Dýmkařská bible #9 - Obchody, trafiky, e-shopy

Všichni tam musíme, otázka zní, zda-li tam chceme. Nejde ani tak o zubaře, či rodinnou oslavu. Dnes bude řeč o českých dýmkařských e-shopech, obchodech, zkrátka místech, kde můžete nakoupit. Časem už trafika na rohu přestane vyhovovat. Ta paní za pultem, co smrdí jako tlející tchoř, vám určitě Starbuzz nenabídne. V čajovně vás už od pohledu posílají k rektu, nic pro tebe nemáme! Čas kliknout na myšku...

Hned z kraje to vytřídím, jelikož dýmku/tabák si u nás nemůžete koupit jen tak někde. Úplné dno distribuce probíhá v rámci velkých řetězců trafik, to jsou ta slavná Grca, tedy Geca, TABÁK, Sherlock Holmes atd. Faktem zůstává, že vodní dýmky jsou zde až na místě posledním. Přes Rytmus života, stírací losy a broskvové slimky jde na ty 30cm plechové chudáčky sotva vidět.

Všech trafik pláč

Tato prodejní místa nabízejí opravdové dýmkařské minimum. Z praxe zde naleznete rychlozápalné uhlíky Instant Lite (S,M,XL,XXXXL hnus), v minimu případů i pár let stará Cocobrica. Z dýmek povětšinou děsivý Top Mark, základní Aladinky, no-name čínský mordor (vždy však barevné, s třásněmi a jednorožci) a sem tam překvapí malé Sahara Smoke. Z největších hitů trafik nesmím zapomenout na Stvořitelův ejakulát - tabák Habibi, potom sultánovu ranní stolici v podobě tabáku Sindibád a klasickou nálož Nakhly, Miza a Al Fakheru.

Jedem na to Habibi!
Vždy je to pro mě malé dobrodružství, přeci to nemůže být tak zabité. Při mé nedávné návštěvě Geca jsem zoufale hledal uhlíky a řeknu vám, i kdybych začal kutat šachtu uvnitř toho zaprděného Kauflandu, tak se k uhlí dostanu dříve. Bylo mi sděleno, že „uhlíčky“ jsou jen ty malé, kulaťoučké. Po náhlém úmrtí mého vnitřního dítěte jsem se zeptal, zda nemají ty „kostičkové“ uhlíčky. Tak prý ne, ale mají super broskev od Habibi, kupují to tady všichni! Jelikož se mi spáchat sepuku pomocí modulárního popelníku na prodejně nepovedlo, s velkou skvrnou na duši jsem odešel a toho dne dýmku nezapálil. Fuck.

Ať mohu být objektivní, je nutné podotknout...to je profesionální, lol. Zkrátka nesmíme zapomínat, že vodní dýmky jsou pro 98 % trafik sekundárním, až velmi okrajovým zbožím. To je důvod, proč jsou mizerně prezentované, sortiment malý a ničím zajímavý. Většinou berou pouze to, co jim nabídne distributor. Já jen tak, aby mi na ulici paní z trafiky neupravila fasádu.

Řešení je nasnadě. Do trafik pro zápalky, Květy a sudoku. Pro dýmky a tabák teda jinde, jenže kde? „Už to mám! Zajdu přece do čajovny,“ zahalekal a vydal se za svojí chybou.

Čajka má, čajka (ne)prodá

Velká spousta lidí, co do čajoven chodí, se považuje za místní odborníky. Vždyť už tu chodím 4 měsíce!!! Po určité době se obě strany otrkají a navážou komunikaci mimo akt objednávky/placení. Většinou to končí rozmazleností, někdy až drzostí zákazníka. Znám majitele/obsluhu, jsem větší pánko než ty. Chtějí „svoji“ oblíbenou dýmku, slevy, mixy atd. Důvod, proč tohle vytahuju, je ten, že takhle se většinou k přímému prodeji produktů v čajovně dostanete. O čajovnách s vystaveným zbožím později.

Huš, nic ti nedáme!
Čajovny obvykle nejsou nastaveny na: „Hej, kámo, usyp mi prosím toho tabáku a dej mi k tomu dva uhlíky, nějak do 50 Kč, díky čau.“ Buď se k tomu dopracujete, nebo skončíte s nepořízenou. Proč by vám taky měli něco dát? Určitě, v čajovně primárně pracují spokoši, rasta-slunce lidičky a studenti, takže proč ne. Věc se má tak, že oni vlastně nemůžou. Před pár lety tu lítal takový milý zákon ohledně porušení a rozdělování tabákových krabiček. Proto se objevily shoty (malá balení tabáku, max. 5-10 g). V praxi se to však porušuje celkem běžně. Nejlepší, čeho můžete dosáhnout, jsou produkty za nákupku. Pokud chcete dýmku, můžete ji pořídit o dost levněji, když započítáme velkoobchodní ceny a určitý pravidelný odběr = sleva pro odběratele. U tabáku v lepší ceny nedoufejte, je to zboží s malou marží, velmi obtížně se zde vytvářejí slevy. Avšak pokud byste na nějakou slevu narazili, bude to spíš v čajovnách a shisha barech. Na dýmce, jako kompletu připraveného ke spotřebě, mají marži přímo královskou, takže při troše známosti vám tabák levněji prodat můžou.

