Brno v dýmu #1

Brno je metropole. Sice bez metra, ale má alespoň ta pole. A rozjezdy, šaliny, Starobrno (fuj), přehradu i orloj, kterým by nepohrdla ani Monika Lewinská. Je také domovem největší dýmkařské komunity v naší republice. K Brnu mám osobní vztah, a to jak ke zdejší komunitě, tak k určitým podnikům a městu jako takovému. Je čas, aby potomek Ostravské pánve, žijící v Praze, poodhalil taje tohoto města a zahalil Brno do dýmu!

Žít a kouřit Brno
Jeden si říká, proč psát zrovna o Brně? Pravda, Brno je kontroverzní destinací. Vždy mě štvalo, že za jízdné do Brna (jak z Bohumína, tak z Prahy) utratím jako za velký kýbl v KFC. Starobrno je zločin proti lidskosti. Hlavní nádraží připomíná Bangkok, avšak pohlavím místních bezdomovců a šlápot si můžete být alespoň vzdálené jistí. Špilas je moc do kopce, opět vám ujel rozjezd, makakové z Cejlu hlasitě vyjí Pas o panori (Věra Bílá, nestárnoucí klasik) a paní na ulici vám, se správnou dávkou sarkasmu, nabídne deník METRO. Najednou to ucítíte, vůni tabáku ve vzduchu. Váš vnitřní dýmkař se probouzí!

Já a Brno

To víte, že o něm nepíšu jen tak. Stále je to mé spřízněné město. Blízko k rodině, vínu a přírodě, hantec bych taky nějak zvládl. Mám zde spoustu přátel, paní korektorovou a základna mých čtenářů je zde jedna z nejpočetnějších (jedné slečně jsem se zde dokonce podepisoval na dekolt :O). Vrozené rivalitě Prahy a Brna moc nerozumím, ale Institut pro urážení Brna a jihomoravské víno speciálně pro Pražáky, to mě baví, kurde!

V hlavním městě Moravistánu jsem otestoval své absolutní dýmkařské maximum, když po náročných 24 hodinách plných Xboxu, rumu, Maníkovy pizzy a 12 dýmek v řadě pro každého (byli jsme dva, což je 24 dýmek celkem, oujé), jsem následující den vykašlal malou skleničku krve a koncová dýmka, chutnající jako struhadlo, byla mojí poslední na dlouhé měsíce, které jsem po této zkušenosti raději promeditoval, živil se pránou a pravidelně se myl, aby se mi plíce hodily do pucu a nikdy se to již neopakovalo. To bylo souvětí jako Brno! Přes tohle maximum jsem již nikdy nešel, nemám to ani v plánu (krev daruju a ještě ji budu vykašlávat na potkání, to tak).

Zde pes-čaroděj, na odlehčenou od mých patálií.
Udály se zde, pro mě, jedny z největších a nejdůležitějších dýmkařských srazů v ČR, nejprve v Argila Shisha Clubu a nyní v Queen Luxury Hookah Clubu. Při tom posledním jsem neudržel na uzdě své exhibicionistické sklony a po vystoupení břišní tanečnice, jakmile mi dobří kolegové dýmkaři strčili kilečko za trencle a vyhecovali mě náhlou vřavou, jsem předvedl své taneční číslo i já. Na rtech mám úsměv, když na to vzpomínám. Mé bičování šlauchem, pirueta a vrcholné číslo s botou...čiré zlo. Sranda však musí být, i kdyby na tabák nebylo!

Má malá sestra považuje Argilu za jeskyni, v Kuřimi jsme po jedné dýmkařské akci infiltrovali krojovaný ples, vyzkoušel jsem zde svoji první dýmkařskou plynovou masku, přivezl jsem si odsud svoji milovanou El Nefes Sultan. Během dýmkařského cateringu zde kolega přesnou střelou prohodil žhavý Lotus přímo na Patrika Hezuckého, na akci Heart of Music na Výstavišti BVV jsme koštovali dýmku s Majkem Spiritem a „R Y T M O, mám úplne piči všetko“ si nedal, že prý nefajčí. Můžu pokračovat do nekonečna, ale vytáhnu hlavu z nostalgického zadku a popoplujem.

