Dýmkařská plážová turistika

Doma je zima, co? Sněží, mrzne, taje led, spadneš, kloužeš, umřeš hned. Já se teď flákám v subtropech. Zde jsem několikrát taky upadl, ale ze zcela jiného důvodu. Nabídka dýmek je zde chabá, ale o to více kuriózní. Bohužel, obvykle to takhle v letoviscích funguje. Shrnu vám pár svých poznatků!

Vzít dýmku s sebou na dovolenou se zdá být jednoduché, ale stačí trocha komplikací a už se váš dýmkařský sen rozplývá jako pára z minerálních šutrů. Pokud jedete autem, všechna čest, dýmku i příslušenství zašijete i pod blatník. V případě, že plujete lodí, dbejte na zpacifikování detektoru kouře v kajutě a dýmkařský Bůh vám pomáhej, ať vás to na palubě i s dýmkou neodfoukne do moře.

Letadlo je prevít. Ke kontrole vás seberou podle nálady a vašeho výrazu (hladový pašerák vs. nevinný turista s ledvinkou). Dýmku již máte zabalenou? Páni celníci ji velmi rádi vybalí (vlastně ne, uděláte to vy) a občas vás vyřvou přes celé letiště k bezpečnostní prověrce (můj zážitek zpětně). Pokud letíte low-cost, dýmka se vám do malých báglů vleze leda v podobě nanočástic. Letěl jsem s malým báglem na Tenerife, dát si voraz od lidí, zkoušek a posypové soli. Své dýmkařské náčiní jsem nechal na pevnině. Co myslíte, byl jsem celý týden bez dýmek? Una cachimba, por favor!

#tapravádovolená
Tabák, tablet, papoušek

Asi v tomto stylu...
Jedete si odpočinout, že jo. Mě osobně to baví nanejvýš 3 dny, pak už hledám zábavu, dobrodružství a dýmku. Pokud nenajdu nic zajímavého, většinou skončím na plážových promenádách v blízké civilizaci.

Co krok, to reklama. Nás samozřejmě přilákala ta nejprostší, tobacco & shisha! V zemích, které toho s dýmkou společného moc nemají, můžete nalézt tunu bizáru. Od prdelních hlášek na poutačích, přes výhodné sety v hodnotě půlky dovolené, čínský dýmkařský kovošrot, až po zaručeně nejlepší dýmku ve městě.

Jedna z věcí, co mě zaručeně zvedne z plážového lehátka (jakože jsem nasraný, chápej), jsou ty obchody. Tady vidím velký špatný. Představte si obchod, kde souhrnně prodávají ručníky, tablety, kaktusy, trička I love Gangbang, rybářské zájezdy, papoušky a dýmky. Tam vlezu a čumím jak Babiš na daňové přiznání. Sorry jako, ale tady si asi nevyberu. Tohle je specialita nedýmkařských zemí.

What a deal
S Arabáči je to jiné kafe. Černé a bez cukru. Mají obchody přímo zaměřené na dýmky. Je libo šlauch s velbloudím potahem, Nakhla Dvojité jablko a plechové dýmky ověšené řetězy a půlměsíci? Pokud jste vášniví hledači, můžete narazit na tradiční dýmky ze dřeva, což jsou vyložené skvosty. Velkou tradici mají v Iránu, Iráku a Pákistánu. Nebojte se handlovat, já jednou v Tunisku málem prodal vlastní sestru za kontejner s Nakhlou + 6 velbloudů. Ségra má dodnes trauma z velbloudů, nevím proč.

Typy podniků

JO, VODNÍ DÝMKU MÁME TAKY

Stalo se mi to tu několikrát. Jdu kolem restaurace, větřím kus pečeného masa a blik, v úplně random podniku leží na baru vodní dýmka. Jedna, dvě, pět kusů! Chvíle napětí pomine, jakmile je začnu blíže zkoumat. Top Mark, čínský kovošrot, rezavé, špinavé, s papírovými šlauchy, týden neměněnou vodou, nepoužitelnými korunkami a s věrnou sadou RZU po boku. Jo a minimálně pětikilo za dýmku. Výběr tabáku? Máta a dvojité jablko. Že by mátu s mátou? UŽ TAM BĚŽÍM!

