Dýmkařská bible #4: Údržba dýmky

Ani sebelepší tabák není zárukou toho, že dýmka bude chutnat skvěle. Naopak, občas chuť dýmky připomíná naplavenou pneumatiku v řece s mrtvýma kočkama (jsem vymyslel sám :). Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje životnost dýmky a částečně i její chuť (rozuměj dýmu, vodnici neolizuj!), je právě její čistota a dobrý stav. Čtěte a naučte se, jak o svůj pekelný stroj pečovat.

Pomůcky
  1. štětky na čištění
  2. horká voda
  3. kyselina citrónová
  4. jedla soda
  5. ocet
  6. rýže
  7. silichrom (u čištění mosazných dýmek)
Údržba vázy

Máte už dost sedavého povlaku ve váze? Smrdí váza hůř než váš ranní dech? Máme pro vás řešení!
Krátká chvilka s teleshoppingem a můžeme se do toho pustit. Čištění vázy je totiž ze všech komponent nejsnazší.

Ideální štětka na vázu
Tady využijeme horkou vodu, pytlík rýže a ocet. Jednoduše do vázy nasypte pytlík rýže a přilijte horkou vodu, ale pouze tak, aby nad úroveň rýže byly asi 2 cm vody. Zakryjte horní otvor a zahrajte si na barmana, prostě třeste s vázou ve všech směrech a nechte rýži pracovat. Až dotřesete, přilijte tak půl flašky octa a dejte se znova do práce. Nebudete věřit, jaká svinstva z toho vyplavou. Všechno potom vylijte ven a několikrát pořádně vázu propláchněte horkou vodou.

Údržba dýmky

Standardní čištění se provádí za pomoci štětky (:-O), horké vody a JARu. Dýmku rozmontujte na nejmenších částí, štětkou pořádně vydrhneme tělo zevnitř a necháme uschnout. Dýmky bez závitu čistíme i pod gumovým těsněním, vázy se závitem nebo clickem čistíme méně agresivně, je tu totiž teoretická možnost, že byste strhli závit - to nechceš.

Některé značky jsou více náchylné k usazování vodního kamene, což je po čase opravdu svinstvo. Například Sahara Smoke, starší modely Kaya, dýmky Narikela a sem tam Aladinky a Top Marky. Vodní kámen se usazuje hlavně uvnitř srdce dýmky, u vývodů na šlauch a v závitech zpětných ventilů. Tady nastupuje důkladnější systém čistění.

Potřebujeme lavor, ocet, jedlou sodu a kyselinu citrónovou. Naplníme lavor octem a horkou vodou v poměru asi 2 litry octa na litr vody. Přidáme jedlou sodu a kyselinu citrónovou. Hoďte tam dýmky a jděte vesele ven, nechte je v lázni pár hodin. Dýmka by měla být dokonale čistá, však uvidíte, kolik bordelu a hnusu z dýmky vyplave.

Údržba korunky

Korunky je velmi jednoduché vyčistit, nejčastěji se jen zbavujeme usazenin a spáleniny. Drátěnka, houbička, JAR a horká voda. Pořádně vydrhneme a mělo by být hotovo. Pokud nepůjde ta srajda dolů, jednoduše korunku dejte do malého hrnce, dolijte vodou, přidejte kyselinu citrónovou a vařte. Pokud ani to nepomůže, pořiďte si novou.

Čištění AoT pomocí citrónového roztoku
Údržba šlauchu

Pokud máte zálibu ve čtení arabského tisku, rozeberte si klasický šlauch a směle do čtení. Nic vám asi ani nezbude, pokud budete klasický šlauch promývat, půjde za pár týdnu do řiti. Tenhle typ hadic se nijak neudržuje, maximálně horkou vodou a JARem vemte náustek, protože hygiena bejby. Šlauch maximálně profoukněte. Buď mějte několik šlauchů pro různé tabáky nebo je často měňte, jedné takové hadici dávám rok, maximálně dva ale už ne. V případě těžší nouze jednoduše vezměte oba konce šlauchu a omlaťte ho o nejbližší podlahu/skříň/zlobivého sourozence a spousta hnusu se takhle dostane ven, samozřejmě profoukněte na konci mrskání.

