Dýmkařská bible #11 - Mixologie

Já vím, tak dlouho. Témat je spousta, ale opravdu biblický materiál, ten je vzácný. Teprve dnes si uvědomuji, že tohle je opravdu to pravé. Společně nahlédneme do tajů dýmkařské alchymie. To je spousta zajímavostí v jednom sousloví, tak na co ještě čekáme?

Člověk by potřeboval několik životů, aby dokázal proniknout do tajů chutí a jejich párování. Ale my jsme dýmkaři, velkého úkolu se nezalekneme a z této oblasti nám stačí pouze několik střípků. Nebo kolosálních střepů, jak chcete. Co vlastně mixologie v dýmkaření znamená a proč je tak důležité ji ovládnout? Lol, konec s řečnickými otázkami.

Dýmkařská alchymie

No jistě, dýmkař má s alchymistou mnoho společného. Vlastně jedním takovým je. Máte oblíbený tabák, jehož chuť a vůně vám spouští Pavlovův reflex? Skvěle, dáte si ho jednou, dvakrát, nesčetněkrát. Po čase si říkáte, jestli byste z něj mohli dostat více. Tak to s něčím smíchám, což? Švih a prásk, jste alchymista.

„Správně, Habibi v mixu s odpadkovým košem.“
Ta správná kombinace se zrodí z blbosti, náhody i promyšleného postupu. Důležité je zkoušet a míchat. Překvapíte sami sebe. Ať už mixem, který by nekouřila ani přístavní krysa, nebo lahůdkou hodnou dýmkařských bohů. Musíte znát svůj tabák. Ještě důležitější je však znát základní principy a pojmy, ha! Alchymistu z vás nedělá jen míšení příchutí. Když nabíjíte ovocnou korunku, sypete do vody barviva či pracujete s melasou, to je taky hokus pokus. Pokud ovládnete vše zmíněné, páni, to jste jiní řízci. I když, na těch barvách toho tolik není.
A protože dýmka nám má hlavně chutnat, odpálíme dýmkařskou alchymii právě chutěmi!
Chutě

Nesnáším učebnicové úvody! Střihnu si proto pouze jeden krátký, a to o chutích obecně. Ten náš kus svalu v ústech rozeznává 4 základní příchutě. Naprosto přesně nám řekne, když:

- je něco hořké jak prdel
- je něco slané jako moře
- je něco sladké jako první pusa
- je něco kyselé jako ženská na PMS

Mmm, rozumím!
Není tam někde i pátá chuť? No, když zkousnete papričku habanero, je to hukot, pokud nemáte plechovou hubu. Ostrost, to je ono! Není to však chuť, ale krutopříjemná bolest. Vyvolává ji kde co, ale základem je alkaloid kapsanthian, kapsaicin, whatever. Pak zde máme ještě umami. Tahle chuť byla popsána až v novém tisíciletí. Zní to dost divně, něco jako Rossova tajemná síla Unagi! Je to něco mezi slaným, sladkým a kyselým. Chuť umami je chuť glutamátu. Vyniká například v telecím vývaru, sojové omáčce či zralém sýru. Když špatně aklimatizujete Tangiers, chutná jako sojová omáčka. A je to za námi, ani to nebolelo. Skoro.

Než se posuneme dále, je fajn si říct, že různé oddíly příchutí tvoří tabákové linie. Já vím, zní to hrozně. Zkuste si vymyslet lepší slovo! Tyto tabákové linky udávají konkrétní směr, jakým se příchutě ubírají. Abych neřečnil, je to asi takhle:

Hutná linka

Hutná je muzika, ale i tabák. Stačí přidat trochu krému. Nemyslím ten na boty. Jsou tabáky na mléčném, jogurtovém a obecně těžším základě. Taková čokoláda, vanilka, mléko, šlehačka, tzatziky, koláčky a dorty (Deuce Bigalow: Dobrej striptér, anyone?) a různé variace jogurtů. Ideální na mixy, samotné jen ve zvláštních případech deviace.