Dýmkaření v Brně

1) Meduse, Medité, Shanti/Shishastyle, insahAR, nubes. Když se to vezme kolem a kolem, jedná se o podstatnou část dýmkařského průmyslu v České republice. A to všechno naleznete v Brně.

2) Brněnskou první dýmkárnou byla čajovna Nefertiti (1998-2003), nacházející se původně v Josefské 1. Nynější Nefertiti (2003-?) trůní v Domě pánů z Lipé a obě je založil Kasim Al-Dury. Na svědomí má také založení čajovny Leyaly, Argila Shisha Clubu a Queen Luxury Hookah Clubu.

3) Zdejší jsou kreativní v umisťování čajoven/dýmkáren do divných prostor. Je libo bývalé kino, vinný sklep či řezník? Budete kókat!

4) V létě naleznete dýmkaře vyplajznuté buď na Prýglu, v Lužánkách nebo v Mariánském údolí.

5) Když uvidíte v brněnském podniku Sahara Smoke, zdrhejte. Zcela určitě je v pokročilém stádiu rozkladu.

Podniky

Tak co s nimi? V Brně jich je bambilion. Kdybych měl absolvovat návštěvu všech objektů mého zájmu, musel bych si pořídit externí kufříkové plíce, protože mé původní by to dozajista zrakvilo. Někde bych umíral v náručí 72 kouřových panen, jinde bych pošel na otravu saponátem, ve kterém jisté podniky pravidelně rochní polovinu dýmkárny. Udělám to tedy následovně.

Podniky, které jsem navštívil a udělal si na ně obrázek, zevrubně popíšu v tomto díle. Chybět nebudou jejich klady, zápory a dýmkařský profil. Vše jsou to mé subjektivní zjištění a pocity, pro vás může být recenzovaný podnik samozřejmě nejlepší na světě, každý vyhledává něco trochu jiného. Můžete se mnou nesouhlasit, ale to je tak vše, co můžete dělat. Místa, která jsem dosud nenavštívil, se pokusím dohnat v následujících týdnech, abych psal opravdu z vlastní zkušenosti. V příštím díle Brna v dýmu vás čeká recka dalších 9 brněnských čajoven/dýmkáren, kde využiju svojí makovici ve spolupráci s tou vaší, protože jste mi velmi ochotně napsali, co si o různých brněnských podnicích myslíte. Díky, má hordo!

Dýmkařský vrchol

Queen Luxury Hookah Club
  • kde: Jaselská 14, Brno
  • otevíračka: 16:00 až 1:00
  • do čeho jdu: luxusní cihlová nudle
  • cena dýmky: 300 - 1400 Kč
  • platba: na dřevo, platební karty
  • FB: zde
V tomto konceptu je budoucnost. Není to budoucnost pro všechny, připlatíte si a vaše první krůčky zde v Queenu budou nesmělé. Už jen nalézt tato bývalé řeznictví (jako fakt, v jednom salónku dříve viseli čuníci na hácích) je oříšek, neoznačené dveře evokují (vzpomněli jste si na Ewoky?) dojem zavřené advokátní kanceláře. Vnější reklamu tedy Queen nemá, zmáčknu (opět) neoznačený zvonek a pouští mě dovnitř. Připadám si, jako bych šel na konferenci Bilderbergu.

Normálka...
(zdroj: facebook.com/queenclubbrno)
Uvnitř čeká (povětšinou dámská) obsluha, vezme vám věci, předá kartu s číslem pro jejich vyzvednutí a nabídne welcome drink. Whaaaat?! Výběr mezi čajem a alkodrinkem - host je hýčkán již u vstupu. Hmm, to vypadá na koncept čajovny/dýmkárny pro 21. století! Schody dolů berete po dvou, vcházíte do cihlové nudle. Vysoké stropy, výzdoba vytažená z Tutanchámonovy hrobky, tmavé kožené gauče, čalouněná křesílka, dvě oddělené místnosti s komornější atmosférou. Dlouhý bar, slušivě oblečená obsluha. Baví mě zdejší multikulturnost - majitel je Iráčan, obsluhu tvoří Bulhaři, Slováci, Vietnamci, Rusové, Ukrajinci a Češi. Všichni vědí, co dělají a je to vidět. Bohužel žádní Mongolové :(

Menu se hemží nabídkou všemožných čajů, koktejlů, alkoholu, kávy a drobných pochutin. Mají velmi kvalitně vyvedené čajové nádobí. A vlastně kvalitně vyvedené všechno, voní z toho megalomanská investice. 

