Smrt nedostatkem nikotinu (abstinenční report!)

Zvládl jsem to, nic těžkého (heh). Pět dní bez dýmky uletělo jako Concord a já vše důkladně dokumentoval. Otázka zněla jasně. Vzniká na dýmce fyzická závislost? Odpověď je...wait for it...někde v textu.

Ach, to loučení

Jednoho krásného sobotního dne mně bylo sděleno, že jsem totální závislák na dýmce. Pravda, dvě dýmky denně, to není úplně normální spotřeba (jak pro koho). Začínal jsem s jednou dýmkou týdně a dostal jsem se až sem, no pěkně. Pěkně jsem se rozmlsal, takže ani ten nákup tabáků a uhlí není levnou záležitostí. S touhle a jinými myšlenkami jsem se pustil do krátké abstinence, protože jsem chtěl ji a vlastně i sobě dokázat, že opravdu FYZICKÁ závislost na dýmce je bullshit. Je pravda, že do sebe dostanu denně mnohem více nikotinu než kdejaký kuřák, nicméně dýmka je opravdu něco jiného než cigára. Jdu do toho, 5 dní, 0 dýmek.

Každý den jsem si sepsal pár poznatků a nyní, s dýmkou v ruce a v zadýmeném pokoji, vám to všechno vysypu. Spočítal jsem taky, kolik jsem za těch pár dní ušetřil, let's move!

Pondělí

Začátek pokusu, měl jsem velmi hokejovou náladu, tak mi to vůbec nepřišlo. Chuť na dýmku jsem měl, ale nebyla stejně příležitost. Zasekaný do 5 v práci, nálada pod marockého psa a vidina hokeje v tehdy prosluněné Praze mi přisla sakra lákavá. Nastal večer a já už měl v sobě pár piv, začal jsem mít stále větší a větší chuť na Adalyu Blue Moon. Podělil jsem se o své chutě se spolužáky, bylo mi řečeno, ať nejsem kunda a vydržím to. Okej, nebudu kunda (no offense ladies) a budu se dál věnovat hokeji & pivku.

Od Kanady jsme dostali klepec, ale na dýmku jsem pak už vůbec nepomyslel, v pití se pokračovalo jinde. Po návratu na kolej jsem dostal od Adalyi nenávistný kopanec. Jdu kolem poličky s tabáky, zavadím alobal a plná pixla Adalyi mi spadla na tatranku. Na tatranku, kterou jsem si chtěl vzít další den do práce. Byla z ní drobenka. Well played Adalyo, well played.

Proběhlo to dobře, další dny budou klíčové!

Úterý

Škola, práce, pohoda. Schůze z redakce, bude ze mě editor. Nabídka na recenzi super dýmky, to mě hned vrátilo zpět ke vzpomínce na ně. Jen vzpomínce, protože jsem ten den na dýmku vůbec chuť neměl. Dýmka trčí v koutě a já jsem na pohodu fresh. Začalo haló kolem státních maturit a Jidáše, u toho jsem se královsky bavil.

A v koutě budeš!
Z nudy k večeru jsem přerovnal tabáky, přebalil jeden Starbuzz do krabiček a vyčistil jsem pořádně dýmku. Nic mi nechybělo, dýmku jsem mrsknul zpět do kouta a šel si číst. Fyzicky v pohodě, jen jsem měl děsnou chuť na jablečný džus --> večerní výlet do Billy. Cestou jsem zakopl a spadl přímo na ten džus. Fyzicky tedy už méně v pohodě, psychicky totálně nasrán. Na džus sere Bílý Tesák, jdu spát!

Středa

Středa, dýmky je třeba. Ten den jsem to plně pocítil a teskně jsem se díval na svou poličku s tabáky. Napadla mě hora mixů a lahodných kombinací, ale prostě smůla. Udělal jsem zápočet z těláku, dobře Kubo. Začal jsem s vypočítáváním téhle pětidenní srandy. Kolik vlastně ušetřím?

Pomalu dražší než ženská -_-
Jednoduše řečeno, dost. Dejme tomu, že bych nabíjel jenom Adalyu. Většinou nabíjím kolem 20 g, což je 40 g za den, to je necelá stovka jen za tabák. Voda, uhlí, moje energie (stojí hodně), to máme dalších 15 Kč. Dělá to 115 Kč denně, což je 575 Kč za pět dní, 805 Kč za týden, 3220 Kč za měsíc. To mě poser! Tak proto na konci měsíce jím jen kuskus s pepřem a citrónkou :O

Po tomhle zjištění jsem se zadíval na svoji poličku a řekl jsem „Not today bro, not today.“

Čtvrtek

Zlomový den, začlo mi lehce šplouchat na maják. Hrál se zase hokej, ale já se zařekl, že omezím konzumaci piva a zvýším přísun ovoce a zeleniny, že prý budu hubnout (WTF?!). Francouzům jsme rozdrbali ty jejich croissanty a na mě padla nějaká májová depka.

Everyday shit, bez dýmky, bez přítelkyně, hora práce, neshody v Projektu Dýmka (to byl den). Na dietu jsem se zvysoka vykašlal, koupil si tři Radky v brnění a zahrabal se do učení. Napsal jsem esej, rozbor a setřídil poznámky. Dýmka stále v koutě, nejsilnější touha dát si dýmku a odreagovat se. Seru na to, jdu se projít na Letnou!

Procházka pomohla, úsměv krásné slečny v autobuse taky a stavil jsem se na burritos. Špatná nálada je pryč a mám před sebou poslední den abstinence.

Pátek

Poslední den jsem zahájil výbornou náladou. Spolubydlící se vrátil z Ameriky, pokec a testování jeho longboardu (nevysekal jsem se, na poprvé teda). Dopolední badminton, porazil jsem polovičního Číňana, ego lehce nahoře. Po zaplacení účtů ego hezky zase dole.

S dýmkou, tak to má být.
Celý den jsem si četl a večer po 18. hodině jsem konečně nabíjel dýmku. Hodně jsem se těšil, po delší době jsem nabil Samsaris. Vybral jsem Fumari White Gummi Bear a Adalyu Cola Dragon. Parádní volba, 2 uhlíky + lotus, jelo to výborně. Začal jsem si třídit dojmy z celé abstinence a došel jsem k následujícímu.

Žádné fyzické změny jsem nepozoroval, tudíž je blbost, že bych i s takovým přísunem nikotinu byl na dýmce fyzicky závislý. Vždy když jsem pomyslel na to, že bych si dal dýmku, tak to byly pohnutky pramenící čistě z mojí chuti na dýmku obecně. Dýmku vnímám jako prostředek relaxace, trávení času s přáteli a celkově velké pohody. Ušetřil jsem ta těch pár dní celkem pěkné peníze, ale jakmile máte životní koníček, je jedno kolik peněz si to vezme, důležitý je váš pocit  a radost z něj. Takový je můj vztah k dýmkám, je to koníček a velká radost. Takže všem lidem, kteří tvrdí nebo si myslí, že jsem závislák...slovy zpěváka Cee Lo Greena - fuck you, fuck fuck youuuu :)

Sliny se sbíhají.
Double power!

Jakub Kopáček

1 komentář :

Instagram