Svěží linka

A jo, naše oblíbená máta. Chladivý element v tabáku vyhledáváme často. Ukažme si na ni znovu, je to máta peprná. Z ní vyextrahovaný mentol je základem našeho dobře známého 7Days Cold Death. Občas i eukalyptus a cukrová třtina zchladí. Ice, ice, baby.

Sladká linka

Takzvaný lepihub. Nebudu křivdit, sladké tabáky jsou ty vůbec nejoblíbenější. Většinou je zastoupena ovocnými tabáky, ale různé žvýkačky, cukrátka a dezerty zde hrají také svou roli. Proč si ten život neosladit, že?

Kyselá linka

Stále marně doufám, že nanuk Kyselý ksicht jednou najdu v tabákové podobě. Kyselé tabáky jsou ten správný vyprošťovák nejen po akci, ale i v zimní hibernaci. Leč není jich mnoho. Takovým králem mezi kyseláky je limetka. Najdi dobrou a máš na dlouhou dobu o tabákovou zábavu postaráno.

Bylinná linka

Kdo očekával Zelený list, je na omylu. V tabákové podobě se toho objevuje mnohem více. Takový dřišťál, meduňka, jitrocel, to jsou věci. Pak tu máme růži, ale i santálové dřevo, cedr a jehličí. Dobře, nejsou to všechno tak úplně byliny. Ale komu to vadí?

Ovocná linka

Ovoce nám poskytuje téměř všechny myslitelné chutě. Je to právě jeho různorodost, která obohatila tabáky do vodních dýmek. Dvojité jablko dnes stále vládne světu, co to bude zítra?

Humus linka

Nejčastěji zde končí pokusy o slaný tabák. Máme tady slaninu, špekáčky s mátou atd. Ale hvězda mého jara, Al Waha Farmer, zde trůní mezi všemi. Ale najde se i spousta dalších, stačí pořádně hledat. Jeden by si ale řekl, proč jako?

Co k čemu?

Chutě se mezi sebou propojují, doplňují a odpuzují. Pro vaše další míchanice je důležité si uvědomit, co už je totálně za hranou a co bude cool mIXííQq. Ukážu vám, jak si chutě (ne)rozumí.
  • Slanost balancuje hořkost a doplňuje sladkost s kyselostí.
  • Sladkost balancuje hořkost, kyselost a pálivost, doplňuje slanost.
  • Kyselost balancuje hořkost, sladkost a pálivost, doplňuje slanost.
  • Hořkost nestojí za nic, balancuje všechno a nedoplňuje nic.
  • Pálivost balancuje sladkost a kyselost.
Slovo balancovat berte jako příklad protireakce chutí. Když je jedné příliš, ta druhá to srovná na únosnou mez. Doplňování mezi příchutěmi je většinou vhodná cesta, jak výsledný mix povýšit o úroveň nahoru.

Kombinace

Yes, konečně jsme u tabáku. Když jsem hákoval v shisha baru, měli jsme tam příjemnou krabičku s názvem Dýmkařův shit. Byla to nádoba, kam se dával přebytečný tabák, který zůstával na prkýnku po nabití korunek. Občas z toho někdo statečný nabil korunku pro personál. Chuť odpovídala názvu nádoby, bylo to peklo. Tím chci říct, že mix kvadrilionu tabáků není řešením a určitě ne tím, co by vás mělo uspokojit.

Občas to v mixologii vypadá i takhle!
V klasické dýmkařské mixologii se využívají kombinace 2–4 příchutí. Čím více příchutí máte, tím logicky používáte menší a menší množství. Mixy více než pěti příchutí jsou nekonzistentní, buď něco extrémně převažuje nebo je celý mix mdlý a nevýrazný jako hovězí vývar ze školní jídelny. Základní pravidlo dýmkařské mixologie je, že žádná pravidla vlastně neexistují. Tahle oblast je čistě o subjektivních lidských chutích a já jen mohu nabídnout pár mantinelů, od kterých se můžete odrazit.

