Hookah Club Show 2018

Renomovaná cestovní kancelář Dýmkařův koutek absolvovala se svými klienty fakultativní dýmkařský zájezd na festival Hookah Club Show do Petrohradu. Rusko nás spolklo, trochu požvýkalo a vyflustlo zpátky do reality. Teď už jen zbývá popsat, co vše se událo!

Ruská Máša není česká Dáša, zatančí, zazpívá a pusu dá. Michal David to odhadl celkem přesně. Na dýmkařské scéně to platí dvojnásob. Místní poměry jsou zkrátka jiné. A pokud si chci s Mášou trochu zatancovat, musím přímo ke zdroji.

Hookah Club Show (10.-11.3.) je, co do hektarů, největší dýmkařskou výstavou na světě. Více než 150 vystavovatelů, v jednu chvíli až 1000 aktivních dýmek! Tohle byl 3. ročník, takže ještě více dýmek, značek, hostesek a buzzu. Celé se to konalo v brutálním baráku jménem ExpoForum, kam si musela ulít pár miliard snad půlka ruského oligarchstva. Jako fakt, žádné staré Lady, squatující gopnici, nýbrž okvádrované gorily, hrající opera a čisté podlahy. Čuměl jsem jako Fero na daňové přiznání.

Účastníci zájezdu

Jsem rád, že i letos se mi podařilo dostatečně uplatit skupinku náhodných kolemjdoucích, takže jsem necestoval sám jako potulný mnich. Narazil jsme na duo postarších modelek, které jsem po dobu zájezdu adoptoval. Modelky agentury (Da)libor se představily jako Libor, majitel poloprázdného dýmkařského skladu Shanti, a Dalibor, ostravská rozkuřovačka z franšízy Czech Hookah Club. Na letišti jsme natrefili na modelínu Miedina z Mr.Smoke, a aby těch smoke-kočiček nebylo málo, tak jsme na místě zrekvírovali i Majdu, Pajtyho, Mikiho a Sašu z modelingové agentury iSmoke.cz. O milou společnost a překlad se postaral Vasil z ostravského Galadreamu. To už je parta hic!

Takhle jsme to pečetili v Tangiers Lounge
(zdroj: https://m.vk.com/album-581239_252593716)
Den 0

S Českou republikou jsme se na letišti rozloučili stylově miskou kuskusu. Dobře naladěni jsme přiletěli do Petrohradu a ten nám předvedl svoji popelavou tvář. Všude smog, sníh, továrny a slunečnicová semínka. Hotel jsme měli asi 5 kroků od ExpoFora, takže vybalit a jede se do města!

Místní taxikářská obec vypadala hladově jako po útěku z gulagu, takže jsme nažhavili Uber a nechali se transportovat do The Office, který je součástí franšízy Nargilia. Kancl vypadal jako předpokoj hanbince, ale na to jsme zvyklí již z Kolína. Obsluha byla k uzoufání pomalá, nicméně výběr dýmek, tabáku a chlastu výborný, tak jsme tam poslali 3 dýmky a jednotku pajduláků. Vedle nás seděla švédská dýmkařská delegace, příjemně hráli, bylo nám fajn. Teda až do té doby, než si přisedl majitel Desvallu a odpálil si cigáro o uhlík. Obsluha ho málem vyprášila z podniku, no legrace.

Kancl!
Večer jsme měli rande s modelkami z iSmoke v nově otevřeném Tangiers Lounge, takže opět šup do auta. U taxíku se na Dalibora vrhla zpustlá babushka, která požadovala pár rublů a nějakou službičku navíc. Tinder se zde evidentně vyplácí!

Dorazili jsme na místo a otevřeli dveře do dýmkařského nebe. Tangiers Lounge je novým projektem od Hookah Bosse, který poskládal z lehce industriálních dekorací, kožených křesílek a dýmkařů s buřinkou. Koncept to byl zajímavý i způsobem podávání dýmek. Dýmky byly omezeny počtem lidí a dobou kouření, takže jsem například nemohl sám objednat 3 dýmky a pokuřovat celý večer z třech hadic najednou. Taková škoda, to dělám často. Chuťově vynikající mixy, velký výběr čajů, pohotový servis a originální interiér, to vše je Tangiers Lounge vlastní!

Pan (t)Au
Na cestu jsem přibalil petku rumunské slivovice, nad kterou se nám povedl senzační teambuilding s iSmoke. Až takový, že jsme po dokouření vyrazili do víru velkoměsta. Zběsilý nájezd na otevřené okno od McDonaldu jsme zakončili ve sportbaru nad trochou vodky a piva. Co na to říct, ráno se nám trochu hůř vstávalo. Hlavně Pajtymu!

Den I.

