Německo v dýmu #1 - obchody, dýmky a tabáky

Joo, Turecko, tam dýmkám rozumí, že? Rusko, to jsou přece machři přes dýmky! Co je víc amerického než dýmka a hot dog?! Ha, Německo se směje a užívá si pozice jedné z nejdýmkařštěsdfs (grhh, to slovo je dost pitomé) země na světě, nebo jinak, tady je dýmka opravdu doma.

Je celkem jasné, že to asi nebyl strejda Dolfi, kdo Němce naučil vodní dýmce. Mnohem pravděpodobnějším nositelem této tradice jsou turečtí přistěhovalci (how ironic), kteří léta po válce začali zapouštět své kořeny v německé kultuře. S sebou si přinášejí i nargile, což je turecký výraz pro vodní dýmku. Z kouření ve své komunitě se němečtí Turci dostali k vlastním podnikům (kebaby, kavárny, čajovny), kde se poprvé dýmka dostává k širší veřejnosti. Puf, dýmka znovuobjevena pro Evropu. Hmm, to je možná dost nadsazené, nicméně to vystihuje nejlépe moji myšlenku.

Przní německou vlajku? Tak určitě...

Ehm...warum Deutschland?

To víte, poslední dobou je kolem soudruhů z NDR docela rušno. Produkují velmi povedené dýmky, výběr tabáku je zde širší než sukně Haliny Pawlowské a hlavně, je to blízko (ponorkám s tabákem USA-Evropa odzvonilo?).

Top recenzenti
Překvapivé je, že už v útlém dýmkařském věku (i když oni maj posunuté všechno, pivo od 16? to chceš) mají tamní dýmkaři (ti, co se chlubí po internetech, jo bro!?) hodně slušný setup, nebojí se točit recenze pochybné kvality (ha, moji lidi) a chtějí se ukázat. Ne, že by něco podobného nebylo i tady, jen mám pocit, že u nich je to zakořeněno silněji.

Skrze silnou muslimskou komunitu se dýmka stala velmi běžnou věcí i v jiných podnicích než jsou čajovny. Oni tak velkou čajovou kulturu tuším nemají, ale pochopili, že to je fajn společenská kratochvíle, kterou se nebojí zavádět v restauracích, kavárnách i klubech. Odkud ten všechen shit berou? Dozvíš se víc!

Obchod sem, obchod tam

Plné výlohy dýmek, pyramida z tříkilovek uhlíků i rusko-německý Budha. S tím jsem se většinou (Budha je jen v elwanu!) setkal na svých cestách po německých kamenných shopech. Každé větší město je má. Stačí jen přijít, nahodit jazyk říše a tvářit se, jako byste nikdy nepoužili RZU a máte vyhráno. Všichni se o vás rádi postarají a poradí vám (Budha ne, Budha má v pyči), většina obchodů vede platby kartou a obvykle nemají problém zasílat zboží přes hranice. Pro trošku přehledu vám vypíšu pár těch asi nejlepších shopů, výherci Dýmkařův koutek Shop Awards!

ELWANO.DE

Ano, dostáváme se k Budhovi. Se svým malým (fakt je to jak kamrlík pro krysu) obchůdkem na periferii Drážďan si získal moji přízeň. Co na tom, že má brutální vous, snapback naražený na palici, váží snad metrák a celou dobu se snaží vypadat, jako by tam vůbec nedělal. Umí ždibec česky (pěkně mi tu cenu zarecitoval, evidentně ho to bavilo) a sortiment má vcelku široký. Jeho webové stránky jsou už jiné kafe. Funkční, pěkně graficky vyvedené a přehledné. Sice by mohl přidat alespoň anglickou verzi, ale nu což, trošku zašprechtíte. Ideální na výlet z Prahy a severu Čech, cesta je krátká a můžete se ještě trochu flákat po Drážďanech. Za mě velké ano!

Je to radost!
SHISHA-NIL.DE

Shop nilský chci uvést hlavně kvůli šíři sortimentu - je přímo sloní (chápej obří, choboty neprodávaj)! Vcelku příjemný shop, naleznete tam mnohé. Akorát jejich expediční služba je hotový porod. Ohledně dýmek je to ještě jakž takž, občas zapomenou poslat třeba kleště, nebo tácek. Ale chraň vás ruka páně, jakmile zabrousíte k tabákům. Obří výběr je sice cool a yolo, ale objednejte si 3x pár tabáků, ze kterých dojdou třeba jen dva a ještě úplně jiné. Německá preciznost, to určitě. Beztak ten shop vedou načipované opice. Ale pokud vaše vysněné „to“ už neseženete zde, tak téměř nikde. A jo, na shisha-worldu!