Nejen tabák, samozřejmě můžete míchat různé vaporizační pasty a gely. Když je mícháte mezi sebou, vznikne vám z toho něco vizuálně strašného a chuťově zvláštního. Když tyto náhražky nějakým způsobem v korunce oddělíte, výsledek je o poznání lepší. Při mixování past a tabáku je nejvhodnější kombinací jejich směs. Když nejdříve napatláte pastu a potom na ni dáte tabák, k pastě se nikdy nedostane tolik tepla a zůstane nevyužita. Pokud si do misky nakydáte trochu pasty a přidáte tabák, vytvoříte tabákovou marmeládu. Ta už funguje lépe. Mix pasty a tabáku používáte v případě, že chcete chuť tabáku vylepšit (tzn. tabák je třeba mdlý a nevýrazný - použijete pastu stejné příchutě jako tabák k jeho vylepšení) či vytvořit úplně novou kombinaci.

V rámci této kapitoly bych vás taky rád upozornil, že když budete lít tvrdé a pivko, chuť dýmky nikdy tolik nevynikne. Znecitlivíte si chuťové pohárky, bando. Napadla mě teď ještě jedna věc! Pokud si chcete jednu příchuť dokonale užít, přizpůsobte tomu své vybavení. V Orientu je zvykem, že pro některé příchutě (dvojité jablko, růže, pomeranč atd.) jsou vyhrazeny speciální dýmky, šlauchy a korunky. Dýmka nasákne konkrétní příchuť jako životní esenci a podá ten nejvěrnější chuťový zážitek.

Nabíjení


Zlehka jsem to shrnul v krátkém videu. Ano, točím to z blbého úhlu a nejde mi vidět pod prsty. Ano, občas to pekelně přeostřuje. Je to jen pro vaši představu, na těch nabíjeních není nic těžkého a věřím, že to z této malé kompilace pochopíte, Mongolíci!

K míchání tabáku lze přistupovat několika způsoby, milá hordo. Za svůj dýmkařský život jsem vyzkoušel nesčetně způsobů, vám je zobecním na pět základních metod. Většinu z nich znáte, ale některé jste třeba ještě nezkoušeli.

Aromatické vrstvy

Cibule mají vrstvy, zlobři mají vrstvy. No a tabák v korunce taky. Když se rozhodnete naládovat do korunky vícero příchutí, jedna z cest je nabíjet tabák po vrstvách. Za pomoci zdravé intuice, fungujícího nosu a výše zmíněných vztahů chutí můžete určit, které vrstvy si budou navzájem rozumět.

Klaňte se před Malováním!
Vezmu si opět na paškál mátu a vysvětlím vám základní fungování vrstev. Dejme tomu, že budete mít dvojici tabáků - pomeranč a mátu. Pomeranč je silný tabák, s výraznou chutí a spoustou melasy. Máta je chladivá, jemně sladká a trochu sušší. Je na čase se rozhodnout, jakou session vlastně chcete. Budete to silný pomeranč zjemněný trochou chladivé máty nebo mátová bomba s lehkým pomerančovým tónem? Teď babo raď.

Primárně jde o to, že vrchní tabáková vrstva udává chuťový tón první desítky minut, poté se řádně prohřejí i spodní vrstvy a chuť se změní. Záleží také na síle a pronikavosti vůně tabáku. K uvolňování chuti dochází za určitých teplot, takže např. mix černoty a světlého tabáku bude složitější vychytat. Když se vrátíme k dilematu předchozího odstavce, vychází nám tohle:

