Mixologie #4 - 10x léto v korunce

Nastal čas kopnout do zadku zaprášenou rubriku Mixologie a přivítat léto ve velkém stylu. Za těch 8 dýmkařských let už jsem chuťové pohárky vybrousil mnoha mixy, některé byly nadpozemské, jiné zase na žalobu. Tyhle budou z té nadpozemské kategorie. Nalaďte se na Dýmkařův koutek, jdeme na to.
Easy shit, ne?

S létem roste chuť po svěžích a sladších tabácích, je očividné, že nebudete dýmku ládovat skořicí s jablkem, nebo medovou vaflí, neasi. Dýmku hoďte k ledu, náustek vylepšete Ice Bazookou a vyvalte břicho na lehátko. Pro větší kreativce doporučuju výrobu dýmky rovnou z ovoce. Fajn kombinace je:

  • váza z vodního melounu
  • tělo z ananasu a dvou mandarinek
  • korunka z grapefruitu
A teď upřímně, komu se s tím chce srát, chuť to ovlivní jen lehce a strávíte nad tím pár desítek minut, kdy v napětí ani nedýcháte, aby vaše veledílo pod uhlíky ožilo a neporoučelo se k zemi. Jsem ale věčný optimista, tudíž směle do toho!

1) Romman Crisp + Nakhla Mizo Máta

Trendem posledních let je v podstatě okurková sezóna. Vybočuje z ní pouze kult čííííze bez okurky. Nejde ani tak o nakládačky, popularitě se těší hlavně salátová okurka. Hh, takhle by asi vypadal blog o funky zelenině. Nicméně!

Ano, obrázek na etiketě nám říká opravdu hodně
Romman Crisp je opravdu okurkový tabák, ať si to je divné, jak chce. Čistý jsem ho kouřil jen párkrát a jakože, no, nic moc. Existuje však magické zaklínadlo, které jej probudí z chuťového spánku, a to se jmenuje Mizo Máta. Bez kreslení pentagramů krví novorozeňat a obětního rituálu s pubickým ochlupením. Tolik k magii, co chuť?

Svěžest salátové okurky ve spojení s chladivým sladkým peppermintem. Tenhle mix hubu nezalepí, spíš naopak, je vhodný pro parné letní dny. Jelikož Romman nesnese přílišnou porci tepla a Mizo na tom není o moc lépe, doporučuju nabíjet klasiku.

  • ideální setup: klasická korunka/vortex + alobal, Kazach, Birdhunter
  • kam pro ně: obojí lze zakoupit zde a zde, při nedostatku lze do budoucna nahradit Social Smoke Cucumber Chill (ještě se neprodává) a Golden Al Fakherem Fresh Mint
2) Social Smoke Mango Habanero + Tangiers Cane Mint

Můj výtvor <3
Olé! Tohle je pro ostřejší hochy a hošky (eh, nebo jak se jim říká v ženském rodě). V ČR je v trafikách jen tak neuvidíte, každopádně s trochou snahy se sehnat dají. Socka Smoke vytvořil příchuť, která pojí sladkost zralého manga s intenzivní pálivostí papriček habanero. Řeknu vám, byla to láska na první potah. Sladká záležitost, kterou táhne kupředu štiplavý podtón, který se po pár tazích utáboří ve vašem krku a jen tak neodejde. Chvíli jsem přemýšlel, jak na něj vyzrát, protože po čase to začne být otravné.

Na scénu přichází Kejn Mint. Slovy jednoho českého recenzenta (zdravím do Přerova) je to chuť dlouho nemytých pisoárů v nádražní hospodě. Já zkušenost s olizováním hajzlů nemám, takže za mě příjemná mentolová máta, méně sladká. Pro naše potřeby ideální, výsledná kombinace vypadá jako mandarinka napadená dýmějovým morem. Chuťově na špici! Tenhle mix snese mraky tepla, takže pozvedněte své Lotusy, Hít Kípry, Ignisy a MIG Razory, jde se vypékat koblih (odborný dýmkařský hantec).