Pak tu máme čajovny, které přímo nabízejí produkty ke koupi. Ať jsou to dýmky ve výloze, balení uhlíků, či přímo fůze (olalá, zase cizí slovíčko) čajovny a dýmkařského obchodu. Tady vám to budou chtít prodat až moc. Nasaďte poker face a hurá smlouvat!

Obchody z kouře a kamene

Klasických kamenných obchodů s dýmkami je dnes jako šafránu (jakože málo, ty mongol). Tím myslím obchod, který není jen prodlouženou rukou e-shopu, jako je to ve většině případů. Jsem z východní Ukrajiny, jak podotýká pár mých „kamarádů“ v Praze (kecám, víte, že kamarády nemám). V Ostravě jsem za ta léta narazil na všechny různé druhy distribuce - obchůdky, e-shopy v bytě, dajné čajovny, syslící čajovny. Po návštěvě několika dalších distribučních kanálů napříč Českou republikou jsem došel k několika závěrům o kamenných obchodech:

  • Málokdo dokáže separovat dýmky od příslovečného Orientu. Vážně, najít obchod, kde se vedle dýmek nepovalují vonné tyčinky, purpurové mandaly, vlajka Free Tibet! a nesmrdí to tam chalvou, to je fakt těžké, lidi. Dýmka sice z Východu pochází, jeho kultura k ní neodmyslitelně patří, ale trend se pomalu otáčí k moderním prostorám.
  • Téměř nikde neberou karty! Cožpak se bojí pěkného zisku? Kdo ksakru u sebe nosí mraky hotovosti, nejsem strýček Skrblík. Obecně si poskytovatel bere okolo 2 % z každé transakce, to není kulervoucí.
  • Personál bývá různorodý, lépe si pokecáte s přistěhovalci. Egypťané, Syřané bývají dost komunikativní, když jim to jazyk dovolí. Češi naopak chtějí, abyste nakoupili a vypadli. Tento pocit jsem měl z velkého procenta navštívených obchodů.
  • Mluvit se zákazníkem umí většina prodejců, diskutovat však už ne. V polovině případů mi dokázali poradit, popřípadě na určitou věc odkázat. Když jsem vznesl několik argumentů, tak hodně prodejců nebylo schopno kloudné diskuze, rovnou mi řekli, že jejich způsob je ten správný a ať si nechám poradit. Tvl, banda egoistů. To je jako bych šel do bordelu a chtěl perfektní kuřbu, ale šlápota mě odpálkovala za špatný vkus a poskytla jen standardní rozkoš. No, možná špatný příměr...úchyl vydrbaný.
  • Pokud nejste rozmazlený jako já, vyberete si na většině míst. Všechny obchody byly zásobeny věcmi pro klasickou dýmkařskou session. Bod navíc!

Tyto obchody jsou v každém kraji a ve spoustě větších měst. Kvalitou se různí a já vám nemohu vypsat kompletní seznam. Jednak jsem sklerotik, potom by to byla nuda. Strejda Google poradí, stejně tak Heureka je šikovná. Nějak to zkusím shrnout v závěru, jo? Tak jo.

OBCHODY V RÁMCI E-SHOPU

Tady to začíná být zajímavé. Liší se to pár věcmi. Tak asi ta hlavní, můžete si objednat online a vyzvednout na prodejně. Zní to fajn, že? Ale prd. Víte taky, že ve většině takových obchodů na vás začnou krákat už od vchodu, zda máte objednáno? „Vy jste neudělal objednávku předem? To ale musíte! Grhh, no tak dobře. Podívejte se, co tady máme, ale příště už prosím objednejte předem.“ Takovou prdel si z vás dělají. Joooo, ještě jeden zážitek mám:

„Prosím vás, jak chutná tento tabák?“
„Já nevím, příchuť je napsaná na obalu.“
„Můžete mi alespoň něco doporučit?“
„Nemůžu, každému chutná něco jiného.“

Kastmr kér jak sviň. Poměr obchodů, které fungují pouze na objednávku a těch s volným prodejem vystavených věcí, je tak 30:60. Nebo taky ne, jen si rád hraju s čísly. Zase lež, nesnáším matiku.

Na trochu lehčí notu, většinou nakoupíte úplně v pohodě a ještě si uděláte pár koleček po obchodě s tím, že 3/4 věcí si ošaháte. Znám to z vlastní zkušenosti.

Další specifikum souvisí rovněž s objednávkami, a to s možností vyzvednutí. Není to super? Na poštu sere pes, mrknete se do nového prostředí, převezmete zboží. Velmi doporučuji zkontrolovat veškeré přejímané zboží, může být poškozené či nekompletní. Z hlediska marketingu (yooo, man, stay student marketingu) je to vhodná doba pro další prodej nad rámec objednávky. Stačí vytvořit potřebu, nebo správně pracovat se zákazníkem v oblasti jeho chutí a preferencí.