  • Pokud chci silný pomeranč a doplňkovou mátu, umístím mátu do spodní části korunky. Při fluffy packu u klasické korunky vyniknou vrstvy nejlépe. Pomeranč nahoře dostává zabrat a postupně se teplo propracuje až k mátě, která pomík podtrhne a příjemně doplní.
  • Pokud chci silnou mátu a doplňkový pomeranč, postupuji opačně. Pomeranč pěkně dolů a mátu tam nabombíte vrchovatě. Až vaše plíce po pár desítkách minut roztají, tak zjistíte, že v té korunce je i trocha pomeranče.
  • A pak tu máme černotu. Řekněme třeba Tangiers. Tmavý tabák má spoustu zajímavých vlastností, nechová se v korunce vždy tak, jak byste čekali. Černý vrah Tom Majer se se mnou podělil o pár jeho poznatků. Jelikož jeho skill uznávám, tady jsou. Tom např. Tangiers nabíjí rád na overpack. Často v aromatických vrstvách. Tangiers se rozlišuje podle síly a toho lze v mixologii využít. Do spodku nabije slabší Tanž a navrch ten silnější, který vyžehlí pomocí nažhaveného HMS. Tabák vytvoří krustu, přes kterou jde méně tepla dovnitř korunky. Chutě se rozloží a síla mixu vám utrhne hlavu. Vidíte, i takhle se dá zabít.
Žlutý dole, červený nahoře <3
Velmi zajímavě funguje i mix tří vrstev s mátou! Dejte ji mezi dvě příchutě a poslouží vám skvěle.

Směs

Yummy
Pokud chcete vše najednou, jste tady správně. Vytaste vaše zánovní prkénko, nůžky, nože, vidličky, vaše upatlané ruce a dejte se do díla. Míšením tabáku do jedné hroudy dochází ke spojení melas (tvl, to je zase obrat). Chutě se spojí, tabák se promísí a máte svoji hroudu. S tou nakládáte podle libosti, nabijte ji různými styly do různých korunek. Musíte však zohlednit světlý a tmavý tabák, jejich tepelnou odolnost, melasovitost atd. Výhodou hroudy je to, že nikdy nevíte, co z ní vzejde. Při vrstvení máte relativně přehled, co a kam nabíjíte, tady ne. Úspěšné hrátky vám všem!

Půlení chuti

Eh, tohle nefunguje.
Tohle je velmi efektní styl nabíjení, Instagram friendly shit. Je však i efektivní? Určitě ne, pokud použijete tu půlenou korunku od Aladinu. Kdysi jsem experimentoval s jedním, na první pohled zajímavým stylem nabíjení. Tabák rozdělíte na třetiny a tyto tři odlišné příchutě nabijete do korunky (široký phunnel). Přetáhnete alobalem a s vědomím toho, kam jste kterou třetinu nabili, uděláte v těchto částech dírky přesně na jeden kokosák. Zbytek alobalu zůstává neproděrovaný. Jakože, fungovalo to zajímavě. Chutě jednotlivě vynikaly, ale výdrž nebyla nic moc a tah byl dost těžký.

To už je lepší!
Půlení je vhodné pro tabáky, o kterých víte, že tvoří zajímavou kombinaci a navzájem se doplňují. Chutě se většinou objevují nezávisle na sobě a nějaká vždy převažuje. S korunkami Kaloud Samsaris a Samsaris Vitria si v tomto směru vyhrajete do sytosti. Takže půlte a čtvrťte, tohle je oblast vhodná k experimentům!

Chuťové prstence

Je to jednoduché, tak dejte prostor kreativitě :)
Tady se upatláte. Obecně v prstencích nevidím moc smysl. Představte si korunku, která je rozdělená na ještě jednu či dvě další korunky. Hotové Inception v korunkách. Tento styl nabíjení nejlépe vyhovuje phunnelům. Od kraje až ke komínu nabíjíte tabákové prstence různé chuti. V praxi to dobře funguje s HMS, které poskytuje rovnoměrné teplo všem částem korunky. Zahraniční kolegové tomu říkají flavor focus pack. Pokud chcete nechat v mixu vyniknout konkrétní příchuť, nabijte ji právě do prstence těsně ke komínu. Můj oblíbený prstenec je okrajová broskev, střední liči a pod komínem máta. Můžete si pomoci vaším pokerem (bez karet, teď myslím šídlo, jehlu, cokoliv). Existují však korunky, které jsou na prstence rozdělené. V Evropě nejsou běžně k dostání, ale to nás trápit nemusí.