SHISHA-WORLD.DE

Ti, kdož nevládnete jazykem říše, zbystřete. Aaaaaa, překlad do Ingliš! Ano, vskutku mají přeložené stránky a platba kartou není problém, jsou to sympaťáci! Tento shop se vyplatí sledovat, hlavně kvůli častým akcím, kde slevy mohou dosáhnout i 50 %. A k tomu zdarma?! Nic. S posíláním k nám to mají trošku horší, většinou špatně balí produkty, takže skleněnku bych si z tama opravdu nevzal. Bral jsem zde svoji Amy (vrrrau) a naštěstí došla v pořádku a kompletní, dokonce přiložili i ručně psaný lístek s poděkováním. Takhle má vypadat customer care.

SMOSHI.DE

Šmoši, taky fajn banda. Většinu nových produktů mají na skladě jako první, neleknou se posílat k nám i Jánošíkovi (len žiadne výhovorky!). Okej, slovensky neumím. Každopádně časté akce, příjemný vzhled stránek a velká blyštící záložka Neuekunde? vás přesvědčí, že tenhle shop je pro vaše zahraniční nákupy ten pravý. Tímto uzavírám výčet maloobchodních řešení.

Německá klasika <3
PCP-TRADING.DE

Plátci/neplátci DPH, your turn. Příjemný velkoobchod, který je prodlouženou rukou společnosti Kaya (jo, ti s těma dýmkama). Šíře sortimentu tedy slušná, byť jen od jednoho výrobce. Ti, kdo měli šanci nahlédnout do velkoobchodních cen, je to mazec. Bych tam skoupil všechno. No, všechno zase ne. Co bych dělal s 30 různými náustky?! No, nic. Čajovníci, eshopaři, vedoucí nákupu, tohle je místo pro vás.

VŠECHNO JSOU TO SUBJEKTIVNÍ ZKUŠENOSTI, NENÍ TO BERNÁ MINCE!
- Lord Caps-lock

Dýmky už dnes dělá každý...Němec!

Tento part píšu přímo z nemocnice a neměl jsem 4 dny dýmku, takže mě berte lehce s rezervou. Nudaaa, nedávají mi najíst a když jo, tak to chutná jako zkyslá přesnídávka s pikaem, děs běs. No, zpět k tématu. Němci jsou přirozeně pünktlich a podle toho vypadají i jejich dýmky. Podělím se s vámi o 5 výrobců, kteří dle mého skromného názoru (ten kluk o dýmkách nic neví, ten blog píšou zdrogované opice!) vyčnívají a zaslouží si z různých důvodů vaši pozornost. Ček dis aut!

MIG SHISHA

zdroj: http://mig-shisha.de/
Kus poctivé práce. Jinak bych se o dýmkách MIG asi nevyjádřil. S nerezovou ocelí si hrají jako šestnáctka s věkovou hranicí na Tinderu a kvalita je velmi vysoká. Strohé linie, čiré vázy z pevného skla, kovový tácek a modulární těla. Jo a jsou drahé jako milionářský trip do Bulharska. MIG znamená Made-In-Germany, ale to jen tak mimochodem. Dýmky se dají vylepšit různými baňkami, spirálami a zvětšováky. Pro kreativce a výtvarné duše jako stvořené. Jo a dělají povedenou odvozeninu Kaloud Lotusu jménem MIG Razor - prostornější, luxusněji vypadající, podobně drahou.

KAYA SHISHA

S výrobky firmy Kaya už se léta setkáváme i na našem trhu a musím říct, že od Kayi jsem měl první pořádnou dýmku. Sice zrezla a obalila se vodním kamenem, ale o tom zas jindy. Původně začínali jako výrobci bong a huličského materiálu, po zřejmě velmi dobrém modelu se rozhodli dělat i do dýmek, však proč ne. Mezi tou trochou trávy a haše snad vymysleli i jejich obchodní a produktovou politiku, protože je trošku postavená na hlavu. Každý model vyrábějí zhruba půl roku až rok, poté doprodávají a dále už ho nijak nepodporují, jak v náhradních součástkách, tak v reklamaci. Už mnoho krásných modelů takhle zapadlo, třeba El Keyif nebo INOX 660. Od nerezi, přes sklo, až k úplné novince (not really) z mosazi. Před pár lety také dodali na náš trh populární šlauchy „jéé, to vypadá jako dildo“, známé pod jménem Kaya Interlude.