Při pohledu na menu člověk zajásá jako mariňák v bordelu po 3 letech na moři, protože je vskutku z čeho vybírat. V nabídce jsou dýmky Kaya ELOX, Egeglas Laetitia, ART Hookah a Wookah. Korunky jsou šamotové Kaya Block Phunnel a fresh z ovoce, HMS jsou Kaya Block. Když hezky poprosíte (zde asi v libovolném jazyce), dostanete i světýlko. Samozřejmostí jsou silikonové hadice s kovovými i dřevěnými náustky. Dýmkařský servis je svižný. Dýmky roztahané.

Ta dýmka v mým sklepě, já miluju ji slepě
Velkou předností této špeluňky jsou hlavně fresh korunky. Já sám jsem pobral zručnosti za tři autistické děti, takže velmi oceňuji jejich precizní modelářství. Korunky z jablka, pomeranče, ananasu, vodního melounu, kokosu... meloun se třemi HMS, ananas se čtyřmi nabitými pomeranči s HMS, štangle salámu s jedním HMS, stačí říct. Zajděte si na ten jejich ananas se dvěmi HMS, to je skutečný plicní orgáč.

S tabákem to mají tak, že vám prostě neřeknou, jaký mají. Tímto se podniky v dnešní době chrání. Jedná se o světlý tabák, který postupně doplňují černotou. Dostupnost některých lahůdek dost kolísá, nikdy nevíte, na co tam přijdete a na oblíbené mixy si moc nezvykejte, příště už je tam mít nemusí. Ale řeknu to takhle, multikulturní je i jejich zásoba tabáku (pro multikulti nasírače, Queen není žádná neziskovka).

VERDIKT

Většinou se superlativům bráním, ale pár si jich zde neodpustím. Dle mého skromného názoru, Queen Luxury Hookah Club je jedním z nejlepších podniků v celé ČR. Přátelský kolektiv, vstřícná a pohotová obsluha, luxusní prostředí, nápoje i zážitek. Měl jsem zde jak normální, tak fresh korunku a obojí velmi chutné. Jednou to však zmršili nějakým oříškovým likérem ve váze, to bylo fakt na žalobu. Ceny za dýmku jsou vysoké, kór na Brnoooo. Nabízejí je však formou zajímavých balíčků, obdržíte tedy vždy něco navíc. Kdo však hledá extra široký výběr tabáků, lidovější prostředí a lidovější ceny, musí se poohlédnout jinde.

Skvělý sraz!
(zdroj: JoliFOTO)
+ nádherné prostředí
kvalitní a zkušený personál
výběr dýmek
luxusní zážitek na všech frontách, cítíte se jako král(ovna)

- vysoké ceny
špatně označený vstup
- užší výběr tabáků (oproti dalším podnikům však pohoda jazz)
- někomu high class styl nesvědčí

Kabinet Huličů
  • kde: Česká 23, Brno
  • otevíračka: 12:00 až 1:00/pátky a soboty do 3:00
  • do čeho jdu: klidné restaurační patro + dýmkařský underground
  • cena dýmky: 199 - 399 Kč + věci do vázy, fresh korunky atd.
  • platba: na dřevo, platební karty
  • FB: zde
Uhh!
(zdroj: facebook.com/kabinetHulicu)
Do kabinetu jste ve škole chodili za trest. Pro některé je i Kabinet Huličů trestem, pro valnou většinu však povedeným podnikem, který potěší nejednoho dýmkaře. Spolu s Queenem představuje Kabinet budoucnost brněnského dýmkaření, protože i tento koncept je pro Brno novátorský, dravý a příhodný.