Dvojpříchuť

!!!
Pamatujete si Karla z Prostřena? Nějak podobně bych se rád vyjádřil na adresu následující vychytávky. Jedná se o ..zmrd.. centrální port, ze kterého trčí dvě až tři ..čurák.. korunky. Nebo ne, jsem přeci čestný muž a šlechtic. Vtip je v tom, že můžete do každé korunky nabít, co chcete, a výsledná chuť se potká až ve vašich ústech. Tyto korunky jsou povětšinou nekvalitní kusy ze zvrácené keramické dílny. Kdo tohle povolil vyrábět, je fakt magor. Ale jestli rádi žijete na hraně, za pár korun tyhle dvoj a trojhlavé saně pořídíte a můžete experimentovat do smrti. Což s tímhle vybavením může být blíž, než si myslíte.

S ovocem na věčné časy

Jak jsem již zmínil v úvodu, dýmkaři jsou věční alchymisté. Jsou však i projektanti a stavitelé. Je to asi v lidské povaze, po chvíli nás začne klasicky koncipovaná dýmka nudit. No a v létě je přesně ten čas, kdy máme nejvíce chuti s tím něco udělat. Ovoce a zelenina nám pomohou!

Fresh korunky

Ovocné korunky jsou téměř samostatným dýmkařským odvětvím. Vytvořit geniální freshku chce cvik, šikovné ruce, vhodné ovoce, dobrý tabák a pořádnou nálož tepla. A taky se musíš držet základních postupů. Jeden můj kamarád fungoval několik let pouze na ovocných korunkách, protože mu zkrátka žádná konvenční nevyhovovala. Tady si, s dovolením, odložím jednoduchý postup přípravy ovocné korunky:

Je libo něco z kaktusu?
(Zdroj: https://www.instagram.com/hookahbattle/)
1) Výběr ovoce
  • Ovoce se středovou peckou vám bude k ničemu.
  • Vhodné ovoce: jablko, pomeranč, grapefruit, ananas, kokos (s pomocí vrtačky a kladiva), meloun, citrón atd.
  • Zřídka užívané ovoce: banán, kiwi, granátové jablko, limetka, hruška atd.
  • Bizarní zeleninové variace: okurka, cibule, rajče, paprika atd.

2) Výběr techniky
  • Důležitá volba - použiju alobal nebo HMS?
  • Alobal musí být pořádně vypnutý a vyrovnaný, což nehovořím o jeho psychickém stavu, nýbrž o fyzických proporcích. Ovocná korunka spolkne více uhlíků, protože je vlhká sama o sobě a potřebuje kotel tepla.
  • HMS nesedne na každé ovoce, ideální je v kombinaci s pomerančem, grepem, ananasem a melounem. Když si HMS předehřejete, krásně se přitaví na kůru ovoce a bude držet pevně již od začátku session. Opět to chce randál uhlíků.
  • U velkého ovoce (ananas, meloun) můžete zvolit i variantu s dvěma a více vyhloubenýma korunkama. 
Me gusta!
(Zdroj: https://www.facebook.com/queenclubbrno/)
3) Příprava
  • Házím tu své starší video, kde vysvětluji taje pomerančové korunky a ještě něco krákorám bokem. Have fun!

Namísto párátek a drátěnky můžete využít tuhle jednoduchou vychytávku od Dschinni, koupíte zde. Nebo ufikněte kovové sítko na cukr, však vy už si poradíte.

Fresh dýmky

Tohle už chce seriózní konstrukční skill! A spoustu párátek, špejlí a trpělivosti. Má oblíbená freshka je na melounovém základě, z něj trčí ananasové tělo, a to je zakončené korunkou z grepu. Ale nepředpokládám, že si budete dvakrát do měsíce stavět celoovocnou dýmku. Nikdy to není úplně ideální a mnohdy stačí nešikovná manipulace a vaše Babylonská věž se poroučí k zemi.