VELKOOBCHODY

Je to svět za oponou. Věřte mi, je dobře, že do něj nevidíte. Velkoobchodní mód nabízí v České republice téměř desítka e-shopů. Je to model založený ne pravidelných velkých odběrech, tudíž se dostáváme k těm vysněným nákupním cenám. Jakmile si jednou zvyknete na příjemnou nákupku, bude se vám u té konečné ceny křivit huba.

Máme toho pár...
Jak už jsem zmínil, u tabáků se cena moc neliší. Při vyšším odběru můžete dostat ve slevě například příchutě, které jim nejdou prodat. Malá marže, debilní zákony a nízká gramáž. Nicméně úsměv stále na tváři. U dýmek je to naopak různorodější než sbírka chemikálií v Al Fakher Melounu. Nákupní a prodejní cena se liší v řádech stovek i tisíců, to už je pak na prodejcích, kolik si narazí.

Co bych k nim jinak dodal, Oriental v Ostravě je typický představitel mandal, tyčinek a dýmek. Kdo chce příjemnou recepční a menší orgasmus z polic, uliček a brněnského hoodu, zajde do Shanti/Shishastyle. Většinou jsou to prostě sklady, napojené na obchod, nebo komplet oddělené. Stačí mít živnostňák a můžete sosat, bando!

Ha, četli jste až sem! E-shopy?

Joo, ještě to natáhnu, ať vám zabiju Velkou přestávku/pauzu na oběd/buffering u porna. Dostáváme se k jádru pudla a nejvyužívanějšímu způsobu výběru a distribuce tabákových výrobků a dýmek ke koncovým zákazníkům.

Na našem trhu působí desítky e-shopů. Liší se nabízenými službami, kvalitou a šíří sortimentu, nikoliv však jmény. Jako fakt, většina má slovo dýmka/vodní dýmka/shisha nasrané úplně všude. Tluste-dymky, levne-dymky, vodnidymky, dymkydymky, shisha to, shisha ono. Dat simple.

Soustředí se klasicky v oblasti Prahy, Brna, Ostravy. Mezi takové dodatky patří Yolomouc a Hradec Králové. Tady už budu více konkrétní a vezmu si na paškál 6 různých e-shopů. Kritéria volby? Google a osobní/přejatá zkušenost.

Abych to udělal trochu zajímavější, z každého e-shopu jsem si něco objednal. Využil jsem ochoty mého spolubydlícího a objednal vše na něj, tolik ke krytí. Téměř nikde neměli všechny stejné věci, tudíž jsem koupil tak hrc prc, co se mi zrovna hodilo. Já vím, může to ovlivnit dodací dobu, výši poštovného, kecy prdy beďary. Taky jsem dělal problémy, přeci je musím trochu poškádlit. Check that shit out.

Údaje a informace jsou aktuální v době škrábání tohoto článku, je jasné, že se to může změnit. Názory jsou klasicky subjektivní, tak mě prosím nežalujte za ublížení na cti, díky!

HAISAM.CZ
  • otevírací doba: 10:00 - 22:00
  • stránky na FB/počet fanoušků/kvalita obsahu:
    • Ano (201 fans)! V provozu od 2014, frekvence příspěvků nízká, informační pole plně vyplněné.
  • vzhled stránek:
    • Moderní layout, interaktivní prostředí, příliš roztodivných ikon, čisté a vzhledné, vlastní produktovky.
  • komunikace a speciální požadavek: 
    • Všechny náustky do modra, please.
  • doba/způsob dodání + platba:
    • objednáno v 11:10 (23.3.2016), platba dobírkou (Zásilkovna), vyzvednuto 30.3.2016
Jedna stránka, rychlé řešení
Duší i srdcem egyptská práce. V rámci čajovny U velblouda (:D) trůní menší obchod s orientálním zbožím, dýmky included. Pan Hassam dováží mimo Khalil Mamoonu ještě Megahed, Tarik a další plechomosaze. Osobní zkušenost z návštěvy nemám, čerpám však ze zkušeností členů Czech Hookah. Komunikace s personálem kvůli jazykové bariéře celkem kulhá, dají se však vyhandlovat zajímavé ceny #justegyptthings. Několik uživatelů se rovněž shodlo, že zde dochází k prodeji fake produktů, tuším, že konkrétně Khalil Mamoon. Není to žádné nařčení, ale pokud se tohle o nějakém e-shopu nese...no, udělejte si obrázek sami.

Stránky se mi opravdu líbí, objednávka byla přehledně na jedné stránce rozklíčovaná, potvrzovací mail přišel neprodleně po odkliknutí. Dobrá práce! Mezi nabídkou jsou téměř všechny druhy dopravy včetně osobního odběru, já vybral Zásilkovnu. Platební bránu mají taky. not bad. Speciální požadavek byl v tomto případě do modra, konkrétně jsem objednal Hygienický náustek Khalil Mamoon 9 cm zasouvací 50 ks, na produktovce byly náustky v různých barvách. No a já chtěl jenom modré, pro někoho troll, pro jiného zase jeden z absurdních požadavků, které občas zákazníci vznášejí.

