Propaguju kouření? Ale prd..aneb o snech a cíli!

Nedávno jsem měl velmi milý rozhovor, rodinná záležitost. Propaguješ kouření, děláš špatné věci a měl bys toho nechat, nikomu nepomáháš. Občas vás nechápou ani vaši nejbližší, ale je opravdu to, co dělám, špatné? Až do teď jsem byl na svou práci pyšný, měl bych se zamyslet? Čas na trochu dýmkařské filozofie!

Od prvního písmene jsem měl s tímto blogem plány dalece přesahující jen pouhé psaní. Měl jsem sen, upřímně řečeno spíš poslání. Nikdo mi nedal úkol, vymyslel jsem ho sám. Nechci vydělat, nechci produkty zadarmo, nejde mi o slávu ani o honění ega (:O). Chci pomoct, komu ale pomáhám?

Můj cíl jste vy, čtenáři, mladí i zralí lidé, kteří objevili v životě kouzlo vodní dýmky. Sbližuje, pomáhá přemýšlet, pomáhá zastavit se a odpočívat. To vše vodní dýmka je, nicméně o zdravou záležitost se nejedná ani zdaleka. Kdyby mi vytáhli plíce, asi by to připomínalo růžovo-černou zebru, jajks. Tohle nikomu nepřeju, o co mi teda jde?

Z dýmu zrozený
Když už kouříte, kuřte kvalitně a hlavně, ať vám chutná. Jednoduchá (ne, je to sakra souvětí!) věta, která přesně vystihuje to, oč se tu snažím. Trávím spoustu času výzkumem, sbíráním informací a poznáváním lidí z naší i světové dýmkařské komunity, a to s jasným cílem. Chci vychovat novou generaci chytrých kuřáků, kteří si dokážou své dýmky užít na maximum, naučit se ctít rituál přípravy a hlavně bavit lidi ve svém okolí. Plus ještě můj osobní skromný cíl. Malý, snad dosažitelný. Jednou, za pár let, až se v Česku řekne vodní dýmka, chci ať se lidem mimo jiné vybaví můj blog a řeknou si: „Jo, ten bastard mě naučil pár triků .“

Jediná věc, kterou propaguju, jsou tipy a triky, které třeba nestojí ani za zlámanou grešli. Nekuřte polorozpálené RZU, vyserte se na chlast ve váze a nekuřte Habibi, ďáblova vyslance do světa dýmkařů. Po delší době jsem potkal někoho, kdo tohle pochopil.
Slyšíte v poslední době často o iSmoke? Je to proto, že jsem konečně našel někoho, kdo je pro komunitu stejně zapálený jako já. Ten někdo má nejen nadšení, ale i prostředky k tomu, aby vytvořil jedinečné místo naplněné po strop kvalitními produkty se skvělým servisem a dobrou radou. Vybral si mě, abych mu pomohl tento sen uskutečnit.

Tímto se roztáčí kolotoč, na jehož konci, jak doufám, bude můj splněný sen. Spoustu věcí nevíte a pokud mé plány výjdou, nebude blog to jediné, čím přispěji naší komunitě. Nikdy jsem neměl tak silnou motivaci tvořit jako nyní. Dám do toho mozek, srdce a nálož svého příznačného humoru, máte se opravdu na co těšit.

Abych svoji racionální blitku nějak zakončil, chci se zeptat na váš názor. Je na tom, co dělám, něco špatného? Napomáhám mladým lidem k tomu, aby si ničili zdraví, nebo se naopak snažím, aby si své zdraví udrželi a přitom byli spokojení kuřáci? Chci i svou rodinu přesvědčit, že to, co dělám, je dobré. Piště do komentářů, na Facebook, je to jedno. Chci ale znát váš názor, protože jen na vás záleží. Peace!


Jakub Kopáček

15 komentářů :

  1. Jsem hodně rád, že jsem na tebe narazil při brouzdání na fóru zabublame.cz, kdy jsem poprvé objevil tuhle stránku, asi půl roku zpět, možná i víc. Tak nějak mi tento blog přirostl k srdci a vždy jsem natěšený na to, že jsi vydal nějaký nový článek. Já věřím, že to, co děláš pro tuhle malou českou komunitu dýmkařů děláš jen uplné minimum. Doufám, že se ti bude hodně dařit v projektech, na kterých děláš sám a hlavně na projektech, které děláš spolu s iSmoke. Samozřejmě stojím na tvé straně a to, že propaguješ kouření je vlastně tvoje věc a věřím, že to děláš jen v dobro naší komunity. Přeji hodně štěstí v tvých projektech, jak již jsem zmínil výše, a také hodně dýmu, peace :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Ta mě je tvůj web jeden z nej co čtu a moc rád, si přečtu nějaké recenze a podobně. Je mi 30 a dýmce se věnuju cca 5 let a rozhodně ji beru jako relax a pohodu. Vše co v životě chutná a nebo za něco stojí, tak ničí zdraví :o)
    Ondra