Stačí řádně zalévat a vyroste!
(Zdroj: https://www.instagram.com/hookahbattle/)
Takový malý tip, máte ještě doma ty dildovité náustky s násadou od Kaya? Když je z té základny odejmete a vložíte dovnitř pár slabých plátků citŕonu, znova je nasadíte a začnete tahat, poznáte rozdíl.

Pro vaše další hrátky doporučuji sledovat kanál Hookah Boss. Dělá jednoduché i složitější ovocné korunky a celkově je to hodnotný zdroj informací. Navíc s anglickými titulky, win win.

Veselo ve váze

Ve většině případů se ztotožňuji s tím, že do vázy patří opravdu jen čistá a řádně studená voda. Ale co když chci z vázy mít akvárko pro rybičky, krutopřísný koktejl či chemicky červený kompot?

Co mohu přidat?

A tak, nebuďme puritáni. Spousta věcí ve váze doopravdy ovlivní výslednou chuť dýmky. Ale neskákejte hned hlavou do větráku, je to vše v omezené míře.

OVOCE

Není nic snazšího, než pokrájet trochu ovoce a mrsknout je do vázy. Nejlepší je, když zbavíte ovoce slupek. Ve většině případů není slupka nijak aromatická a to kouzlo, které upravuje chuť tabáku, se skrývá právě až za ní. Zajímavé je přidat i mražené ovoce, třeba takovou lesní směs z Kaufu. Jíst to nebudete, vypadá to efektně, avšak výsledný účinek je spíš chladivý než chuťový. Jen tak mimochodem, dobrou palbu mohou dát i kávová zrna ve váze. Když to však s ovocem přeženete, pohltí vám část dýmu ve váze a vy se můžete všemožně divit, proč vám to najednou tak nějak nedýmí.

BYLINKY

Už nejste alchymista, ale babka kořenářka. Bylinky jsou trochu silnější odvar, celkovou session ovlivňují mnohem silněji, než užité ovoce. Určitě se poohlédněte po bazalce, mateřídoušce, jitrocelu, levanduli, eukalyptu, staré dobré mátě a zázvoru (oddenek, okej). Hodí se zmínit i vanilkové lusky, hřebíček, badyán atd.

DŽUSY A JINÉ NÁPOJE

Používám je minimálně, většinou jen pro lehké zbarvení vody. Já vám nevím, přijde mi jich škoda. Tak velký efekt na dýmku to nemá a mrzí mě, když to musím vylévat...přitom bych to vypil na hned! Ačkoli byl by tu jeden mix, na který nedám dopustit. Pořádně vyštěrkejte červenou Vineu (potahovat oxid uhličitý z praskajících bublinek ve váze bych vám nepřál, a to platí i pro ostatní sycené nápoje ve váze), nalijte ji v poměru 1:1 do vázy s vodou. Do korunky nabijte tmavý hrozen od Golden Al Fakheru a užívejte. Wait, tenhle tabák teď neseženete :( Ale vidíte to, některé kombinace k sobě patří jako Pat a Mat.

LED

Nejjednodušší a zřejmě nejpoužívanější ingredience. Krásně ochladí dým, což je jeden z nejvýraznějších efektů, kterých můžeme docílit. Ze zdravotního hlediska bych vám spíš doporučoval ochladit náustek nebo dát led do horního kyblíku, pokud ho dýmka má. Může se stát, že krystalky ledu vtáhnete spolu s dýmem a voda na plicích není úplně to pravé ořechové. Dávejte ledu s rozumem. Když máte z půlky plnou vázu a přidáte tam hromady ledu, počítejte s tím, že se za nějaký čas rozpustí. Takže stejně jako když hupsnete do napuštěné vany, hladina vody se zvýší. V našem případě se zhorší tah nebo nám voda lítá do hadice. Jajks.