VODNI-DYMKA.EU
  • otevírací doba: 10/14:00 - 20:00
  • stránky na FB/počet fanoušků/kvalita obsahu:
    • Ano (398 fans)! V provozu od 2013. Produktové příspěvky, několik měsíčně. Kvalita fotek a videomateriálu nízká. Informační pole vyplněné bídně.
  • vzhled stránek:
    • Tmavý responsivní layout, různorodost fontu, mix produktových fotek (přejaté, upravené, vlastní, kradené), obsah ucelený.
  • komunikace a speciální požadavek:
    • Bez požadavku, kdy-už-to-bude styl, 12:25 dotaz ohledně dostupnosti a variabilního symbolu, BUSTED!
  • doba/způsob dodání + platba:
    • objednáno v 11:17 (23.3.2016), platba převodem v 11:21 (23.3.2016) (Zásilkovna), vyzvednuto 30.3.2016

Objednám
Tohle je vtipná situace. Tenhle e-shop je asi ten nejkontroverznější v mém výběru. Vynasnažím se ho popsat a zhodnotit objektivně, ale i nějaký osobní poznatek přidáme, neasi. V rámci mojí otročiny v iSmoke.cz si přímo konkurujeme, je třeba zmínit. Z lidského hlediska s tímto obchodem problém nemám, ale moje nákupní zážitky sdílí více lidí Czech Hookah, tudíž true story, bro. Obchod leží v blízkosti Smíchovského nádraží. Zde budu čerpat z vlastních i přejatých zkušeností.

Zásilkuju
Obchod je mrňavý, jde spíš o takovou dýmkařskou trafiku. Místnost je plná dýmek, tabáky, korunky a další komponenty jsou v bezpečí za pultem. Jakože nic moc, ale prý se bude stěhovat. Navštívil jsem obchod asi 3x, žádný velký zážitek to nebyl. Neochota poradit byla evidentní, nejlépe objednej, vyzvedni a vypadni. Why not, když si nechce povídat, nikoho nenutím. Většina produktů je z Německa, což oceňuju a dlouhou dobu byl tento obchod jediným zdrojem zajímavých produktů, které ostatní v nabídce neměli. Poslední dobou však přichází Čína. Joo, nakoupím z AliExpressu fake korunky, šlauchy, fakeloudy - dám tomu epický název a narazím si na tom několik stovek. Z hlediska byznysu velmi dobře, lidsky po piči. K těm fakeloudům, z tohoto shopu jsem na Vánoce 2014 dostal ORIGINÁLNÍ Kaloud Lotus od mojí milé sestřičky. Platila plnou cenu. No jasně, že to byl fake. Celkem milé k zákazníkům, jen tak dál.
Tento obchod je zdrojem i dalších dýmkařských produktů, ale z profesionální slušnosti a částečně i z vděku to rozebírat nehodlám. První Fumari, yeah!

Žádná platební brána? Ffs
Stránky vyvedené do hněda nejsou špatné, ale 4 různé fonty už jsou fakt kocourkov. Produktové fotky jsou směs, jak už jsem zmínil. Dochází mi uhlíky, sáhnul jsem tedy po Kaya Nuts 1kg. Druhy dopravy jsou rozmanité a vybere si každý, nechybí osobní odběr. Opět jsem zvolil Zásilkovnu (se tam ze mě poserou, až pro to půjdu). Je škoda, že e-shop neobsahuje platební bránu. To byl taky důvod prozrazení mého krytí :(
Správně, byl jsem odhalen. Skrze chat na FB stránce jsem se doptával na dostupnost a vynechání variabilního symbolu při platbě (nejsem mongol, jen to je psáno dost zmatečně na stránkách). Spolubydlící si s ním něco ťukal, byl poté odkázán za online chat na stránce (btw, dobrá utilita). Screen z chatu už nemám, ale nechává mě pozdravovat, to je milé!

Finish
Tady jsem nic extra nevymyslel, chtěl jsem se doptávat v rozmezí několik hodin na stav objednávky, ale po odhalení už to postrádá smysl. Není každý den posvícení!

SKVELE-DYMKY.CZ
  • otevírací doba: (jen e-shop)
  • stránky na FB/počet fanoušků/kvalita obsahu:
    • Ano (3156 fans)! V provozu od 2011. Produktové příspěvky, několik měsíčně. Lze spatřit větší frekvenci kravin určených pro trávu + orientální blbosti. Informační pole plně vyplněné.
  • vzhled stránek:
    • Jednoznačně nejslabší, to vyhrabali někde z 90. let, ne? Tvl. Pro lidi, co špatně vidí, bude boční panel asi hůře čitelný. Tady moc interaktivních věcí není. Zlepšit!
  • komunikace a speciální požadavek: 
    • obrázek od zaměstnanců a černý obal
  • doba/způsob dodání + platba:
    • objednáno v 11:28 (23.3.2016), platba dobírkou (Zásilkovna), vyzvednuto  30.3.2016
Rychle, stručně, přehledně
Dýmky vaše nejskvělejší, 
kolik jich tu máte?
Dnes jsem trochu nerozhodný,
vezmu, co mi dáte.