Příběh Kabinetu Huličů začíná v jiném kabinetu, a to v Kabinetu Holičů. Spojení holičství a dýmek se mi tuze zamlouvá, v Česku je to vzácnost. Ali Allayarov, turkmenistánský dýmkařský nadšenec, vytvořil určitý druh pop-up projektu. Po lopatě - objeví se někde s dýmkami, dělá tam dýmky, po čase změní působiště. Foukal tedy dým pod nůžky v Kabinetu Holičů, potom přifukoval kávovar v kavárně Fratelli a nakonec, spolu s parťákem Moazem, s Kabinetem Huličů konečně zakotvili. Dokázali si získat i pozornost médií - objevili se v několika článcích, rozhovorech a sami vypustí do světa sem tam nějaké to video.

Eazzy
(zdroj: facebook.com/kabinetHulicu)
Kabinet má dvě patra, při vstupu se nacházíte v horním patře, které je hybridem kavárny, restaurace a výkladní skříně. Velké výlohy nemají žádné krytí, takže si můžete s naproti sídlící arabskou vývařovnou vyměňovat znakovkou nejnovější drby. Platí se vždy nahoře u vstupu. Po schodech dolů sestoupíte do toho pravého dýmkařského doupěte, jimž Kabinet Huličů dozajista je. Jedná se o velkou suterénní místnost z cihel, ve které je více než desítka stolů z židlemi. Zábavu poskytuje projektor, PS4, piáno, karaoke a hudební aparatura.

Hlavním rozdílem oproti Queenu je cílová skupina, které se v Kabinetu přizpůsobuje vlastně většina věcí, i samotný charakter podniku. Je to podnik pro mladé lidi. Čerstvě plnoletí, potom řada lidí kolem dvacítky, člověka nad 30 aby jeden pohledal. Občas tam zakopnete i o mladší pacholky, ale když jeden z nich tu umorousanou občanku má, co s nimi, že. Výsledkem je, že Kabinet Huličů je spíš Kabinetem Swagu. Jak českých, tak ruských a arabských swagířů je tam dostatek, takže pokud rádi chodíte na dýmku v teplákách, OBEY mikině a okřídlených Nike teniskách, jste tady správně. Nejlepším příkladem za všechny je tahle parta epileptiků, kterou tam pouští až podezřele často ►(prosím, ať je to jen vtip).


Narváno je hlavně v pátky a soboty, personál jede na maximum, ale je logické, že nemohou stihnout vše. Prostor suterénu se rychle zaplní, v tyto dny tam není k hnutí a občas zlobí i odvětrávání. Takže ve špičce počítejte s tím, že dýmku obdržíte i za několik desítek minut. Čekání se však, ve většině případů, vyplatí. 

Nabídka je v Kabinetu velice pestrá, vybere si každý. Čaje, alkohol, limonády domácí i balené, káva. Jejich okurková limonáda je vynikající, určitě si dejte! Líbí se mi grafické zpracování dýmkařské nabídky, je přehledné a velice názorné. Psát však Klasiku s dvěma s a ROMERANČ, no, váš korektor by zasloužil přes prsty. Ceny dýmek jsou, vzhledem ke kvalitě, naprosto odpovídající a tvoří jednu z hlavních konkurenčních výhod nad jinými podniky.

Smetana se zmrzlinou? Ehh
Můžete se těšit na exkluzivní modely od Karmy, které jinde nenajdete. Zároveň nabízejí Egeglas Laetitia, Kaya INOX, ELOX a Tradi Line, Mamay Customs, Oduman N5, Khalil Mamoon a AMY. Záběr velmi dobrý! Cholodkoff a Parshin náustky, silikonové hadice. Nabíjejí nejčastěji do UPG Standard, Smokelab One Phunnelů a mnoha dalších korunek pod Lotus. 

Zásobou tabáku strčí téměř všechny brněnské podniky do kapsy. Pokud chcete v Brně zajít na skvělou černotu, jděte do Kabinetu. Umí tam s ní opravdu kouzla. To samé se světlým tabákem, kterého mají spoustu. Obsluha je trochu líná, nechce se jim chodit příliš dolů. Dýmky nejlépe nabíjí Mikuláš Klokočka a sám Ali. Jejich dýmkařský servis je pohotový a pravidelný. Dýmky jsou roztahané. Nabíjejí jak pod alobal, tak pod Lotus. Pokud máte rádi fresh korunky, dejte si jejich neumírající grep. Posila z pražského Baku je tam vytváří tak znamenité, že vám vydrží hodiny s výbornou chutí. Akorát vypadají jako mimozemské koule na bowling.