Silikonové a promyvatelné hadice už jsou věc jiná. Samozřejmostí je horká voda, můžete do ní přidat i kyselinu citrónovou. Klasicky nově zakoupené šlauchy páchnou ‚‚ novotou‘‘, toho se lze zbavit právě čištěním. Nicméně doporučuji silikonové hadice měnit jednou za půl roku, opravdu to není velká investice.

Údržba skleněných a mosazných dýmek

U skla opět platí nešvar s vodním kamenem, takže postup je stejný jako u normálních dýmek. Nevýhoda je, že sklo je relativně křehké a náchylné na upalcování. Proto leštění do vysokého lesku může být celkem otrava. Na čiré skleněné dýmce jde taky vidět každá nečistota. Tady se mi nejlépe osvědčilo použít opět horkou vodu, rýži, jedlou sodu a kyselinu citrónovou, popřípadě nějaký prostředek na leštění skla, ale to samozřejmě jen povrchově.

Čistící den
Mosazné dýmky jsou na údržbu složitější, ale nic světoborného v tom nehledejte. Velkým plusem je, že se na mosaz nechytá vodní kámen. Nicméně se může potáhnout lehkou zelenou vrstvou, nejsem ale chemik, takže vám nevysvětlím, jakou reakcí je to způsobeno, spíš se mrkneme, jak se toho zbavit.

Musíte ve stavebninách zakoupit čistící pastu na mosaz, mě osobně se nejvíce osvědčil výrobek Silichrom. Nanesete na dýmku a kartáčkem na zuby čistíte do vysokého lesku. Pak se opakuje postup s vodou, kyselinou citrónovou, jedlou sodou a houbičkou, prostě čistit a čistit. Takové čištění by mělo probíhat nejméně jednou za 2 měsíce.

S Božákem jsme pro vás v rámci Projektu Dýmka nachystali videjko s čištěním mosazek, commng soon.

THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
DALŠÍ DÍL: DÝMKAŘSKÁ BIBLE #5: UHLÍ + ALOBAL

Jakub Kopáček

7 komentářů :

  1. šupky dupky další díl!! miluju tvoje kecy!:D

    OdpovědětVymazat
  2. Z jakého důvodu se do směsi na čištění dýmky sype jedlá soda? Když se nad tím zamyslím, nenacházím žádný důvod :-) Když se totiž jedlá soda potká s octem nebo kyselinou octovou, proběhne tam neutralizační reakce za vzniku octanu sodného, případně citronanu sodného a vody. Ani octan, ani citronan nám dýmku nijak nevyčistí-vodní kámen se rozpouští v kyselém prostředí-takže ocet a kyselina citronová mi dávají smysl, ale ta jedlá soda ne :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nazdar, to je velmi dobrá poznámka. Jedlou sodu na pohlcování pachů, máš však pravdu v tom, že v této kombinaci je neúčinná. Používám ji samostatně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjo, díky! Bomba... Pouhým prolitím těla dýmky roztokem tří pytlíků kypřícího prášku (nic jiného s jedlou sodou v kuchyni nebylo :-D) zmizelo asi tak 75% toho smradu! A to nemluvím o váze, kterou jsem v tom nechala naloženou půl hodiny. Voní jako nová :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda! Tak to mám radost :D Dýmu a pravidelnému čistění zdar!

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju, děkuju, děkuju! :) Čištění vázy s rýží je totální mazec! Váza byla matná a byl na ni vevnitř povlak, no po vyčištění září čistotou a pro proplachnutí jedlou sodou je jako nová! :) Vázu jsem zkoušela různě umývat a proplachovat asi dva dny, jelikož jsem doma neměla štětku, ale touhle metodou to bylo hned. :D Takže ještě jednou na stotisíckrát děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stotisíckrát prosím, ať září a dále ti věrně slouží :D!

      Vymazat

Instagram