Menší básnická vsuvka, na odlehčenou. Tohle je krásné retro, doporučuji důkladnou prohlídku celého e-shopu. Pokud je zájem o rituální zvony, bustu sloního boha a tabák Jeff's 7 Elements, jste zde správně. Nebudu jízlivý, je tu vše potřebné a mnohem víc (i když to mnohem víc odkazuje spíš k vaporizérům a kůl mandalám). V záložce „Proč nakupovat u nás“ je celá armáda emotikonů, dokonce mě to přinutilo stáhnout si ICQ a zahrát si Zoopaloolu. Kamenný obchod nemají, tudíž otevíračka 24/7.
Obrázky mají přejaté, dílem focené. Popis produktů je slušný a obsahuje vše podstatné. Menší poučení o škodlivosti dýmek a pár tipů je zde tiež.

Překvapivě dobrý a přehledný mají samotný model košíku a průvodce nákupem, vše přehledné, čisté a úhledné, tady rozhodně palec nahoru. Jelikož už jsem byl s výběrem v koncích, vzal jsem si věc, kterou bych asi doma využil. Je to nosič na uhlíky Adem. Přímo do ruky, nemusím už tedy rozpálené kokosáky lovit po zemi, to spolubydlící určitě potěší.

Prosím jedno umění!
Jako speciální požadavek jsem chtěl věc kreativního charakteru, což naznačuje už má epická báseň na začátku. Tady se velmi těším, protože jsem personál slušně požádal o namalování obrázku s tématikou vodních dýmek, no nezabili byste takového zákazníka? Jelikož jsem muž, co má rád kvalitu (porno aspoň v 480p), tak doufám v surrealistickou verzi dýmkařské Poslední večeře. Otisk ruky by však taky stačil. Já však upřímně věřím, že to hecnou a namalují totální punk. Prosím, jo! Chtěl jsem ještě nosič v černém obalu, to už je taková maličkost a snadno splnitelná věc.

SVETDYMEK.CZ
  • otevírací doba: 8:00 - 16:00
  • stránky na FB/počet fanoušků/kvalita obsahu:
    • Ano (4557 fans)! V provozu od 2010. Nákupní aplikace součástí stránky, good shit. Produktové příspěvky, kolísavá frekvence. Čistě dýmky, sem tam soutěž. Informační pole plně vyplněné.
  • vzhled stránek:
    • Čistý jednoduchý design, nelze nic vytknout. Možná jedině to dlouhé scrollování na konec stránky.
  • komunikace a speciální požadavek: 
    • prázdná krabička Mizo Máty navíc, kvůli sbírce
  • doba/způsob dodání + platba:
    • objednáno v 11:54, platba platební branou v 11:54 (GEIS kurýr), vyzvednuto 29.3.2016
Vše opět na jedné stránce, seems legit
Svět dýmek je pro mě taky něčím symbolický. Před cca 4 lety jsem si zde objednal svoji první pořádnou dýmku. Bože, to byla paráda! Já měl Kayu, svoji první. Stříkal jsem z toho jako čtrnáctka na druhém rande. K věci ale. Tehdy mě dost potěšila jejich customer care, protože jsem se doptával na kvadrilion různých kravin, mě by to zpětně přišlo otravné. Mám pro to asi nyní větší pochopení, sám teď vyřizuju podobnou agendu (woow, zase cizí slovíčko).

Stránky se za ta léta moc nezměnili, což na jednu stranu může působit lajdácky, ale v tomto případě se mi zdá, že to funguje. Proč měnit něco, co funguje? Malá evoluce by tomu však prospěla. Nabídka dopravy je opravdu pestrá, stejně jako možnosti platby. Je tu i určitý typ věrnostního programu. Tentokrát jsem zvolil kurýra, protože vycházel cenově zajímavěji než pošta, lol. Kamenný obchod v Hradci Králové jsem nenavštívil, avšak z přejatých zkušeností vím, že je to celkem punk. Rodinný barák, zahrádka, hodně solidní doupě. Příjezdová cesta ve stylu rallye na Měsíci. Uvnitř prý trochu nepořádek, ale jinak spokoši. Nabídka uvnitř vás rozesmutní, je to prý velký špatný. Personál vám však vše donese ze skladu, takže aspoň něco.

Chtěl jsem si doplnit sbírku dýmkařského archivu. Ten jsem založil nedávno a sbírám tam příchutě, které už se na trhu neobjeví. Jednou to předám dětem. Cha, kterým? Každopádně, vzal jsem si Mizo Mátu - stále nejvíce povedenou mátu, kterou jsem kdy kouřil. Jelikož zrušili původní edice Nakhly a rebrandovali celou značku, edice Mizo se z portfolia vytratila. Takže znásilnit trafiky, e-shopy a malé prodejce, protože tam je ještě stále pokladů plno.