Všechno máme
Jak můžou tyhle podniky fungovat, kruciprdel? Tak jo, uživí se jídlem a pitím, samozřejmě. Ale proč tam rvou dýmky v tomhle stavu? Kvůli penězům a marketingovému lákadlu, jistě. Jak hloupý musí být spotřebitel, aby vlezl do turistické pasti? Nekonečně.

P.S. Rusko je sice letovisko asi tak, jako byl Brežněv kapitalista, ale tento koncept tam ovládají skvěle. V téměř každém podniku si dáte dýmku, v mnoha případech výbornou a levnou.

PLÁŽOVÝ SHISHA BAR

To už má tu správnou atmosféru!
(zdroj: Eddy Rush Fatboy)
Tady už se někam dostáváme. Většinou jsou to podniky, které nabízejí dýmku + pivo, víno, drinky. Čaj a kávu čekejte spíš v arabských podnicích. Výbavou jsou různorodé, dnes už narazíte na bary s Odumany, Kaya INOX/ELOX, Khalil Mamoon, avšak velké procento podniků stále využívá čínský hnus, plechovky z Egypta a tradiční mosazné dýmky. Výběr tabáku bývá úzký - Al Fakher, Serbetli, Nakhla. Lepší značky se pak liší v rámci zemí a jejich celní politiky, někde si dáte i Fumari, Starbuzz atd.

Dýmku si dáte od 200 Kč nahoru, používané uhlíky jsou často dřevěné brikety, bambusáky, ale i RZU a normální kokosáky. Sem tam vám připraví i kývající se fresh korunku, která vám posléze určitě nespadne, v proudu jisker a jadrných nadávek, na nohu - odzkoušeno na vlastní spálené kůži.

MARAKEŠSKÉ DOUPĚ

<3
Salam alejkum, lidský tvore. Pokud mě uslyšíš přes tvrdou arabskou muziku, budu tvým průvodcem. Obejdi skupinu vetchých starců, přeskoč břišní tanečnici, vyhni se číšníkovi a usaď se. Neukazuj zde prstem, nejsi opice. Jsi v srdci tradičního dýmkařského života, ať už na pobřeží, či v srdci arabských států. Objednej si čaj, salep, pitu. Dýmku často přinesou automaticky, proč bys tu jinak, pro Alláha, seděl.

Peněz moc neutratíš, výběr tabáku nech na obsluze a měj se na pozoru, abys nedostal tmavý tabák s briketou navrch. Je to sice zážitek, ale transplantaci plic budeš v blízkém okolí hledat asi těžko.

EXCLUSIVE LOUNGE

Blob za blobem
(zdroj: Instagram @medusesouthafrica)
Tohle místo chce být něčím víc. Luxusní prostředí, většinou v bílé, černé, zlaté a fialové barvě. Pohovky, sedací pytle, dokonce postele. Terasy s bazény, 5 pinglů na metr čtvereční a velmi mastné ceny. Obvykle bývají součástí různých hotelů. Tato místa rádi vyhledávají obchoďáci z Meduse. Prodají jim několik dýmek, mrtě hřibovitých stanů a naučí je koktejly do vázy. Jo, jenže pak dáte za dýmku dvojku, prásknou vám tam RZU, alkohol ve váze přebíjí chuť tabáku, motá se vám hlava, ale hlavně, že máte ve váze rybičky. Damn.
Jsou však lounge, kde vám dají v lepší kvalitě ART Hookah, Egeglas a Odumany. Krásné fruit korunky (občas i funkční), barvičky, podsvícení a zajímavý zážitek. Tabáky bývají skvěle i prasácky namixované, prošel jsem pouze několik takových podniků a všechny se velmi lišily. Dobrý způsob, jak potěšit budoucí/současnou polovičku, jen peněženka vás hryzne do zadnice.