VÝTAŽKY A SIRUPY

Chcete si obarvit vodu a nepárat se s práškovým barvivem? To stojí mimochodem v drogerce asi 4 Kč za balíček, easy barvičky pro všechny. Můžete tedy přidat trochu ovocého sirupu, pokud máte barmanské choutky, můžete použít Moniny a jiné sladké srajdy. Velcí alchymisté mohou zabrousit do světa všemožných bází a výtažků, avšak vždy si zkontrolujte, zda je to tzv. food grade kvalita. Já osobně bych si s tímhle už moc nehrál, ale třeba jsem posera a je to pravá Nirvana!

Co do vázy nepřidávat?

ALKOHOL

Ach, ano. Gurmánští šíííííša someliéři přidávají do vázy mnohdy různé likéry, víno či šampus. Tak za prvé, alkohol ve váze je špatně a proti etiketě. Za druhé je to jen módní výstřelek a snaha vás natáhnout o peníze navíc. Za třetí není zdravé inhalovat dým skrze alkohol. Za čtvrté nic nemám, proto když už, tak lejte chlast radši do žaludku a dýmku si vychutnejte v její čisté podobě.

Jako vážně
(Zdroj: http://imgur.com/4IW7MNJ)
MLÍKO

Jeden z mých oblíbených dýmkařských mýtů. Tahle diskuze se již táhne dlouho, tak abych to nějak rozetnul. Ne, mléko ve váze vám neudělá hustější dým než obvykle. Není to fyzikálně možné. Může lehce ovlivnit chuť, kdy velmi výrazný tabák trochu oslabí a neutralizuje. Stejného efektu lze dosáhnout s přidáním pár lžiček smetany do vody, ale mít místo vody ve váze čisté mléko? Bullshit. Vytváří to obří bubliny! Jakmile prasknou, naleze vám to do šlauchu, těla atd. Máte rádi mytí dýmek? Po tomhle bude řádné mytí potřeba.

STŘELENÉ INGREDIENCE

Věřte nebo ne, existuje šikovný dýmkař, který na Instagramu roztáčí šílené variace s kyticemi ve váze. Nekecám, šéfe. Spousta barev, tvarů a výsledek je úchvatný. Potkal jsem ho osobně ve Frankfurtu a optal jsem se, jestli z těch uměleckých děl poté kouří. Jak jsem se domníval, aranžmá je pouze pro fotky. A kdo by taky kouřil z kytice karafiátů a rozmixovaného borůvkového jogurtu z vodou? Eh, já ne.

Jeden z mých kamarádů chce uvnitř váz stavět konstrukce z Lega. Východní přátelé si do vázy strkají salám a klobásy. Do Medůz se často přidávaly rybičky, protože efekt ne, more. STOP!

Koktejly

O této kapitole by se dala napsat hromada článků a stejně by to nestačilo. V matné černé váze je to asi k ničemu, že. Potřebujete velkou transparentní vázu. Takovými koktejlovými dýmkami mohou být ART Hookah, Meduse, Hoob, Shisha Original, Universe Shisha a pak standardní dýmky s čirou vázou.

Uuu!
(Zdroj: https://www.facebook.com/queenclubbrno/)
Koktejl se skládá z většího množství ovoce, zeleniny, ledu a bylinek. Často se přidává i výše zmíněný alkohol (grhh), sirupy a gelové kuličky. S těmi je celkem psina. Stojí pár korun, dáte je do misky, zalijete vodou a ony nabobtnají. Ve váze nijak nevadí a když jich tam dáte dostatek, můžete si ovoce a další kraviny napolohovat ve váze tak, jak potřebujete. Ono to bude držet a efekt bude ještě více krutopřísný.

Dobře provedený a nepřeplácaný koktejl vám ovlivní v určité míře výslednou chuť dýmky. Ale rozhodně za něj nechci utrácet půl litru navíc. Ale třeba jsem jen jinak vychovaný, meh.

Kam pro inspiraci?

Ó Bóoože, to je dlouhé, co? Bible hold není na jedno čtení. Teď si povíme, jaké tabákové mixy jsou fajn z mého pohledu a jaké možnosti nám nabízí dnešní sdělovací prostředky.