    OdpovědětVymazat
  3. Pánové, díky moc za podporu! Budu tvořit dál a snad vás i inspirovat ve vašem dýmkaření :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Vám, nekouřím jako barbar, ale jako pán. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jednou zakouříte jako velekněz, ještě zdaleka nejsem u konce :) a děkuji

      Vymazat
  5. TY HAJZEL!! TY JSI MI DAL TABÁK!! TY MI KAZÍŠ ZDRAVÍ!!.
    Ne a teď vážne. Člověk, který ti to řekl asi neví co to propagovat znamená. Synonyma pro propagaci jsou rozmnožovat a rozhlašovat. Ty nikomu neříkáš, že by měli kouřit a ani neříkáš, jak super hustý to je a jak budou cool. 99% tvých čtěnářů jsou lidé, kteří už kouří -> neděláš nic špatného. Ty nám pouze dodáváš tipy a triky a odvádíš sakra dobrou práci. Určitě tvoř dál a častěji. Nemám co číst pod lavicí >.> :D

    OdpovědětVymazat
  6. Dymka zdaleka nesvini plice jako jine typy kuriva. Neobsahuje narozdil od cigatet milion chemie a dehtu, nedrazdi tolik sliznici. Muzou proti ni byt jen fanatici, neznalci, lobbysti tabakovych spolecnosti. Cigaret bych se nedotkl ani klackema. Tenhle blog je jediny ktery navstevuju a ctu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dehet v dýmce rozhodně je a jiná chemie taky... Bublání zdar!

      Vymazat
  7. Byl bych rád, kdyby blog jako ten tvuj existoval v době, kdy jsem s dýmkou začínal. Nemusel bych se prodírat přes papírový šlauchy, RZU a tabáky z trafiky (jak začínali asi všichni :) ) Nicméně i přes to, že se momentálně považuju za zkušenýho dýmkaře (jo samochvála smrdí :D) rád sleduju tvuj blog a videa. A hlavně jsem rád, že se v čechách najde někdo, kdo se snaží pomoct komunitě a rozšířit obzory ať už je řeč o tabácích či korunkách ze zahraničí nebo tím, že si mužou doma udělat dýmku podle vlastního gusta a neutrácet v čajce. Za mě rozhodně *thumbs up* :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tomu, že jsem narazil na tvůj blog můžu poděkovat jen a pouze mému kamarádovi, který mi při pokusu připravit si mou dýmku bez mého dozoru rozbil korunku. Hned ten samý den jsem chtěl objednat korunku novou. Vybral sem si korunku Salamander a chtěl se podívat na nějakou recenzi. Na (ne)štěstí žádná recenze na internetu nebyla. Co ale na internetu bylo byl díl dýmkařské bible "druhy korunek", kde se právě o korunce Salamander zmiňuješ. Nejdřív jsem to bral jen jako nějaký nudný soupis druhů korunek ale nějak jsem si uvědomil že mě to čtení vlastně dost baví a od té doby zabíjím nudu v práci jen dymkařovým koutkem. Štestí v neštěstí, asi svému kamaradovi ještě poděkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě velmi těší, že jsi tomu dal šanci, Karle :)

      Vymazat
  9. jsi skvělej a tvoje práce za to stojí

    OdpovědětVymazat
  10. Upřímně to jsou bullshity. Nenabízíš to mladým (teda snad...), nikomu to nevnucuješ a sám nepíš o tom, proč je dobrě kouřit dýmku, ale jak jí dobře kouřit.
    Rodina to nikdy nepříjme, dokud to sama nebude ochotna pochopit/zkusit.

    Naopak já jsem ti za toto velmi vděčná, protože i přes to, že ,,dýmkařím" už 5 let, tak až od minulého roku jsem se rozhodla to vylevlit výše (ne, na rychlo zapalácích jsem skončila také tak po roce, bohu dík...).
    Takže jenom tak dál. Mě rozhodně nepodporuješ v kouřeni, já jsem na tom stejně ,,závisle" jako ty (jsem tím známa a kam jedu beru dýmku sebou - hrozný pocit, když všichni s tím počítají a pak mi jí kradou...).

    Hlavně pokračuj, děláš můj život chutnější a spokojenější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upřímná slova, je to tak, jak říkáš. Teď sice píšu méně, než bych chtěl, ale jakmile mě škola pustí, bude to lepší :)

      Vymazat

Instagram