Můj speciální požadavek představovala navrch prázdná krabička od Mizo Máty, odůvodnil jsem to právě budováním sbírky. To by snad neměl být problém.

iSMOKE.CZ
  • otevírací doba: 15:00 - 20:00/11:00 - 14:00
  • stránky na FB/počet fanoušků/kvalita obsahu:
    • Ano (414 fans)! V provozu od 2014. Produktové, akční a lifestyle příspěvky, několik týdně. Informační pole plně vyplněné.
  • vzhled stránek:
    • Interaktivní layout, obohaceno o lifestyle fotky, liší se vzhledově od ostatních. Špatný přístup k vyhledávání z úvodní stránky.
  • komunikace a speciální požadavek: 
    • vyměnit velikost trika (zadáno 12:16)
  • doba/způsob dodání + platba: 
    • objednáno v 11:39 (23.3.2016). platba platební branou v 11:39 (23.3.2016) (Balík na poštu), vyzvednuto 30.3.2016

Dat T-shirt
První setkání s iSmoke.cz proběhlo v jedné z konverzací na Dýmkařském odboji, to byl panečku group chat. Podezřele levné Khalil Mamoon, dokonce i Nefesky. Jelikož v té době se rojily e-shopové rychlokvašky typu Americketabaky.cz, tak jsem měl tendenci tomu nevěřit a větřil jsem nějaký podraz. Pak se na to nějak zapomnělo a v červenci minulého roku jsem byl „objeven“. Stal jsem se součástí iSmoke.cz, avšak Dýmkařův koutek, dle mého požadavku, bude vždy nestranný, objektivní a nebude sloužit k propagaci produktů. Přiznám se, to poslední občas poruším, protože některé skvosty, co nám přijdou, ty prostě musím vyzkoušet. Tolik k upřímnému úvodu.

Doprava
Pojetí stránek je ojedinělé. Problikávající lifestyle fotky s dýmkama, jakože jo. Pornoherečka, Rus, velitel designu a Kazach, hotová parta hic. Dělám si kozy, chci tam i svoji fotku! Nebo chci ty kozy? Kdo ví! Volba měny a zákaznický chat, dobré vychytávky. Proč ale nemůžu vyhledávat produkty už z první stránky? To není moc vychytané teda. Produktovky vlastní, to je moc fajn. Čisté, relativně přehledné, stále však prostor pro zlepšení a inovace.

Kamenný obchod na Evropské na Praze 6 vám doporučuji navštívit. Proč? Můžete se mi konečně podívat do rypáku a říct mi na férovku, že neumím psát. A vařit. Tak. Ano, tam trůním já. Víc neřeknu, protože vás nechci ochudit o zážitek, zkrátka se zastavte! Se zákazníky si dám dýmku rád, pokud nic nekoupíš, budu se mračit. jako jo.

Jako jediní z tohoto výběru se snaží pracovat s komunitou, což je částečně moje dílo a jsem na něj pyšný. Každopádně, přednášky, trička, náramky, srazy, speciální slevy, produkty zdarma, když nám něco objevíš. Konec samochvály!

Dobrá vychytávka s poštou
Jelikož jsem si ho ještě neukradl, objednal jsem si dýmkařské triko True Hookah Lover. Spousta lidí se vyjadřuje pozitivně na téma iSmoke.cz a customer care. Tak jsem si říkal, že to prubnu jako speciální požadavek. Objednal jsem si velikost L. Jelikož už nejsem takový řízek, velikost M by mi padla lépe. Jakože pak budu hezčí. Eh. Objednal jsem, vyčkal jsem přesně 37 minut a napsal na FB stránky do zpráv. Potřebuju změnit velikost, prosím děkuji nazdar. Teď začíná ta prdel teprve. Oni vyexpedovali moji objednávku tak rychle, že zatímco jsem psal tuto žádost, tak ji hned předali na poštu. WHAT. THE. FUCK. Rychlost závratná, takže mi odpověděli, že už to šlo a nemůžou to změnit. Mám teď dilema - rychlost expedice je ultimátně boží, zároveň však trochu na škodu. Ani slovo o nějaké náhradě nebo tak něco. Co jsem do hodnocení nezahrnul, tak je pak můj postup coby zaměstnance. Po konzultaci s otrokářem bych to řešil tak, že bych poslal ještě jedno tričko správné velikosti na naše náklady. Ale tak co, fuck it. Ukradnu si hold Mko ze skladu.

SHISHASTYLE.CZ
  • otevírací doba: 8:00 - 17:00
  • stránky na FB/počet fanoušků/kvalita obsahu:
    • Ano (1022 fans)! V provozu od 2013. Produktové a soutěžní příspěvky, několikrát týdně. Informační pole vyplněné bídně.
  • vzhled stránek:
    • Kombinace spousty prvků a stylů na světlém pozadí, plně interaktivní. Zbytečná nahuštěnost produktů. Fotky s vodoznakem, tudíž jejich vlastní - gut!
  • komunikace a speciální požadavek:
    • Hh, chci jméno té údajné slovenské krásky, tak uvidíme!
  • doba/způsob dodání + platba: 
    • objednáno ve 12:01. platba dobírkou (Zásilkovna), vyzvednuto 30.3.2016
Takový milý požadavek to byl
Jsme zpět v Brně, v dýmkařské líhni. Shishastyle je taková übercool dcerka Shanti.cz, což je největší a nejdéle fungující e-shop s dýmkařským zbožím v České republice. Dovážejí Al Fakher, Aladinky, Top Mark, zkrátka nestárnoucí klasiku (i když, ony ty Top Marky fakt reznou). Dodávají do spousty čajoven, mají ultraobří sklad. Podporují slonici indickou v Zoo Praha, dováží vysušené klokaní předkožky k posílení tantrického zážitku a pár vonných tyčinek k tomu. Seems legit, víte, že si rád vymýšlím. Dále se budu věnovat už jen Shishastajl, yeah.

Jak se sluší a patří, stránky vypadají k světu. Kombinace několika barev, relativně přehledné, ucelené rubriky. Nějaký ten korporátní blogísek, slevový program, doprava zdarma atd. Celkem funny věc je bazar. Nejde o to, že by to nebyl dobrý krok, ono to má více e-shopů. Mandle polechtá až prodej tabáku druhé jakosti. Jako vážně? Někdo si koupí vyteklou (!!!) Nakhlu? Vždyť tam ani není, co vytéct. No, mrkněte na to, je to psina.

Jsi robot? Radši ne
Je tu pár věcí, které se sluší pochválit. Který e-shop se vás zeptá, zda jste robot? Na ověření tu mají Kapču, captchu, aaaargh. Nikdy to neumím vyslovit, natož napsat. Mají taky nejširší sortiment výrobků, avšak to je způsobeno výhradním dovozem určitých produktů skrze Shanti. Taky dovoz Starbuzzu, Dschinni a Fumo stojí za zmínku.

Při kliknutí na obrázek se rozpohybuje, to jako ne. Shame, shame, shame. I sjednat psovi pojistku by vyžadovalo méně kustomizace (tomu ani já nerozumím, buďte klidní) než systém filtrů při výběru dýmek. To je ta milá věc na levé straně stránky. Strana stránky, wow. Zpátky od kravin k realitě, tohle je funkční e-shop. Komunikace dobrá, sortiment taky.

Můj speciální požadavek se odvíjel od jedné z mnoha diskuzí na Czech Hookah. Spousta uživatelů tvrdilo, že v kamenném obchodě a.k.a. brněnském velkoskladu sedí přenádherná slovenská víla. Jsem od přírody skeptik, tak si to ověříme, ne? Zdvořile jsem požádal skrze poznámku v objednávce o jméno. Jsem čestný muž a šlechtic - fotku ani kontakt jsem nechtěl (nebo možná debil?). Světe div se, opravdu mi poslali jméno a taky poděkování za lichotku. Co je to za věc, co naráží ze židle horem do stolu? Uff.

Co se zboží týče, nechal jsem si přepašovat Nakhla Black Tropic. Tohle je srdcovka již od raného mládí, kdy jsem myslel, že tarbuš je maďarská nadávka a RZU rychle-získaná-uplavice. Heh. Na tuhle zásilku se opravdu těším, nachází se opět v Zásilkovně. Náhoda? Nemyslím si.

MRZÍ MĚ, ŽE JE TO TAK DLOUHÉ, PŘIKLÁDÁM SMUTNOU BRAMBORU JAKO OMLUVU A JEDEME DÁL!


Výsledky

Tak už mi to všechno dorazilo! Rus v Zásilkovně na mě zíral, jako bych byl Sputnik 1 a hned mi k tomu chtěl přibalit portugalské vínko (odběrové místo ve vinárně, win win). Trhám, fotím, zvedám obočí a spokojeně přikyvuji. Vše, jak má být, někdo překvapil více, někdo zase méně. Mrknem na to.

ZÁSILKY

Vodni-dymka.eu
iSmoke.cz
Svetdymek.cz
Haisam.cz
Shishastyle.cz
Skvele-dymky.cz
  • Vše řádně zabalené, zboží nepoškozené.
  • V Zásilkovně vše nejpozději do středy 30.3.2016, kurýr GEIS v ranních středečních hodinách, zboží z iSmoke na poště v úterý 29.3.2016.
  • Zásilky obsahovaly bez vyjímek fakturu a vnitřní výstelku.
Zde nemohu jedinému z e-shopů cokoliv vytknout, tudíž v této části je hodnocení všech maximálně kladné, neuvádím tedy pořadí.