Moje mixy


Jelikož poslední 3/4 roku pracuji s pár lidmi na nové dýmkařské legraci, poskytnu vám několik svých i jejich oblíbených mixů prostřednictvím Manapipes. Brzy vám přinesu článek na téma této nové dýmkařské technologie, prozatím mrkněte zde!

Aplikace a internet

Dýmkařských znalostí se na internetu válí hromada. Stačí si vybrat ty věrohodné a vzít si je. Kam se pro ně vydat?

APLIKACE
  • SmokeApp
    • Android, seznamy tabáků podle značek, příchutí i hodnocení
    • ke stažení zde!
  • Hookah House Mixes
    • Android, appka zaměřená čistě na mixologii příchutí
    • ke stažení zde!
  • HookahGusto
    • Android/iOS, appka s mixologií a základními i rozšířenými tutoriály
    • ke stažení zde a zde!
  • Manapipes
    • již brzy :)

NĚCO MÁLO Z WEBU
  • Hookah Love Blog
    • součástí obchodu hookah-shisha.com, funguje již dlouho a naleznete tam spoustu zajímavých mixů a informací o americké podobě dýmkaření
  • 5starhookah.com
    • nabízí sekci Mixologie, kde se můžete inspirovat jejich namíchanými balíčky
  • Hookah Company
    • další e-shop s vděčným blogem, naleznete zde spoustu kvalitních informací, leč trochu zastaralých
    • články k mixologii zde, tady a támhle!
  • Smokedex.info
    • skvělý projekt shromažďující většinu tabákových značek a příchutí
  • Hookah - Mixology & Tobacco (Facebook)
    • skupina československých dýmkařů, ve které sdílíme své mixy
Závěr

Vidíte, hordo. Takový malý střípek a stejně je to zase čtení na dvě pracovní pauzy v záchodové kabince. Teď již o mixologii víte něco navíc. Dále už je to jen na vašich experimentech. Zkuste u toho nevyhodit barák do vzduchu a nezapomeňte na několik jednoduchých věcí. Méně je více, v jednoduchosti je síla a to nejpodstatnější, ta dýmka vám má hlavně chutnat no matter what. Chápu, že zde chybí část o míchání vlastního tabáku a o práci s melasou. Nezoufejte, bude tomu věnován samostatný článek. Už tak je to dlouhé jako jezevčík na skřipci. Jsem rád, že už jsem zpět a mohu pro vás tvořit! Poslední bible je před námi, to největší sousto na konec :) 

THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ

Jakub Kopáček

3 komentáře :

  1. Ahoj,
    parádní článek! Narazil jsem na něj, hužel, až po vykonání stolice, neb na tohle bych stejně potřeboval extra dlouhý "kabel".
    Jen pár mých poznatků z terénu:
    1) Nabíjení - Kombinace - Smíchat pastu s tabákem před kouřením? Nezkoušel jsem - Jdu na to ;)
    2) Nabíjení - Dvojpříchuť - Tuhle zvěřinu jsem kdysi dostal darem (nedal bych za "to" ani korunu) a tento danajský dar zase poslal dál. Nikdy to nefungovalo a nikdy nebude!
    3) Veselo ve váze - Alkohol - Tuhle hloupost jsem zkusil jen jednou a nikdy více! Před cca 15ti lety jsme si dali do vázy Frankovku a kouřili Zaghoul bez alobalu. Schopnost existence po session - 0%
    4)Veselo ve váze - Mlíko - Bože, tohle snad nikdy nepomine a kdo má furt říkat lidem, že to prostě nefunguje...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, v 11. článku, kde píšeš o šílených ingrediencích jako jsou rybičky ve váze mám jeden detail.. U medůzy z obrázku máš dvě vázy v sobě.. Jednu menší, přes kterou kouříš a druhou, ve které jsou rybičky. Až na to že jim tam nikdo nehoní vzduch, takže rybičky mají životnost asi tak 45min. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano, rybky nejsou v používané váze. Co dnes lidi „pro efekt“ nevymamlasí...

      Vymazat

Instagram