Hello, my brotha

Po dlouhé době zvládnutelná růže
Nastal čas říct si něco o servisu. V těch nejvíce turistických oblastech vám do podniků rádi pomohou. Hlavně v noci se to tam hemží naháněči, což jsou zvrácené existence, které vám lámanou angličtinou prodají vlastní matku i s chalupou, když se zastavíte v jejich revíru. Hlavně jim neříkejte, odkud jste, dostane se vám pindů ve stylu: „Aaa, Czechoslovakia. Nedvěd, Jágr, Baroš. Jak se máš, kámoš?“

Všimněte si, že jsou to přátelské existence. Jakmile se vaše prdel dotkne židle, už jste součástí rodiny. „Hello, my brotha. One shisha for you? All is good, trust me, my friend.“ Někdo to má rád, jiným se tento přístup hnusí. Mě to baví!

Buďte vybíraví. Poproste o novou vodu do dýmky, čistý šlauch, hygienický náustek. Oni jsou sice přátelští, ale často lajdáci. Jestli je podnik plně obsazený, nemají čas na vaše pohádky, prostě k vám plácnou dýmku, roztahají a nazdar. Ale jsou to vaše peníze, tak chtějte to nejlepší.

Obsluha většinou zvládá základní dýmkařskou etiketu, záleží na místě a národnosti. V arabských zemích si dávejte majzla a mrkněte na zásady dýmkařské etikety. Pokud je to jinde, tak bych se tím moc nezabýval. Můžete ale vždy ukázat dobré vychování!


Přikládám livestream z prvních dnů na Tenerife, jsem rudý jak rajče, ale spokojený <3

La Cachimba de Tenerife

To je jiné psaní
Nejdřív vám povím, jak to probíhalo na Tenerife. Dýmkařských barů je tady jako šafránu, ale je to stále Španělsko - země s dýmkařskou kulturou na vzestupu. Zneužil jsem Yelp a TripAdvisor, jejich recenze jsou sice často neobjektivní a místy to připomíná diskuzi maminek na Mimibazaru, ale důležité informace jsem získal. Jedno město, pětice barů, jeden z nich nejlepší. Jdu tam!
Typický plážový shisha bar, obsluha přátelská, mosazná turecká dýmka, dřevěné uhlí, Prince Molasses růže smíchaná s mátou stejné značky. Překvapivě chutné, dlouhotrvající pokouření.

Na ty ostatní podniky (překvapivě) nezbyl čas a jsem za to rád, protože budu mít s Tenerife spojenou právě tuhle chutnou a tradiční dýmku. Dále jsem objevil v normálním obchodě s tabákem hotový poklad. Legendární příchutě od Nakhly, velmi levný Starbuzz a širokou nabídku dalších tabáků. Tady doporučuji řídit se dle doutníků, pokud je někde smíšený obchod s tabákem a mají tam doutníky, velmi často narazíte i na tabák do vodních dýmek. Zde je má kořist!
Závěr píšu zvesela z deseti kilometrů nad mořem. Byla to skvělá dovolená a můj první únik ze spárů zimy do tropů. Vracím se s hromadou energie a doufám, že vám mé poznatky z cest přijdou vhod. A teď bakalářka, bible, jeden projekt, druhý projekt....pff, jdu na to!

Bylo z čeho vybírat, co jsem asi vzal...
Tadááá!

Jakub Kopáček

2 komentáře :

  1. Zdarec. Netuší někdo, co za značku (pokud to nějakou ofiko má) jsou ty Vodnice na prvním foto? Mám jednu takovou krásku se syrian korunkou doma a je suprová. široký talíř, robustní odolné tělo (žádný shitty plech typu TopMark) a krásné zdobení těla. Na to, že jsem ji sehnal za možná 4-5 stovek z výprodeje v čajovně paráda. Typoval jsem ji na Sultanu, ale v detailech se dost liší (jiný typ korunky a taky chybí zpětný ventil). Dík za typy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ty jsou konkrétně z Turecka. Konkrétní značku ti nepovím, ale je to jeden z nejběžnějších typů dýmek(mosazných) v Turecku, Sýrii a Libanonu. El Nefes Páska a Gazi tento styl razí, ale konektor mají normální.

      Vymazat

Instagram