BROHOOD 

zdroj: http://brohood.de
Brohood dělá tak od každého něco. Čaje, batohy a dýmky. Co přijde příště?! Velmi dobré hliněné korunky s násadou jménem Phoenix, určitě kupte. Pak haldy zajímavých skleněných náustků ve tvaru meče (fakt to je dlouhé skoro metr) nebo karafy (!). Před pár lety udělali své vlastní klony Meduse jménem broVolution, nejsou špatné, ale čistit bych to nechtěl. Nyní konečně začínají dělat zajímavější skleněnky jako Arigato, broFish a Picus (jo, bez prdele). Vedou si pěkně na sociálních sítích, vyplatí se sledovat.

AMY DELUXE HOOKAHS


Plagiátoři nejhrubšího zrna, taková malá Čína v srdci Německa. Mají velmi široký sortiment a kvalita je plovoucí. Něco je vyvedeno v opravdové kvalitě, třeba moje Amy Heavy Shay nebo Amy Small Rips. Ostatní už jsou pochybné, či vyloženě k ničemu. Kopírují hodně po designové stránce, ale přeci jen tu a tam přijdou s vlastním modelem a určitým vylepšením. K tomu produkují ještě svůj vlastní tabák a kameny na skalku.

DSCHINNI

zdroj: http://ztshisha.de/
Láme se to přes jazyk, že? Z počátku vsadili na skleněné dýmky, konkrétně model Skyline. Ten se stal hitem a byl inovativní svou modularitou, vzhledem i vzory. Sice prý moc netěsní, ale pohled je to pěkný. Model Cocktail (Barrel) je zase skvělá alternativa za ART Hookah, skleněnky Dschinni prostě umí. Model Baba (heh) je zase klasická dýmka, ale s měnitelným tělem. Jsou matné, průhledné, černé, bílé i zlaté. Zakoukal jsem se do nich na první pohled (chtěl jsem napsat potah, ale ještě jsem neměl osobně tu čest :/).

Tabáků plantáž

Kdo dlouho vybírá, přebere. Tady to ale moc neplatí, značek je kvadrilion a u výběru se můžete seknout až do příští doby ledové. Zajímavé a trochu smutné je, že místní zákony ovlivňují tabákové složení. Neřeknu vám to asi přesně, ale rozumím tomu tak, že tabáky produkované v Německu (nebo i distribuované, ale to bych hádal) mají zákonem dané množství melasy v poměru k tabáku. Výsledek téhle krkolomné formulace je ten, že většina tabáků, které jsou na německém trhu, je podmelasovaných a lehce chuťově prázdných. Je to ale k zamyšlení, protože to platí pro Al Fakher, Starbuzz, novou Adalyi, ale třeba pro Start Now, Fumari a Ultimate Tobacco zase ne. Čert aby se v tom vyznal, snad oceníte i tu trošku snahy vám to přiblížit. Mám právo polemizovat!

Vypíšu zde zlomek důležitých značek, které byste neměli přehlédnout:
  • 7Days
  • Adalya
  • Al-Waha
  • Al Rayan
  • Assal
  • Brodator
  • Freestyle
  • Golden Pipe
  • Hookafina
  • Layalina
  • Nirvana
  • Ultimate Tobacco
  • Start Now
  • Wanted
  • 2.0 tobacco
Němec na každý stůl

Německo je země dýmkařům zaslíbená. Velká kuřácká kultura, spousta šikovných lidí s inovativním přístupem, sklady narvané tabáky. Ceny jsou velmi příznivé, dokonce jsou přesně uvedeny i na kolku, aby vás prodejce nešidil. Jestli vás zajímá dostupnost zboží z reichu, mrkněte na tuhle stránku, kde s asistencí není žádný problém, pouze limit tabáku je 1 kg na osobu.

Jestli se vám tenhle typ představení země po dýmkařsku zalíbil, dejte vědět a třeba se mrknu i dále do světa. Peace a dýmu zdar!