Ráno jsme trochu třeštili s lístky, protože se k nám dostalo info o tom, že v sobotu je to do 16. hodiny pro byznys. Tak jsme vrátili původní lístky, nakoupili ty obchodní a rázovali si to ke vstupu pěkně na 10! Na recepci nám řekli, že si je musíme vytisknout. QR kód na vstupence nám byl platný jako jeptišce tanga.

Stylové!
V hale se teprve probouzeli, žádní návštěvníci, pouze několik rozjetých dýmek. Ideální příležitost si v klidu projít veškerá stanoviště! Nadšené obíhání stánků u mě po letech nahradila pečlivá prohlídka, takže nám trvalo několik koleček, než jsme skutečně obešli vše od nejmenších buněk po megalomanské stánky typu Darkside. Z hlediska logistiky a návštěvnického komfortu nelze HCS nic vytknout, přímo na místě bylo několik restaurací, barů, spousta posezení, dostupné hajzlíky a kvalitní odvětrávání.

HOOTEC

Náš trh je zaplaven spirálkami, které odcházejí po měsíci žhavého provozu do křemíkového nebe. Hootec je žhavič, který chce tohle nepsané pravidlo změnit. Obrovská kovová bedna s robustní spirálou, která funguje dvojím způsobem – heat & burn. Heat udržuje uhlíky v teple, burn jim pořádně přihulí a během chvilky uhlíky nažhaví. Na vařiči je i odkládací síť na uhlíky. Šikovná věcička, v ČR by se hodila (:O).

Brandovaný Hootec, tenhle jsme i přivezli!
Nová verze, údajně nesmrtelná :O
ESS

Nejedná se o internetovou verzi říšské SS, nýbrž o Evil Stainless Steel, jenž vyrábí mučící klece na uhlíky. Tahle klícka za mě rozhodně vyhrála první den, protože je to jednoduchá, avšak funkční vychytávka za necelých 200 Kč. O co jde?

Potřebujete k tomu spodek od standardního HMS (Lotus, HK atd.). HMS musíte rozmontovat, oddělit ohrádku od podstavy. Je to easy, máte tam 3 šroubky. Ohrádku umístíte do klece a zafixujete. Z druhé strany přišroubujte zpátky podstavu. Tímto se HMS plně zafixuje a můžete plně využít výhod klece.

Karma za mřížemi.
Klec má dvojí využití. Slouží jako bezpečnostní zábrana proti pádu uhlíků a umožňuje jejich rychlou údržbu. Klec je studená i během kouření, takže stačí vzít za příslušná místa (:O), otočit do nosiče, protřepat & nemíchat, vrátit zpátky a kouřit. Text vám řekne guvno, takže vám to někdy natočím!

ALPHA HOOKAH

To byl moc krásný deal. Dýmka malého vzrůstu (model X) s pěkně vyřešeným zpětným ventilem a nezvykle pomalovaným táckem za 2 k?! O Alphě jsem již slyšel, ale na živo vypadala/fungovala za hranicí mých představ. A ty tácky <3

To oko nás stále sleduje!
SPECTRUM

Spectrum to vzal hezky od podlahy a přivezl na HCS hromadu nových příchutí, které návštěvníci pod prsním nátlakem hostesek ochutnávali a vyplňovali zvídavé dotazníčky. Mimo klasické příchutě se našel bizár v podobě příchutí slanina, spicy cheese, mlíko s anýzem či pizza. Příchuť Brazilian Tea si mě okamžitě získala (zelený čaj s ovocem a chladivým ocasem), avšak nebyla na prodej :/

<3
CNC

Moc pěkný marketingový tah nevím jaké společnosti! Přitáhli tam dvojici CNC obráběcích strojů, na kterých nezasvěceným ukazovali, jak se vyrábí takové ocelové srdce či tělo dýmky. Vskutku zajímavá podívaná.

Kraftyyy
NUBE

Měli už jste dýmku s tlačítkem? Noobové patentovali „technologii“, která standardní zpětný ventil promění v ochlazovací průduch. Představte si, že profukujete vázu, zmáčknete tlačítko a vzduch najednou proudí nahoru do korunky, kterou ochladí. Dýmka samotná je taková totemová, v bílo-černé verzi asi nejpřitažlivější. Jednu jsme vzali!

Ta barva...

AMERICKÝ STÁNEK

Kousek od stánku UHG se nenápadně krčilo 6 dýmek, ve kterých byly nabité zbrusu nové příchutě Tangiers, což upoutalo moji pozornost. No nééé, importéři z USA, takže Trifecta, Hookafina, Lavoo atd. Koupil jsem si konečně Alpaca Bowl! Málem jsem se rozbrečel, když jsem viděl nádhernou zelenou Regalku. Už jsem tahal šrajtofli, ale ozval se racionální Kuba a dal peněženku zpátky do saka. Noooooooooo.