VERDIKT

Tohle je podnik, který Brno potřebuje. Potřebuje ho spíš brněnská mládež. A víte proč? Již od útlého dýmkařského věku se naučí rozeznat mezi dobrou a špatnou dýmkou, Kabinet omladinu dostatečně vzdělá, jak doufám. Musí však vyvážit personál tak, aby všichni dýmkaři uměli připravit stejný standard kvality. Síla je v jednotě. Dýmka byla povedená ve 4 z 5 případů, jednou nesplněná objednávka (chtěli jsme něco ovocného, plesk tam DS Supernovu a plíce šly klouzat). Poměr cena/kvalita je zde nejlepší v Brně. Zaměření podniku však může mnohé lidi odradit, tohle opravdu není klidné místo pro posezení s knihou a relax (možná tak nahoře). Je to věrný obraz ruského dýmkařského podniku - za dobré peníze dobrá dýmka, avšak s hlasitou hudbou, tyjátrem a swagem. 

široký výběr tabáku
rozšířené možnosti zábavy
zajímavý undergroundový prostor
možnost výběru mezi horní klidnější a dolní rušnější částí
poměr cena/kvalita

- proměnlivá kvalita dýmek (podle toho, kdo nabíjí)
delší čekací doba na dýmku, trochu líná obsluha
v pátky a soboty opravdu rušno (nesedneš si, nepokecáš)

Smutné je, že oba podniky postihla vzájemná rivalita. Sice jsou to dva naprosto odlišné koncepty, ale vedení se opravdu nemá rádo. Byla by škoda, aby se to přeneslo i na zaměstnance obou podniků, protože opravdu není důvod. Tož safra, radši si pomáhejte a udělejte z Brna tu pravou dýmkařskou baštu!

Dýmkařský standard

Argila Shisha Club
  • kde: Hlinky 94, Brno
  • otevíračka: 11:00 až 0:00/pátky a soboty do 1:00
  • do čeho jdu: dýmkárna z vinného sklepu (další cihlová nudle)
  • cena dýmky: 120 - 174 Kč
  • platba: na dřevo
  • FB: zde
Argila třikrát jinak
(zdroj: facebook.com/ArgilaBrno)
Tento podnik pro mě hodně znamená. No fakt, spousta dobrých vzpomínek, bando! Když jsem o Argile poprvé slyšel, upoutalo to moji pozornost. Dýmkárna ve vinném sklepě? Do toho má dobrá kamarádka (zrzka!) urvala místo provozní, takže jsem návštěvu dlouho neodkládal. Překvapivě, přišel jsem do další cihlové dýmkařské nudle.

Argilu naleznete poměrně snadno, trůní si podél brněnského výstaviště, které opravdu přehlédne jen člověk s VR na hlavě. Vstup je dobře označený a v létě můžete využít i střešní terasy, na kterou se dostanete z vedlejší ulice. Kdyby vás někdo u vstupu kopl do zadku, tak se skutálíte až k baru. Po schodech sestoupíte do podlouhlých sklepních prostor, kde na vás okamžitě dýchne zajímavá atmosféra. A lehký cigaretový závan, protože tam vždycky pár dobytků udí krky. V podniku panuje přítmí, což mi osobně vyhovuje (vrrau). Tohoto přítmí se však lekla moje, tehdy pětiletá, sestra, bála se, že je v nějaké strašidelné kobce. Úplně mi narušila rande s paní korektorovou, ta však naštěstí chápala a jala se pro ni stavět bunkr z polstrů. Zpět k důležitému!

Ta letní terasa je velký chill
(zdroj: facebook.com/ArgilaBrno)
Sednout si můžete do paletových boxů se sedáky, několika křesílek a na oooooobrovské pódium úplně vzadu. Ideální pro velké skupiny a dýmkařský sraz, proto jsme ho tam už dvakrát pořádali. Vlastníci i obsluha, ti všichni nám vždy vyšli vstříc a akce byla povedená.