3) Haze Cucumberita + Start Now Lychee

Hned jsem dostal slinu!
Zpátky k okurkám, tentokrát však z trochu jiného konce. Haze je prima plechovkový tabák z USej a plným právem se zapisuje do okurkové sezóny svojí Cucumberitou. Příchuť se inspirovala kulervoucím drinkem z tequily, bublin a okurek. Při prvním přivonění máte chuť tabák spořádat i s plechovkou, nekecám, šéfe. Úplně jiný šálek piva než Romman Crisp. No, pivo tu radši plést nebudu. V čistém podání perfektně osvěží, rovněž je o něco sladší než výše zmíněný kolega Roman.

Správný barman by vám poradil ideální kombinaci, já správný barman nejsem, natož barman. Není na škodu tomu trošku pomoci a osladit si život. Pro tuto příležitost mi police nabídla Start Now Lychee, což je takové to kulaté ovoce v ostnaté slupce, které s trochou představivosti vypadá jako oči, dostanete to řádně kompotované v každé čínské restauraci a sladké to je jako druhý sex. V provedení Start Now je to velmi věrohodné, avšak rychle nabíjejte, protože tabák má tendenci vyčichnout, čímž se chuť zásadně zhorší. Haze klidně sešlehněte plamenometem, je to držák.

  • ideální setup: klasika/vortex/phunnel + HMS, Kazach, Flavor Saver
  • kam pro ně: obojí seženete kousek za hranicemi, zde a zde
4) Starbuzz Code 69 + Starbuzz Sex on the Beach

A tak, no
Jsme u éterického mixu. Finch z Prciček by řekl, že je to velmi sexuální, až tantrické. „Co jsem to právě četl a co má sakra znamenat polovina slov v těch větách?“ Klídek, stačí mrknout na názvy tabáků a jste v obraze! V kódové řeči je 69 výtažek z gumídků. Není to sladká pochoutka jako Fumari White Gummi Bear, tady se to podobá spíš situaci, když z Haribo vykradete jenom ty kolové bonbóny. Vynikající tabák, všechna čest.

Společnost mu pro dnešek dělá plážová šmajchlovačka v podobě Sex on the Beach, která je nabitá chutí citrusů, konkrétně pomerančem a citrónem. Sem tam cítím i ananas. Jak můžou tyhle chutě fungovat, to věru netuším. Faktem je, že se tak děje a to ve velmi příjemném mixu k bazénu či grilovačce. Doporučuji vyhledat Starbuzz z americké produkce, Německo a Starbuzz prostě nejdou dohromady. Ten pravý vydrží solidní nálož tepla, chuťově velmi stabilní.

5) Al Fakher Banán + Al Fakher Čokoláda + Al Fakher Kokos

Mňáááááám
Banana Split! Taková ta sranda, co ji mají všude v horní dolní, mřížka z čokoládové polevy a kopec šlehačky na vrch. Lze toho docílit pomocí velmi snadno sehnatelných tabáků. Čokoláda s banánem jdou velmi dobře k sobě a kokos tomu dodá šmrnc v podobě sladké svěží chuti. Víc nemám, bando. Je to přeci jen Al Fakher, trochu melasy, střední porce tepla, do trouby na 10 minut při 180°C. No, to už peču zase něco jiného. Have fun :)

  • ideální setup: klasická korunka/vortex + alobal, Kazach, Birdhunter
  • kam pro ně: v podsatě kamkoliv, odkaz na více e-shopů zde
6) Romman Limetka + Adalya Lime on the Rocks

Ach, jaká to bývala paráda
Romman nám stále nedá spát, tentokrát se vytasí se svojí vůbec nejlepší příchutí. Na domácím trhu je silných limetkových tabáků jako šafránu, natož těch správně kyselých. Tohle je šampion nabídky. Opravdu silná limetka, která cloumá po těch letech i s mojí maličkostí. Jednou mě poslala do kolen komplet. No co, bylo horko a hodně chla...Vlastně jsem byl v pohodě, asi špatný vítr.

Limetkový hurikán vylepšíme ještě jednou z nejlepších příchutí od Adalye, než šla do kytek. Věřím, že se stále dá sehnat v kouřitelné (červené) formě, nicméně doporučuju zkusit i v provedení se žlutou melasou. Chladivá limetka skvěle doplní kyselost té první, je to ohňostroj na jazyku. Možná i doslova. Obojí vydrží trošku méně tepla, než jsme zvyklí, ale na HMS to postačí.