Aaararghgh

JOHN CALLIANO

HCS byla plná přednášek. Nemilým zádrhelem byla skutečnost, že proběhly v ruštině. Já umím tak leda gavno, kalyan a paka paka. Proto jsem velmi rád, že Vasil z Galadreamu zastával úřad sličné překladatelky. Přednášky byly na téma dýmkařského byznysu, blogování, legislativy, marketingu, výroby dýmek i příslušenství či provozování dýmkařského podniku. Zajímalo mě úplně všechno, avšak stihl jsem pouze jednu.

John Calliano se ze stylového dýmkaře vypracoval až k dýmkařské franšíze Hookah Place, mohutným zážitkovým akcím a k pozici nejsledovanějšího dýmkařského recenzenta na světě. Je to sympaťák, který do dýmkaření vnáší styl. Prostě velké zvíře! Vasil mě vyhecoval, ať mu položím nějakou otázku. Než jsem stihl spolknout knedlík nervozity, Vasil už mával rukou jak obuškem. Prý má jeho kamarád, největší dýmkařský bloger z ČR (tvl), otázku. Všechny oči na mě! Tož jsem zarecitoval otázku na téma česká dýmkařská scéna a JC se překvapivě rozmluvil. Prý děláme krásné dýmky z hlediska designu, ale nemáme promyšlené tělo a zbytek komponent. Máme rádi líbivé věci, vytváříme světové sklo, ale musíme zamakat na technické stránce. Chvíli jsme kecali, pozval jsem ho na dýmku do Prahy a jelikož se mi hned nevysmál a souhlasil, možná k nám JC někdy přiletí. Tímto setkáním jsem završil hon na největší jména recenzentského průmyslu (Hookah John, Hookah Boss a JC).

Hi!
HOOKAH BOX

Kolem 18. hodiny jsme to zabalili a šli si na hotel hodit šlofíka. Po probuzení jsme, s o poznání menším elánem než v pátek, naskočili do Uberu a jeli do města. A jelikož byla zima, zabalili jsme se do dýmkařské krabice.

Musím uznat, že design místních dýmkařských podniků je velmi povedený. Hookah Box připomíná nukleární bunkr s dýmkama a funkční latrínou. Problém je, že většina Rusů si s angličtinou příliš netyká, což byl problém ve městě, na veletrhu, letišti, prostě všude. Menu bylo v azbuce, takže oboustranná podělávka. Adoptoval nás jediný anglicky naladěný dýmkař a vybral nám chutný Tanž a Daily Hookah, sushi burrito, výborný Oolong a na žízeň pivka. Maximální spokojenost!

Krabice plná zážitků
Den II.

Druhý den jsme přepli do byznysového módu a obešli poctivě každý stánek. Ono se jedná hned jinak, když se namísto loudění věcí na recenzi jednoduše zeptáte, jaká je cena za 50/100 kusů a kdy jsou schopni dodat tovar. Zpětná vazba byla senzační, navštívili jsme například Upgrade Form, Shaman, Total Flame, Japona Hookah, VZ Hookah, R.A.P Tobacco, Alpha Hookah, Union Hookah, Ukrainian Hookah Group, MattPear atd.

Takové UHG nás častovalo whiskey, čokoládou, dýmkami, a to vše ve velkých objemech po dobu asi 3 hodin. Velmi příjemné jednání, ze kterého vzejde spousta hezkých produktů pro český trh! Když jsem zmínil MattPear, tak ti se celkem divili, za kolik se jejich dýmka prodává u nás. Tak třeba bude do budoucna levnější :)

Ujetě, ale technicky

MARKAND

Tento mix solární elektrárny a astrodoida z Nové naděje (ten, který se Lukovi po převzetí dojebal) je dost ujetý. Obrovská dýmka, která se sama profukuje, pomocí aplikace reguluje teplotu tabáku i vody a stojí tak petsto tisíc euro.

„Otče, čím jsi mě to nabil!?“
EXCELLENT SMOKE

Jedná se o podložku, která vypadá jako robotický vysavač. Dá se říct, že je to svým způsobem dýmkařský mixér. Do vázy umístíte vrtulku, která se napájí pomocí indukce z podložky. Na stranách jsou 4 bodová světla, která osvětlují vázu bílým světlem. Samotná podložka se napájí ze sítě. Dáte do vázy Xschischa či jejich top strop elixír, roztočíte vrtulku a je to. Voda ve váze se točí. A chtějí za to 10 k. Jako fakt.


Kalyan a medvěd

Ruská dýmkařská scéna je rozvinutá do zajímavých směrů, avšak (nejenom) jednu věc má s českou scénou společnou, a tou je originalita. Na rozdíl od čínské či německé scény, kopií je zde mnohem méně. Zajímavé je, že ruskou scénu opravdu řídí Rusové. Velmi se ohrazují proti arabskému vlivu a jedou si svoje.