Co se nabídky týče, dříve tam opravdu dobře vařili, teď jsou tam pouze kuskusy, toasty a podobné duperele. Dělají skvělou kávu, což znám z letmých úsrků a komunitních zkušeností. Pak už klasické čaje, trochu alkoholu, pochutin atd. Vše mi vždy chutnalo.

Takový banán vám jen tak někde nepřipraví
(zdroj: facebook.com/ArgilaBrno)
Dýmkařská výbava je trochu chudší, ale stále jsou to nepůvodní Khalil Mamoon, které jsou v některých případech dokonce lepší než ty originální. Hadice silikonové s kovovou koncovkou nebo vymývatelné od KM. Korunky klasické hliněné, Badcha nástavce, egyptské klasiky, Cascade a freshky.

Argilu si během let přehazovali majitelé jako horký brambor, vystřídalo se tam vskutku hodně lidí. V jakémkoliv složení jsem se tam však pobavil a byl schopný tolerovat i menší prodlevy v obsluze a dýmkařském servisu (dýmky jsou však vždy roztahané). Personál je vážně ikonický.

Na to, že mají většinou jen Al Fakher, tak si s tím umí náležitě vyhrát. Snad jen v minulosti, už nevím, za kterého majitele, mi dýmka nechtěla táhnout, vlastně ani chutnat. Lidi na dýmkách vědí, co dělají a mají to v ruce. 

VERDIKT

Charismatická obsluha, zajímavé prostředí a dobrá dýmka dělají z této arabské zašívárny něco více. Argila si už vyřešila problémy se vzduchotechnikou, takže na sebe při větším počtu a plné dýmkárně i uvidíte. Na problém vzduchotechniky se navázala hniloba, kterou doufám, že už taky někdo vyřešil, protože některé „nálezy“, které jsem tam během let učinil, by urazili i houmlesáka s gangrénovitou nohou. Argila je prima podnik, kde za své peníze dostanete odpovídající služby a dopřejete si hodiny relaxu buď o samotě s dýmkou, na schůzce či s bandou dýmkařských kamarádů.

netradiční prostředí
velký prostor s různými možnostmi sezení
velmi dobrá káva
přátelský kolektiv
bezproblémová dýmka

občas špatně umyté dýmky
zatuchlý charakter prostor
hajzlíky do kopce
- kouří se tam cigára

Čajovna Leyaly
  • kde: Koliště 1907/3, Brno
  • otevíračka: 11:00 až 1:30/pátky a soboty do 2:30
  • do čeho jdu: pestrobarevná čajovna s možností pořádné bašty
  • cena dýmky: 170 Kč - 200 Kč, Oduman s koktejlem 249 Kč
  • platba: na dřevo, platební karty
  • FB: zde
Neberte drogy, nikdy nikomu neberte drogy
(zdroj: facebook.com/cajovnaleyaly)
Leyaly jsem dlouho považoval za nejlepší dýmkařský podnik v Brně. Změnila to pouze přítomnost Kabinetu a Queenu. Další kopec sentimentu, tady jsem si odkroutil své rané dýmkařské zážitky. Zde jsem se taky poprvé setkal s Vodnou Fajkou a převzal El Nefes Sultan se slavným Fumo Tankem. Chodil jsem do Ley na vyhajpované Argelini a pořádný kus arabského burgeru (už ho nemají, RIP Burger :( ).

Tento podnik nikdy nešlo přehlédnout a jelikož leží na frekventované dopravní tepně v centru, čumíte na něj vlastně furt. Vstup je bez bariér, takže všichni vlastníci vytuněných invalidních vozíků, jednokolek a pásových transportérů mohou jásat. Dříve byla Ley trochu sterilní podnik, ovšem po rekonstrukci je to přesný opak. Pokud jste někdy hráli na PS1 Raymana, tak v jedničce byla na konci mise, kde jste jezdili na pánvi světem z dortů a cukrovinek. Podobné zdání ve mě teď vyvolává Leyaly - všechny barvy duhy, různobarevné křesílka, podbarvená světla. Člověk se musí chvíli vzpamatovávat, jakmile však dozvrací duhu, zvykne si překvapivě rychle. Druhá místnost už je klidná a konzervativnější.

Nabídka čajů, kávy a dalších nápojů je standardní, rozhodně neurazí a umí je chutně připravit. Věc, která vždy vynikala a vyniká věřím doposud, je orientální kuchyně. Dnes je těžké v dýmkařských podnicích dostat plnohodnotné jídlo (všechny ty pity zatar a baklavu si strčte za mandalu), zde ho mají. Výborné maso, tortilly, saláty, mix turecké a libanonské kuchyně. Co vám budu povídat, najíte se jak páni.

Omnomnom
(zdroj: facebook.com/cajovnaleyaly)
V dýmkách můžete vidět podobnost s Argilou, jsou zde také Khalil Mamoon, tentokrát si však troufám říci, že jsou pravé. Podobností je více, protože tyto dva podniky spojuje stejný odkaz, založil je opět Kasim Al-Dury. Najdete zde velké množství různých korunek KM, egyptské nádhery s Flavor Saverem, Badchu, AoTy, Nefesky a Cascade s HMS nebo Flavory + freshky. Silikonové šlauchy a kovové náustky jsou samozřejmostí. Dýmkařský servis je svižný a pravidelný, dýmky roztahávají. V nabídce mají Al Fakher, ale ve speciálních nabídkách narazíte i na zajímavější kousky. 

Líbí se mi, že je prostor rozdělený na funky LSD barevnou část a ten kamrlík vedle. Dá se tam pracovat, dělat věci do školy, celkově velmi příjemné prostředí. Jenže je to arabský bazar. Arabové si rádi zapálí i cigáro. V Leyaly to dělají. Děs a hrůza. Však jim to v květnu skončí.



VERDIKT

Tady nemusím dlouho vymýšlet, Leyaly stojí za návštěvu. Skvěle se tam najíte, o dýmku se velmi dobře starají, je to v centru a z výzdoby vám bude jiskřit před očima ještě týden. Podobně jako Argila, i tohle je dobrý podnik pro studijní zašívárnu. Už jsem tam delší dobu nebyl, musím to napravit a vpustit do sebe trochu arabského Brna.

+ bezbariérový přístup
kvalitní dýmkařský servis
široký výběr korunek
skvělá kuchyně

interiér nesedne každému
slabší výběr tabáků
kouří se tam cigára

Dýmkařské dno

Čajovna Utopia
  • kde: Divadelní 3, Brno
  • otevíračka: 14:00 až 2:00/pátky a soboty do 4:00
  • do čeho jdu: do říše Utopie
  • cena dýmky: vlastní tabák 110 Kč, jinak 145 Kč - 195 Kč
  • platba: na dřevo, stravenky
  • web a FB: zde a tady
O tomhle místě jsem slýchal báje a krutopřísné příběhy. Největší čajovna v Brně je bohužel i jeho dýmkařským dnem, o čemž jsem se přesvědčil osobně. Nechci však jen peskovat, zaměřím se i na příčiny těchto okolností. Avšak naděje na dobrý dýmkařský zážitek je zde opravdová utopie.

Račte si vybrat
Kousek od hlaváku na vás kouká Utopia, gigantická „čajovna“ v areálu bývalého kina. Bizarní je fakt, že celou tuhle šaškárnu musí hlídat dva recepční, u kterých taky při odchodu nezapomeňte zaplatit. Úvodní klikatou chodbu lemují Sahara Smoke snad ve všech provedení, mělo mě to varovat. Nad schodištěm je velká mapa celého podniku - čajovna, kuřárna, místnost s šipkami, snookerem a kulečníkem, čítárna, klub, bar. Masakrální. Sed, leh, pololeh, provozovat tu můžete všechno, na co si vzpomenete, protože nabídka kójí, stolků a pódií je zde pestrá. Jo a na záchodech jsou veliké sochy, které se vám dívají na penis. Dámy taky nejsou ochuzeny. Oujé, když úchylárna, tak pořádná.

Nabídka je obří a vypíchnul bych možná tak kuskus. Dáte si tu i škopek či Kofolu. Obecně nabídka, tak jako všechno v Utopii, je postavená na kvantitě, ne na kvalitě. Dával jsem si Tuareg a to byla životní chyba - ve špinavé konvičce, mdlé chuti a dozajista ještě před chvílí ve společnosti dalších 50 l čaje v zatuchlé varně.