  • ideální setup: klasická korunka/vortex/phunnel + HMS, Kazach, Flavor Saver, Birdhunter
  • kam pro ně: Adalyi seženete za hranicemi zde, Rommana v posledních kusech zde
7) Fumari White Gummi Bear + Fumari Tropical Punch

Zabij ho dřív, než naklade vejce
Tohle je přesně něco, na co byste v zimě opravdu chuť neměli. Popraskají plomby, diabetici třeste se. Sladká letní bomba v podání komba Tropický medvěd je tady. Bílý méďa tomu dodá pořádné grády, polijte Haribo melasou a dostanete výsledek. Tropical Punch přidá nádech ananasu a marakuji. Co nám chybí? Snad už jen do ruky drink, otrok ovívající nás palmovým listem a čas k relaxaci. Fumari vydrží i výbuch sopky, takže se s tím neserte a pořádně zatopte nad kotlem.

  • ideální setup: phunnel + HMS, plamenomet
  • kam pro ně: obojí naleznete zde a zde
8) Start Now Coco Lemon + Golden Al Waha Citrus

Citrus? Push!
Trošku zakyselíme. Mix těchto dvou příchutí je velmi mocný, přeci jen se nezpívá nadarmo, že tři malé citróny zůstaly na hladině. V našem případě jsou dva a hladina, hmm, přejmenujeme ji na příjemný pocit v ústech. Coco Lemon je fajn překvapení, spojení kokosu a citrónu, které nevymyslíš. Kyselost je zmírněná svěžím kokosem, navíc se jim tam někde přimotala vanilka. Jenže my chceme kyselý ksicht, takže přidáme ještě matadora citrónových příchutí - GAW Citrus.

Před 2 lety bych vám upřímně pověděl, že je to nejlepší a nejvěrohodnější citrónový tabák, jaký jsem kdy ochutnal. Jak už to tak bývá, zmrvili ho. Proč mi to děláte?! I v dnešní podobě je kouřitelný, ale zdaleka to není taková Walhalla, jako tenkrát. Našemu účelu však poslouží více než dobře. Oba tabáky snesou slušnou porci tepla, je to asi nejmultifunkčnější mix tohoto výběru.

  • ideální setup: jakákoliv korunka i nabití jsou správně
  • kam pro ně: oboji od hranic, zde a zde
Navždy srdcová záležitost
9) Fantasia Cactus Breeze

Blížíme se do finále a věřte mi, následující dva tabáky rozhodně nepotřebují parťáky. Jsou to hvězdy samy o sobě. Začneme mým vůbec nejoblíbenějším tabákem na světě - mýty opředená Fantasia Cactus Breeze. Pokud kaktus opravdu chutná stejně, tak kupuju letenku směr Mexiko a jedu okusovat místní plantáže. Nádherná sladká chuť, velmi vzácná oranžová melasa. Jediná chyba je zvětrávání, musíte ji rychle spotřebovat, aby se vám chuť nevytratila. Poslední dobou už nejde téměř sehnat, jeden by zaplakal! Léto s Cactus Breeze je léto radosti, ale moc tomu nepřismažte, je to trošku tepelný otloukánek.

  • ideální setup: klasika/vortex + alobal, Kazach, HMS, Flavor Savor
  • kam pro ně: tvl, nic bližšího než Amerika se sehnat nedá :( here!
Tohle musíš, tohle je léto!
10) Starbuzz Vintage White Mist

Velké finále. Věřím na lásku na první potah. Tou byl pro mě White Mist. Bílá čokoláda s mátou a lehkým nádechem kokosu. Div s tím tabákem nespím, jak je dobrý. Ne, že by pokusy neproběhly, ale jsme hold každý úplně jiní, nefungovalo by to...

Nicméně! Tohle je na léto ta pravá bomba. Jedná se o tmavý tabák, takže o buzz není nouze a co se týče tepelné odolnosti, tak snese i trochu napalmu z Vietnamu, fakt držák. Starbuzz se postavil na nohy a vytváří něco úžasného. Velkou výhodou řady Vintage je fakt, že v Německu zakoupíte ten pravý, stejně dobrý originál, jako jinde ve světě. Oddejte se létu!

  • ideální setup: phunnel + HMS, Flavor Saver, Kazach
  • kam pro ně: od německých přátel zde

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram