Kam za stereotypem - Zanzibar Bohumín

Porazit v letních měsících démony liknavosti je téměř nemožné, ale tenhle zážitek mě vytrhl z prázdninové hibernace. Dostal jsem echo na supr čupr hospodu s dýmkami u nás doma, čili Bohumín - východní Ukrajina. Je to u štěrkovny, voda, léto, maminy s celulitidou a Ostravar. Umístil jsem tento výtvor do rubriky Kam na dýmku, ale tady vážně na dýmku nechoďte. 

Nalijme si čistého vína, nečekal jsem nic světoborného. Už jen bouda, ve které Zanzibar sídlí, byla už za komárů stará jako Metuzalém. Měl jsem seriózní obavy, zda se po hlasitější hudbě nezřítí nosníky. Ha a to jste neviděli ty hajzlíky, úplně jak z příručky Buduj vlast, pal zde chlast a uklízej jednou za pětiletku. To se ale dostáváme někde úplně jinde. Základní popis - hospoda s nabídkou vodní dýmky. Hluboký nádech a plnou parou do prdele.

Nechte si čvachtat
Obraz rázovitého kraje

Baník, pyčo! Ano, jsme u mě doma. Regionálně se celkem lišíme, v našem případě to poznáme hlavně na menu a cenách. Ach, ty ceny <3. Zanzibar má velmi rázovitou nabídku a mě velmi mrzí, že jsem vám nevyfotil nápojový lístek. Kde jinde byste si mohli dát zelenou za 19,-, režnou, bubble tea, jahůdkový džusík a prefabrikovaného panáka ''rumu'' od Božkova. V mezičase jsem se bavil překlepy, po kterých jsem vyloženě pídil, protože jsem až nechutný pedant na tohle. Jajks a že jich bylo. Jágermaister, Amudsen Vodka, tousty 'n shit.

Sedli jsme si ven, protože žlutě vymalovaný interiér s palmami mi způsoboval lehkou zástavu činnosti srdeční. Paní servírka ale byla příjemná, tím myslím chováním, vzhledem jsem nemohl určit, zda je těhotná, nebo jen...to je fuk. Nasadil jsem žoviální výraz a začal se ptát na dýmky. 

Když ti dýmka říká umři

Láska, šok! Jako z telenovely
Nechtěl jsem být za machra a arogantní prase, takže jsem nasadil jednou-za-měsíc-na-dýmku-do-čajovny výraz a začal se vyptávat. „Máme velký výběr, rovných 30 příchutí!“ „Ale v nabídníku jich máte sotva deset, “ opáčil jsem. No, realita byla taková, že jich bylo 9. Byl to šok, doslova. Mezi krásným rukopisem vyvedeným seznamem tabáku na účtence od Svijan mě zaujaly hlavně dva kousky. LÁSKA a ŠOK, pěkně kapitálkami. Jo, plus Mochito, ale neměl jsem čas se tomu zasmát, protože mi bylo řečeno, ať vyberu rychle, protože UHLÍČKY se dělají pomalu, tak ať stihnu do zavíračky. No. Ty. Vole. Po této verbální smršti jsem si řekl, že to prostě vytrolím. No a co.

Takže jasná volba, do korunky putuje LÁSKA a ŠOK. Já si preventivně dávám škopek, protože tohle bude asi zážitek na delší dobu. Cena za dýmku - 120 Kč. Nejdražší v Bohumíně, pojď mi hop. Snad to bude stát alespoň za tu zlámanou grešli, jinak jsem se k štěrkovně táhl zbytečně.

Když ti menu říká vrhni

Z předešlého odpoledního programu jsem byl velmi dobře naladěn, nicméně hladový jako vegan v KFC. Bude to chtít nějakou baštu. Nabídka zde byla vážně pestrá a lidová, já chtěl ale tématickou krmi. Moje oko (ne, nejsem kyklop) padlo zmrzlinový pohár Letní láska, už složení mi vyrylo hlubokou rýhu do střev. Lásku bychom měli, teď to chce pořádný šok. Zprvu jsem uvažoval nad Chléb domácí sádlo, ale to bych si zřejmě znova nastartoval slepák. Ne, vybral jsem si langoš a to pěkně v plné parádě. Můj žaludek pláče. Nevadí.

Dýmka našich předků

In da mix
Za 20 minut jsem dostal veškerou parádu na stůl. Musím podotknout, že jsem měl kvalitní společnost. O hudbu se postaral Michal Tučný ze starého rádia, za politickou scénu tady byli štamgasti, kteří očividně fandí Pitomiovi (který je tohle Pokémon?) a náckům, za armádní sféru potom neúspěšný rybář, který mrzký úlovek ředil pivem.

Člověče, nevěděl jsem, po čem sáhnout dříve. Vyhrála Letní láska, protože za 10 minut bych z ní měl tak leda Letní septik. Pravá šlehačka, určitě. Po sedmé lžičce jsem si říhl a odložil, té griotky tam bylo jako methanolu v Hanácké. Pak olejnatý Langoš, ale mě tahle prasárna zrovna chutná, takže dobrý základ. Jdeme na dýmku.

Aladin Evolution, Khalil Mamoon korunka, cirkusácký papírový šlauch, pěkná černo-zelená váza. Nabitá LÁSKA a ŠOK. Dva kokosové uhlíky neznámého původu, tady chci pochválit, protože nemají RZU. Chuťově opravdu nevím. Něco mezi prvním sexem, mentolovou pastou a zázvorem. Dalo se to kouřit a vydrželo to asi hodinu deset. Šlauch se drolil a vnikala do něj voda, tady zklamání. 

Pryč s arogantním blogerem 

Uno Mochito, por favor 
Proč vlastně tolik vzteku a nadsázky? Je to z čistého zklamání nad stereotypním zasazením vodních dýmek do českých podniků. Majitelé rádi zvednou letní tržby a pořídí něco poutavého, tak proč ne něco, co kouří a pěkně voní. Apeluji na vás a prosím, udělejte to klidně levněji, ale pořádně. Příchutí nemusí být bambilion, stačí pár dobře vybraných. Za menší investici pořiďte k dýmce silikonové hadice, lépe se vymývají a lze je levně vyměnit. Dýmku alespoň párkrát vyčistěte, uhlíky nažhavte do ruda bez černých míst. Nabízím vám tímto pomocnou ruku, pokud vedete svůj podnik a nevíte si rady, třeba hlavně v začátcích, nebojte se na mě obrátit a já vám rád pomůžu. Hejtit a pomlouvat umí každý. Společně za lepší dýmku (zítřky?)!

V současném stavu vám do Zanzibaru v Bohumíně nedoporučuji lézt, pokud nechcete retro facku a velmi průměrnou dýmku. Ovšem všude je prostor pro zlepšení a já v něj věřím. Nechal jsem jim tam kontakt, tak snad. Peace out.





RADŠI NEHODNOTÍM :)


 

Jakub Kopáček

11 komentářů :

  1. Takových podniků se najde bohužel všude plno a když jich člověk pár navštíví nemůže se divit proč lidé o vodních dýmkách smýšlejí tak jak smýšlejí v naší česko-moravsko-slezské domovině ... je to škoda a v mnohém případě by stačil jen mírný zásah, který by kolikrát ani nemusel majitele finančně odlehčit .. leč není mnoho majitelů, kteří by si rádi nechali do věcí mluvit lidmi našeho věku, případně byli ochotní porušovat zákon ve prospěch kavlitní dýmky .. protože co si budeme povídat za rozumný peníz bez porušení zákona dneska kvalitní pokouření v takových podnicích není příliš reálná varianta ... :-( ... dýmu zdar a víc kvalitního čtiva ;-) Gimli syn Gloinův

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravdu díš, Gimli, synu Gloinův :)

      Vymazat
    2. Co přesně myslíš tím porušováním zákona?

      Vymazat
    3. Myslel tím zákon o porušení tabákového balení, všechny čajovny a shisha bary musí nabíjet z shotů, jedno balení = jedna korunka. Bere se to jako kusovky a je to pěkně vyjebané. Pak jsou tu zákony o kolkovaných tabácích, kterých, na českém trhu, kvalitních moc není.

      Vymazat
    4. Tudíž 90% (možná více) českých čajoven a shisha barů porušuje zákon? Zatím kde jsem byl a sledoval nabíjení, vytahovali tabák z různých dóz, krabiček atd. Evidentně to nebyly 15ti či 20ti gramové balíčky. O původu a českém okolkování taky velice pochybuju.

      Vymazat
    5. Ano, je to tak. Je to takové nepsané pravidlo, ale vynucovat si tuhle sračku, tak v našem státě není taková dýmkařská kultura, jaká je.

      Vymazat
    6. Já si myslím, že si zapomněl , že se nacházíš v Bohumíně, na kalichu, kde lišky dávají dobrou noc a myslím si, že nemůžeš čekat v tomto místě WC na fotobuňky, či jiné zázraky. Já toto místo navštěvuji dost dlouho a musím ocenit Změnu o 100% k lepšímu.
      Pokud si chceš zajít na kvalitní dýmku, navštiv čajovnu, ale pak cena dýmky bude zcela jiná.Já jsem toto místo navštívil tento rok již několikrát a byl jsem víc než spokojem. Výborné jídlo, skvělá obsluha. Zelňačka 1*****
      Radim K.

      Vymazat
    7. Jaký má význam zavádět vodní dýmky do podniku, když je nechci dělat pořádně? Kvalita kouření bylo hrozná, komponenty a chuť také. Hodnotil jsem to zcela objektivně, je to zkrátka stereotyp. Změna z vesnické knajpy na lepší vesnickou knajpu je ok, ale vodní dýmky tam nemají, co dělat, pokud nejsou připraveny pořádně (což se dá zvládnout i za menšího rozpočtu).

      Vymazat
  2. Zdar, pro mě to je a bude vždy Nora (názen udržovaný několika předchozími provozovateli). Mám k momentálním provozovatelům jedinou výtku. Byl jsem ta 4x a 3x bylo zavřeno.

    OdpovědětVymazat
  3. Nepletu-li se, ttak Bohumínský Zanzibar je blízce spjat s tím Orlovským. Zde jsem nebyl (a po recenzi asi ani nepújdu - to si na Kalich vemu radši svou a v nejhorším tam mlasknu CarboPol)...
    Kamarádi chodí v Bogůnu do Apolla. Já na dýmku vždy chodíval do Pandžábu (předtím do Alibaba baru než přejmenovali). Teď je z toho však PodOstrava. Sic se honosí velkým výběrem tabáků, ale kvalita asi poklesla...
    Osobně doporučuji Dobrou čajovnu Roxy (krom klasik mají i Marviny) a Dobrou čajovnu Havířov (krom klasik nabízejí i Sahary a badchy 2.0 a 4.0).

    OdpovědětVymazat

Instagram