Why did I fucked up the whole menu using memes?
Na obsluhu takového kolosu potřebujete mraky personálu. V tom je jádro pudla, jak jsem později zjistil. Personál je rozlítaný, pomalý a s netečnou jistotou prochází kolem vás, jako byste byli vzduch. Co od nich čekat, když nedostávají dýška, nejsou motivovaní a majitel podniku o nich tvrdí, že jsou nahraditelní. Tato informace ke mně připlula z brněnské dýmkařské komunity. Jak se do lesa volá...

osobní story se zdejším servisem

Přijdeme s kolegou do Utopie, vybereme si pololeh a natáhneme se na polstrech. Obsluha nás zdařile 15 minut ignoruje, objednáváme dýmku dne, Tuareg a trojku Kofoly. Nápoje přisviští za 10 minut, dýmka až za dlouhých 20 minut. Obsluha ji postaví rychle na zem, hodí po nás jeden hygienický náustek (my jsme tu dva, ty magore) a náustek zaryje do koberce. Well, to nezačalo dobře. Dýmka Sahara Smoke je na povrchu neumytá (zaschlé kapky, usazený vodní kámen) a uvnitř umytá až moc (saponát ve váze - saponát v šlauchu - saponát v plicích). Rozdrolená silikonová korunka penetrovaná tím divným píchátkem, 3 kokosáky v úplném středu, neroztahaná. Z dvojitého jablka s mátou je najednou Afzal Pan Raas.

Prý dýmka dne, spíš dýmka z nabitá ze včerejška
Přišla kamarádka, objednala si dýmku a pití, do 5 minut bylo všechno na stole. Výstřih dělá divy. Její dýmka alespoň chutnala tak, jak jsi objednala. Přišla jiná obsluha, a to už jsem se ozval, že ta dýmka nechutná, jak má. Obsluhující dýmkař mi sdělil, že ji nechystal on, ale že včera tu byl jeden maník, co z dýmky kouřil kostel a že to musí být tahle, protože to tak chutná a jel to poctivě saponátem. No shit, Sherlock. Záhada vyřešena.

Ooo, ano
Dýmky zde mají tedy Sahara Smoke. Jsou v bídném stavu, poseté vodním kamenem, neudržované a rozpadající se. Bylo mi z toho opravdu smutno. Majitel buď nehlídá svoje investice, nebo je skoupý k nákupu nového vybavení. Tabák pouze Al Fakher (sebevědomá cenovka 195 Kč) a šutry. Ty drolící silikonky jsou pravděpodobně od AMY, šlauchy jsou silikonové s různými náustky.

VERDIKT

Tohle někdo důkladně ohryzal
Co se dá čekat od podniku, kde je hlavním cílem obsloužit co nejvíce zákazníků za jakoukoliv cenu. V tomto případě je tou cenou kvalita služeb. Vodní dýmky jsou v otřesném stavu, personál je nezaškolený a neprofesionální, hlavně, že tu sakra máme vole šachy, šipky a antickou sochu na záchodě. Své si tu najde hlavně začínající omladina a lidé, kterým o kvalitu dýmky zase tolik nejde, hlavně, aby to kouřilo a mohli dělat Gandalfovu lodičku.

100+1 různých aktivit
různorodost sezení
zajímavé prostředí
+ je to dobrá parodie

kvalita personálu
kvalita vodních dýmek a čajů
sochy na záchodech
roztahanost celého podniku

Pokračování příště!

P.S. Madona ve chcankách

Jakub Kopáček

3 komentáře :

  1. Super recenze podniků :) Určitě se budou hodit.
    A mám dotaz, jak jedou ty Kaya phunnely s Kaya blockem ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, moc zkušeností s nimi nemám, ty korunky jsou šamotové, takže mají specifický heat management. Co se týče HMS Kaya Block, tak je vyšší než Lotus, vleze se tam více uhlíků, ale esteticky to není můj šálek piva.

      Vymazat
    2. Má zkušenost s Kaya block je dobrá, ale esteticky ti nevypadá moc hezky...

      Vymazat

Instagram