Jakub Kopáček

16 komentářů :

  1. Ahoj,
    rad bych podekoval za clanek. Koukal jsem ze nejake tabaky maj za 55 /kilo coz vypada jako sympaticka suma bral jsi od nekud vic tabaku rekneme 5-8 kg jaky tabaky bys v kilovem baleni doporucil treba z shisha-nil.de a kolik vyslo postovne? Dik

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, já kilovky obvykle moc neberu a když už, tak se snažím dodržet limit 1kg na osobu. Asistenční služby (nakupynemecko.cz) tak lpí na tomhle limitu. Jinak když si tam zajedeš, není problém toho pobrat mraky (přes 6 kg v klidu přes hranice). Poštovné je okolo 200 Kč :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ok takze kilo na balik a i tak jaky tabak idealne kilove baleni doporucujes znacka/prichut nemam vubec zkusenost s tema jejich tabakama. Dik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adalya dělá kilovky, akorát už není tak dobrá, jako přes pár měsíci (nové složení). 7Days dělá kilovky a pak ještě Al Waha, Ultimate Tobacco i Start Now. Mrkni na shisha-nil.de

      Vymazat
  4. Dik jde mi spis o to u jake znacky ktera prichut je zajimava a ktere se vyhnout.
    Dik

    OdpovědětVymazat
  5. Nemáš náhodou tip, kde sehnat Nakhlu Earl grey? projela jsem všechny eshopy tyhle a nenašla jsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s tím taky dost bojoval, bylo to téměř mravenčí práce. Co se mi osvědčilo, tak přes google.de najdi německou obdobu Heureky a zkus hledat. Já nakonec našel na jednom no-name shopu a dojely namísto objednaných 20 jen 4...ale mám je!

      Vymazat
  6. Takže když Starbuzz tak ne ten německej? Je to hodně velkej rozdíl od toho co maj amíci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Německu jedině Starbuzz Vintage, ten má stejnou kvalitu všude na světě. Jinak je to velký rozdíl, kvůli zákonům je německý Starbuzz podmelasovaný, nevydrží tolik tepla, příchutě se lehce liší.

      Vymazat
  7. Ahoj Jakube, úplně jsem nepochopil, zda z těch D eshopů posílají tabák do Česka nebo musím využít asistenci? Pokud posílají přímo z eshopů, tak je limit také kilo jako u asistence? Nechci objednal 10 kg, ale lehce přes kilo. P.S. Díky za pěkný blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, je to jednoduché. Ne všechny e-shopy posílají do ČR, nebo je to poštovné dost přemrštěné. Asistence ti pomůže to do ČR dostat rychleji a bez tvých dalších starostí. Limit dovozu 1 kg tabáku v rámci EU platí, avšak když si to objednáš přímo, tak to ty obchody neřeší, pošlou to, ale může se stát, že ti to chytnou na hranicích a doměří ti daň. U asistence tě na to upozorní, můžeš si to rozdělit na dvě separátní objedávky. A díky, šéfe!

      Vymazat
  8. Ahoj, chystám se poprvé objednávat z německa tabák, chtěl bych se vlézt to limitu 1kg, (ideálně 5x 200g) doporučil by jsi mi eshop kde koupit a případně i značku a příchuť která opravdu stojí za to ? Díky moc za zprávu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakub Kopáček7. prosince 2016 23:15
      Nazdar Tome, nejlepší jednání a rychlost mají hookahflow.de a smoshi.de. Největší výběr potom shisha-nil.de.
      Pro lepší orientaci si přečti druhý díl Německa v dýmu :)
      Jinak musíš zkusit:
      -Maridan Tingle Tangle
      -Milano Peach Vigour
      -Social Smoke Pear Chill
      -Kismet Noir Black Flowers
      -Start Now Coco Lemon

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, mám dotaz, proč se ty tabáky z Německa nedají nikde sehnat v Česku? Proč je nenabízí žádný obchod u nás?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to je trochu na delší povídání, ale ve zkratce :)
      - legislativní překážky při oficiálním dovozu (vysoké náklady, dlouhá doba všech procesů atd.)
      -vysoká koncová cena, která už by nebyla tak výhodná jako je v Německu (naše DPH + clo)
      -ty značky požadují obrovské odběry či pro ně český trh není, z hlediska počtu kuřáků, důležitý

      Všichni si přejeme, aby tomu bylo jinak. Ale dokud se nezmění legislativa, bude to dále obtížné.

      Vymazat

Instagram