Jedním z nešvarů místní scény, o kterém mluvil John Calliano, je syndrom ožralého milionáře. Mnoho lidí, co má prachy, si otevírá shit lounge či rozjíždí dýmkařskou značku, protože je to cool. Kvalita jde postupně dolů, a to s sebou nese celkovou degradaci komunity z nadšených dýmkařů na skupinky byznysmenů, kteří si ulívají peníze v dýmkách. Smutné.

Za chvíli mají v Rusku volby. Jedním z témat je i obdoba našeho protikuřáckého zákona. Šla vidět částečná nejistota panující mezi vystavujícími, zda tam za rok vůbec ještě budou. Tohle bude zajímavé sledovat.

Shrnutí

1)  Po návštěvě HCS netuším, zda mě takový Frankfurt bude ještě bavit. Výstava byla promyšlená do detailu, služby byly nadprůměrné, vystavené produkty i samotní vystavující byli zajímaví. Problém byl s jejich slabou angličtinou, ale to je i s mojí slabou ruštinou. Petrohrad obecně je trochu začouzený, nicméně autentický, plný zajímavých podniků a z dýmkařského hlediska ideálním místem na dovolenou.

2) V Rusku momentálně jedou štíhlá a jednoduchá těla (:O), minimalistická srdce a rozplajzlé vázy. Pokud se chcete vystřelit do nebes, vystavovatelé nabízeli nepřeberné množství dokhy na všechny způsoby (kromě kuskusu :/). Oblíbenými materiály jsou dřevo, nerezová ocel či anodizovaný hliník.

3) Pokud byste chtěli vyjet do Ruska příští rok, není to přehnaně drahé. Zpáteční letenka za 6k, dýmky 200–800 Kč, Uber v rozmezí 50–200 Kč, jídlo i pití o trochu levnější než u nás. Vstupenka byla asi za 600 Kč na dva dny.

4) Ruští výrobci chtějí do Evropy. Je to jasné z jejich jednání, nadšení, zajímavých nabídek. Tak to rozjeďte a zaplavte nás něčím zajímavým!

5) TĚCH KRÁSNÝCH ŽENSKÝCH!!!

CO SE MI LÍBILO?
  • výborná organizace veletrhu
  • spousta (pro mě) nových produktů (dýmky, tabáky, vychytávky)
  • skvělá parta a teambuilding s iSmoke
  • Union Hookah
  • uhlíky Shaman
  • produkty UHG
  • ta boží zelená Regalka
  • podniky The Office, Tangiers Lounge a Hookah Box
  • sušené sépie namísto čipsů
  • ruský Tinder

CO SE MI NELÍBILO?
  • limit na převoz tabáku
  • slabá znalost angličtiny, přednášky pouze v ruštině
  • trojnožka od Starbuzzu
  • příchuť pikantního sýra od Spectrum
  • rychle vyprodané korunky Dava Smoke
Stream


Fotky

Netřeba komentáře <3
(zdroj: https://m.vk.com/album-581239_252593716)
Letištní kuskus, cesta bude dobrá!
Pro azbuku ovládající, takhle to mají v TNG Lounge
Sušené mořské potvory namísto čipsů? Shut up and take my rubles!
Noční svačinka v místním sportbaru...yummy
Tak proto nám ráno nebylo nejlíp..
Game of Coals
Další dýmkařské krabice
Fekální rybka
Ať žije pryskyřice!
Tohle tam teď fakt letí..
VZ Upgrade
A Shaman je v klídku jako vždy :)
Tahle japonská mrcha je nádherná.
Potřebujete odpružit?
Divoký anděl, stopro!
Dalian Hookah, na fotkách boží, v reálu zklamání :/
Ládování dokhy do medwakhu.
Futuristický Hoob Navi
Fuck you, Maklaud!
Union Hookah už je pomalu u nás.
Werkbund kleštěěěě
Objektivně je ta slečna hezčí než tahle hráškově zbarvená raketa :)
Kytička!
Bender, jooo, Bender.
Dýmkařova Venuše
Dat Karma, tho.
Nejhezčí balení tabáků z celé HCS
:)
HookahX
Cthulhu rocks!
WALL-E?
Asi jsem si něco vzal :O
Holky

Snad si nemyslíte, že jsem na vás zapomněl, drazí perverzáci! Tady máte nálož hostesek, enjoy.

Step up!
Ahoj!
Vlajkonošek jako v depu F1!
Upír a porouchané solárium.
Práce ji baví!
Asian Flavour
Hlídá si osobní zónu!
Voyerství #1
Voyerství #2
Voyerství #3
Konečně úsměv!
Putinder

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram