Recenze: Zomo Tobacco

Vzpomínáte si, jak mi před pár měsíci došel tabákový pozdrav od kartelu z Paraguaye? Ne, určitě ne. Normálně bych to už měl v mžiku zrecenzované, ale opět ultimátní výmluva - škola. Doženu tedy resty a představím vám tento latinskoamerický pralesní zázrak - tabáky Zomo! 
Ehm, vážně?

K Zomo mě vedla vskutku zvláštní cesta. Prapůvodně jsem měl za to, že jsou tabákovou odnoží jihoamerického sexshopu. První Zomo, které jsem viděl, tak to byla tyčící se péra. Okej, asi nějaká speciální edice. Druhé Zomo, které na mě na internetu vyskočilo, bylo ještě úchylnější. Příchuť vagína s mátou. Že by něco na styl Farmáře?

Jejich stránky však vypadaly seriózně, tak sakra, já chci těch 60 normálních příchutí! Přistál jim tam v pralese tedy menší e-mail od Dýmkařova žloutku, něco ve stylu: „Ahoj, trochu píšu, někdo to i čte, pošlete mi prosím tohle, toto a tamto.“ Čekal jsem okázalý ignor. Česká republika není pro zahraniční hráče, vzhledem k počtu kuřáků, moc zajímavým trhem.

Šaráda pokračuje
Překvapení  - odepsali obratem a byli milí! To se moc často nevidí. Psal jsem si s paní Helgou, kterou jsem původně považoval za slečnu. Nevím proč, ale síla imaginace a představa brazilského karnevalu ve mně vyvolaly dojem, že si píšu se krásnou mladou jihoameričankou. Na ShishaMesse jsem zjistil, že Helga je moc příjemná, zhruba 45letá paní. Eh, menší vsuvka. Mohl jsem si vybrat, co plíce ráčí. Vzal jsem tedy 16 krabiček, zajímavé příchutě z různých produktových řad. Za pár týdnů zásilka přišla. Její součástí byl klasický merch (propisky se šikly, díky!), tabáky a poděkování od Zomo za případnou recenzi. Opravdu skvělý přístup, kterým by se mohly ostatní značky směle inspirovat.

Jen tak mimochodem jsem se Helgy zeptal, jestli jsou ty výše zmíněné příchutě fakt pravé. Ubezpečila mne, že tohle by opravdu nikdy nevyráběli. Uff!

Konec žvástů, pojďme to blíže prozkoumat.

Co je Zomo?

Zzzzzomo
Překvapivě, je to tabák. Dle výrobce prý nejúspěšnější tabák v Jižní Americe. Jelikož Paraguay je druhým nejchudším státem tohoto kontinentu, tabák asi opravdu frčí. Produkci zahájili v roce 2015 a dnes expandují na severoamerický trh a k nám do Evropy. Vyrábí zhruba 60 příchutí, které jsou rozděleny do pěti řad. Co je důležité, tak v Evropě bude od června dostupná desítka příchutí, zbytek je bude následovat do konce roku. Cena je nakonec příjemná, bude to 4,90€ za 50g krabičku.

Řada Classic je nejpočetnější a najdete v ní spoustu jednotlivých ovocných příchutí. Mezi obvyklé příchutě jako borůvka, kiwi, broskev nebo guava se vmísily i ty méně obvyklé, které evidentně těží z plodů Jižní Ameriky. Třeba tequila (já vím, Mexiko), Açaí Cream nebo Dulce de Leche.

Šplouchanec či Splash je řada inspirovaná nealko pitivem a má to být něco svěžího. Najdete tam mandarinku, kolu, guaranu atd. Strong je mix určité příchuti s cukrovou třtinou, je to celkem hukot. World Experience je zase inspirovaná různými kouty světa a co jsem pochopil, jednotlivé příchutě mají vždy něco specifického z dané oblasti. Jak říká Borat, dozvíš víc. Jejich nejnovější hokus pokus je Buzz Line, což je černota. Zatím pouze jediná příchuť.

Balení pro evropský trh už nejsou tak cool, co už
Balení

Jediný typ balení, se kterým jsem přišel do styku (:O), je 50g krabička. Nabízejí ještě 500g a 6kg balení. Časem už mě to začalo pěkně štvát, protože jsem byl lenoch a nepřebalil jsem je do něčeho jiného. Kdo by taky přebaloval padesátky, vždyť to je za chvíli pryč. K jádru pudla, tabáky jsou vcelku dost melasovité a po pár dnech ty tabáky připomínaly usmolené zbytky. Je ale pravda, že jsem je tahal přes půl republiky sem a tam.

Cut, výdrž a nabíjení

Fluffy pack
Kvalita cutu je dost v pohodě. Kromě Strong a Buzz Line se jedná o klasický světlý tabák, konkrétně o zlaté virginské listy. Zmíněné dvě řady jsou černé jako saze. Vlastně ne, melasa u řady Strong je tmavě zelená. Nasekáno je zde relativně na jemno, je přítomna i trocha stonků a menších klacků. Melasovitostí řadím Zomo někde mezi Şerbetli, Al Fakhery z kilovek a starou Adalyi - tabák je vlhký, melasy je dostatek, avšak neteče jako Beliebers při vydání nového alba.

Tepelná odolnost je nadprůměrná, až mě to překvapilo. Zomo se kamarádí i s HMS, snese překvapivě dost tepla. Vypekl jsem z toho i koblihu, ale nemá takovou výdrž jako černota.

S nabíjením si můžete vyhrát, tabák mi fungoval s většinou metod přípravy. Do klasické korunky na fluffy pack pod HMS byla asi má nejčastější volba. Do phunnelu na semi-dense taky vhodné. Na dense do phunnelu mi to, zvlášť u Zomo Black, trošku šimralo plíce. Styly nabíjení si můžete připomenout zde, mongolíci.

Bez přidání dalších uhlíků jsem ze Zoma vytáhnul průměrně nad hodinu a půl kouření. Po hodině tabák ztrácí část ze své chuti, avšak u Strong Line se vyšvihne ten třtinový ocas a dává to kvalitně i přes dvě hodiny. Přikládám ukázku dvou session!

Na pohodu, odpoledne mi to kouří víc

Zomo World Experience
Zomo Strong Line


Zomo Classic
Testované příchutě

Už klasicky připomínám, že jsou to moje subjektivní postřehy a pocity. Ostatním to může chutnat jako hnůj či božský nektar, ale já to cítím nějak takhle:

Classic

Při vybírání se mnou třásly exotické chutě, takže kromě krémové jahody jsem si naporoučel Tropicanu, Açaí Cream, Dulce de Leche a ananas. Co z toho vzešlo?

Strawberry Creamy voní dost přísně. Jestli si pamatujete na ty bílo-červené bonbóny, tak něco na ten způsob. Byl jsem však zklamán. Jahoda je sice sladká, ale k lesní jahůdce to má asi stejně daleko jako já k plastice nosu. Krémová složka tomu na chuti spíše ubírá. Tady jsem se netrefil - 5/10!

Tropicano je už to pravé léto. Dle obrázku tam je pomrdanč, banány, ananas a kokos. Vůni nejvíce napomáhá právě ananas a kokos, jeden by si řekl, že to je příjemná Piña Colada. Během kouření je však dominantní kokos, kterému příjemně sekunduje banán, po ananasu však ani památky. Tohle mi dost chutnalo - 7/10!

Açaí Cream, to bylo zklamání. Na mou obranu, asi nevím, jak mají bobule açaí správně chutnat. Výsledný mix byl vyloženě nijaký. Necítil jsem nic sladkého, trpkost taky ne, kyselost jsem měl spíš z celé session. Achjó - 3/10!

Dulce de Leche mělo být sladké mléčné monstrum. Sladké to vskutku bylo, prvních 50 minut jsem si to vážně užíval, ale pak se něco pokazilo a šlo to do pryč. Rád jsem tuto příchuť posléze využíval v mixech, ale samotný už v korunce neskončil. Spíš průměr - 6/10!

Ananas byl zásah do světlého. Opravdu sladký, autentický ananas, který po nabití do fresh korunky opájel mé chuťové pohárky hodinami slastného blaha. A pak, že nejsem poeta. Trefa - 8/10!

Classic!
Splash

Trochu jsem se uskromnil a ukořistil dvě příchutě, které mi mezi zbylými přišly zajímavé. Mám fajn možnost porovnat je s chuťově stejnými výtvory různých značek. Limetko a mandarinko, ukažte své trumfy.

Splash Tanger jsem s napětím očekával. Je to proto, že jsem v posledních měsících propadl Bodrum Tangerine od Şerbetli. Je to tedy lepší, horší, nebo jen jiné? Nemůžu objektivně posoudit. Zvykl jsem si na chuť Bodrum Tangerine a tahle mandarinka mi vedle ní připadala dost mdlá. Je však řádově sladší a zajímavá, jen mi u ní prostě něco chybí. Co už - 6/10!

Splash Lemon má být sice, dle názvu, jako citrón, ale je to limetka. Díky dýmkařskému Bohu za to! Jedná se o jednu z nejlepších limetek, co jsem kdy kouřil. Znamenitá chuť, vysoká úroveň kyselosti a opravdu dobrý pocit z kouření. K dokonalosti chybí už jen vlásek - 9/10!

