ještě neměl v ruce, čerstvá novinka od Fuma v podobě modulárního heat managementu. Vše se ovládá šikovnou packou, celý systém je z hliníku a pojme až 4 uhlíky. Fumo vytvořilo pěknou microsite, kde vysvětluje, jak WG2 funguje a z čeho se skládá. No, su zvědavý!

Jak na WG2
FLIP BOWL a MINZARI CROWN

Tady začíná ta pravá sranda. Je libo draka, či jinou ještěrku? Korunku v podobě nafukovací panny? Teď už kecám, ale tenhle vynález má spoustu cool derivací. Jde o to, že konstrukcí, která nápadně připomíná instalatérské trubky, proudí vzduch z korunky. Není to taková nuda, jak to může znít, ta korunka je totiž vzhůru nohama, naopak a zavěšená ve vzduchu. Uhlíky jsou pod korunkou a žár stoupá nahoru. Sounds familiar? To jsme tu už měli, jak jsem recenzoval fakeshit Minzari Crown. Stejná funkčnost, ale Minzari designově trochu střízlivější. Stále se mi do rukou nedostal originál, takže nebudu znova hejtit, pro zájemce trocha čtení tady.

Probuď v sobě draka!
Som nahradil

Jak vidíte, je z čeho vybírat. Já osobně alobal používám už jen ve dvou případech. Ten první je, když si chci dát pořádnou korunku s Flavour Saverem a čtyřmi uhlíky, ten druhý je při použití Kazašského stylu. Jinak jedu poctivě Kaloud Lotus, většinou se Saphire No. 5. Potom je tady Apple On Top. Jo, ještě alobalím, když se chci proletět létajícícm talířem. Je to na vás, experimentujte a bavte se!

THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
DALŠÍ DÍL: DÝMKAŘSKÁ BIBLE #8 - Průvodce výběrem dýmky

Jakub Kopáček

16 komentářů :

  1. A Hexagon od Hekku :-)
    Jinak super článek. Mám lotus, používám jak si psal se Samsarisem, nebo s Cascade Phunnelem. Ale s MIG Razorem jsi mě trochu nahlodal.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Razor určitě vyzkoušej, brousím si na něj zuby už dlouho :)

      Vymazat
  2. Ahoj, nevím jestlis to už někde více rozebíral, ale nemohl by ses víc vyjádřit k flip korunce? Měl jsem tu čest ji používat (teda né draka, ale její klasickou verzi) asi 2 týdny a byl jsem z toho dost nadšenej, žádné kousky popela v korunce na tabáku, parádní heat management a oproti vortexu velká úspora tabáku a uhlí a to při stejně dlouho trvající chuti.
    Díky, Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Matěji, já s flipem nemám dobré zkušenosti, všechny korunky tohohle typu, které mi prošly rukama, byly ze špatného materiálu, který téměř nevedl teplo, nebo naopak tabák přímo sesmažil. Je to pěkná myšlenka, ale není moc funkční. Jestli ti vyhovuje, kdo jsem já, abych ti říkal, že to je naprd :)

      Vymazat
  3. Mám dotaz ohledně Badchy. Mám 2.0 a 4.0.
    U 2.0 mi zhasínají uhle. Vyřešil jsem to přidáním uhlíku (takže tam mám 4) a badchu nahřeju trochu před užitím.
    U 4.0 se mi velice rychle splálí tabák kvůlii toho sítka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty Badchy bývají z různých materiálů, konkrétně u 2.0 to může způsobit horší vedení tepla. Nejlepší je klasický Birdhunter/Brohood Phoenix. Se čtyřkou si více vyhraj s postavením a počtem uhlíků, jestliže se ti to pálí (taky záleží na tabáku), tak dej na začátek 3 a potom nech 2 a uvidíš.

      Vymazat
    2. Ok. Zítra budu zkoušet. Kdyžtak mrknu na ten Phoenix.

      Vymazat
  4. Ahoj, proč se ti nezdá to proudění vzduchu v korunce u ALADIN HEAT REACTOR? Má to někdo vyzkoušený?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jirko, mrkni na ten obrázek. Když tam dáš tabák, tak se ti nikdy neprohřeje rovnoměrně, díry jsou moc vysoko a pokud se ten kov dostatečně nenažhaví, nikdy to pořádně nepropalis až dolů. Obecně kovové korunky, snad kromě Apple on Top, nejsou tím nejvhodnějším řešením.

      Vymazat
    2. Ahoj Jirko. Vyzkoužené to mám. Koupil si to kamarád a po pár dýmkach to hodil do šuplíku. Jeho slova:"Vyhozené peníze."

      Vymazat
  5. Ahoj, máme rok 2019 a množstvo značiek HMS, aké by si dnes doporučil? Vyskúšal si toho MIG Razora?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, vyzkoušel. Je dost těžký, vede teplo jako čert, ale dnes už je to takové přežité HMS. Aktuálně bych doporučil CWP Heat Keeper, Kaloud Lotus I+, Shishabucks Stratus a Marvin Heat controll.

      Vymazat
  6. Ahoj, možná to sem úplně nepatří, ale snad dotazem nikoho nepohorsim. Koupil jsem si teď první vodní dýmku, žádný zázrak (TopMark Sokar) a stále nemůžu docilit dost hustého kouře. Co bys doporučil začátečníkovi na to občasné dýmání? 😊 Myslím korunku a popř. nějakou tu "plechovku" na uhlíky 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, rád ti pomůžu. Napsal bys mi kdyžtak zprávu na FB stránce Dýmkařova koutku? Tam to bude přehlednější, děkuju.

      Vymazat
  7. Ahoj přátelé, možná je čas představit nový koncept HMS hookamonk NOVA.. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau, je to zajímavé HMS, to určitě :) zrovna teď jsem jej prohnal testem → https://www.youtube.com/watch?v=BRkztLtzgzs

      Vymazat

Instagram