Splash!
Strong

Tohle je specialitka, kterou mě Zomo příjemně překvapilo. Celá tato řada má v sobě přídavek esence z cukrové třtiny. Co to ve finále znamená? Strašně zajímavý chuťový ocas, který je někdy überfresh, jindy zase extra sladký. Klasickým příchutím to dodává šťávu a v podstatě jsem nikdy nevěděl, co mě překvapí příště. Melasa je tmavě zelená, tabák má lehce kašovitou konzistenci. Má to po čertech tepelnou výdrž!

Strong Mango je právě ten případ, ve kterém se zjevuje chladivý chuťový ocas. Je to ideální kombinace, protože použité mango je extrémně sladké a ten svěží ocas tomu dodává říz. Hodně rychle jsem si Strong Mango oblíbil. Me gusta - 8/10!

Strong Mint je solidní plicní cirkulárka. V tomto případě je máta krásně sladká, blíží se to legendární mátě od Miza! Je to silák, podobně jako třeba 7Days Cold Death. Výhodou Strong Mintu je ale právě ta sladkost, která z něj tvoří dobrého parťáka do mixů, ale nezalekne se ani čistého nabití. Až z toho mrazí - 9/10!

Strong!
World Experience

Cesta kolem světa, ale ne taková, jakou měl pan Košťál v Dědictví. I když, kouření zde taky hraje zásadní roli. Jak jsem již psal výše, každá z příchutí se inspiruje různými kontinenty, státy a podnebími. Všechno vypadalo úžasně, tak jsem zvolil divočinu!

Wild Africa je pro mě zjevením. Jedná se o unikátní mix koření, cedrového dřeva a ovoce, které neumím přesně identifikovat. Má to sladký chladivý ocas a funguje to výborně v mixech. Kéž bych měl této příchuti více, za mě jednoznačně nejlepší příchuť, kterou jsem od Zoma zatím kouřil. Divoké - 10/10!

Tropical Amazon mě taky nadchnul. Řádí zde maracuja, máta a další amazonská havěť. Světe div se, funguje to. Chladivé, sladké, silné - radost! K ideální kombinaci tomu však něco chybí, ale už jsem to zkouřil, takže s tím nemohu nadále experimentovat. Dobrá volba - 8/10!

World Experience!
Buzz Line

ČERNOTA! Nebo spíš pokus o černotu. Ale ne, nebudu moc kritický. Tabák je hodně melasovitý, vypadá jako marmeláda politá sépiovým inkoustem. Black je zatím pouze jedna příchuť, tato konkrétní je máta. Tentokrát žádná slaďárna, je to silný mentol. Zdá se mi, že se tady někdo pokoušel o Cane Mint. Avšak zůstalo pouze u pokusu. Má to tendenci strašně přebíjet příchutě v mixech a samotné mě to nějak nebavilo kouřit. Výsledek je takový, že mi z testovaných příchutí zbyl Black jako poslední a moc mě neoslovil. Vyčkám na další příchutě - 6/10!

Black Edition!
Verdikt

V Jižní Americe se formuje jeden z nejzajímavějších dýmkařských trhů poslední doby. Roste produkce dýmek, skvělých korunek, roztodivného příslušenství a nyní i kvalitního tabáku. Zomo, jako každý tabák, má své prdelní příchutě a své jasně zářivé hvězdy. Bude však na vás, co vyzkoušíte. V první importované desítce bude Tropical Amazon, Strong Mint a Black. Zbytek je i pro mě záhadou, i když Dry Africa je káva s něčím, to vím, protože jsem se z toho na Messe málem osypal. Tabák má dobrou tepelnou výdrž, věrohodné podání chutí a paleta příchutí je vážně obrovská. Za mě se jedná o překvapení, uvidíme, jaká bude finální cena pro evropský trh.

Obvykle věci na recenzi vracím či odkupuji, ale takhle jim mohu do Paraguaye poslat max. prázdný obal. Velký dík za důvěru tedy patří Helze Bermudéz a celému Zomo za výborný přístup a příchutě k testování. Souhlasili, že mohu dát pár příchutí do soutěže, takže se máte i vy na co těšit!

Zomo můžete objevovat zde (Paraguay) a tady (Evropa).

Jakub Kopáček

4 komentáře :

  1. soutež? kdy,kde co ? :D jinak opět kvalitní počteníčko....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aloha, ohlásím to malým článkem a bude to na FB stránce DK! Akorát až po mých státnicích, takže konec června.

      Vymazat
  2. Zdravím, super článek! Koukal jsem, že už se dá Zomo sehnat v Německu.. konrétně v Elwanu. Neměl si možnost vyzkoušet i tutu variatu pro německý trh? Jestli jo, liší se nebo se jedná o stejnou distribuci? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, německé distribuce je v pořádku, stejně mátové jako to z Paraguaye :D

    OdpovědětVymazat

Instagram