SPECIÁLNÍ POŽADAVEK

1) Skvele-dymky.cz
  • Vyšli mi vstříc v obou zmíněných požadavcích - zboží zabalili do černého obalu a přibalili obrázek dýmky. Skvěle to potrolili a poslali fotku Pumpkina, v tiskárně navíc docházel toner, takže vzniklý efekt je vyloženě umělecké porno. Sice to nenamalovali, ale cením!
Let it troll!
2) Haisam.cz
  • Chtěl jsem svých 50ks modrých náustků, co jsem obdržel? Obdržel jsem standardní balíček mixovaných barevných náustků, avšak nádavkem taky 20 + modrých náustků nad rámec objednávky. Tohle cením taky, mé díky putují do Egypta. Každopádně trochu nedodržené zadání!
Aspoň něco!
3) Shishastyle.cz
  • Co jsem chtěl, to jsem taky dostal. Jméno slovenské skladní víly. Je to však relativně maličkost, proto nehodnotím přehnaně. Potěšili mě! Na Facebooku ji nedohledám, nene :(
    Here comes the sun, tadadadaaa
4) Svetdymek.cz
  • Na posledním místě skončil s ostudou Svetdymek.cz. Co je za extra problém zaslat jednu prázdnou krabičku, já fakt pláču a moje vnitřní dítě znova umírá. Je to škoda, shame shame!
Internetové obchody Vodni-dymka.eu a iSmoke.cz nebyly zahrnuty do hodnocení, jelikož v prvním případě bylo zkoušení buzerující taktiky už trochu přes čáru a v druhém případě expedovali moji objednávku tak rychle, že jsem přišel s křížkem po funuse.


VZHLED STRÁNEK

1) iSmoke.cz
2) Shishastyle.cz
3) Haisam.cz
4) Svetdymek.cz
5) Vodni-dymka.eu
6) Skvele-dymky.cz

NÁKUPNÍ PROSTŘEDÍ

1) Haisam.cz
2) Shishastyle.cz
3) iSmoke.cz
4) Skvele-dymky.cz
5) Svetdymek.cz
6) Vodni-dymka.eu

 KOMUNIKACE

1) Shishastyle.cz
2) iSmoke.cz
3) Vodni-dymka.eu
4) Haisam.cz
5) Skvele-dymky.cz
6) Svetdymek.cz

SYSTÉM SLEV A BENEFITŮ

1) iSmoke.cz
2) Shishastyle.cz
3) Svetdymek.cz
4) Vodni-dymka.eu
5) Skvele-dymky.cz
6) Haisam.cz

POZICE VE VYHLEDÁVAČI PŘI ZADÁNÍ SLOVA VODNÍ DÝMKA

1) Svetdymek.cz
2) Vodni-dymka.eu
3) Shishastyle.cz
4) iSmoke.cz

Jako sorry, ale co je za pátou stránkou na Googlu, to neexistuje. Špatné SEO pro Haisam.cz 
a Skvele-dymky.cz, jeeeeeeeeeeeeeej.

Verdikt

Vidíte, vy jste to fakt téměř celé dočetli. Ještě stále nekončíme, je však čas to nějak zhodnotit a pomalu shrnout. Jsem v konfliktu zájmů, tudíž vám neřeknu, který e-shop je nejlepší, či nejhorší. Pokud jste pozorně četli a mrkli na žebříčky, uděláte si obrázek sami. Mám chytré čtenáře, ani vteřinu o vás nepochybuji, že zvolíte to nejlepší a pro vás nejvhodnější řešení!

Zahraniční e-shopy a kamenné obchody

Dýmkařská kultura ve světě je pružná a různorodá. Podle toho vypadají i zahraniční obchody. Věděli jste, že ve Francii se nemůže online prodávat v e-shopech tabák? Stejně jako z ČR nemůžeme posílat v rámci e-shopu tabák do zahraničí? Ach, Slováci pláčou.

Německo má obchodů mraky a jejich sortiment podle toho vypadá. Dostupnost snad všeho, naskladnění novinek v řádu dnů a dobrý kastmr kér. Jejich kamenné obchody jsou rájem. Spousta vystavených dýmek, vyrovnané řady tabáků a parádní přístup personálu.

Americké e-shopy jsou na tom stejně, netřeba popisovat. Jejich kreativita při posílání tabákových zásilek k nám do ČR je pověstná, či spíš byla. Už se to moc nevyplatí a celníci taky spoustu triků prohlédli. Posílat tabák jako svíčky, marmelády a vonné silice, jooo, to byly časy. V některých případech stále funguje zásilka označená jako dar.

Z Ruska a Emirátů jsem ještě neobjednával, ale z přejatých zkušeností to v Rusku vypadá obdobně. Emiráty jedou klasický bazar style, i když občas je to spíš bizár.

SEZNAM OBLÍBENÝCH OBCHODŮ
  • 5Starhookah.com (USA)
  • Juicymist.com (USA)
  • Hookahjohn.com (USA)
  • Shisha-net.de (DE)
  • Shisha-nil.de (DE)
  • Elwano.de (DE)
  • Smoshi.de (DE)
  • Darnashop.fr (FR)
Závěr

To byl náser, co? Je to zatím nejdelší bible, proto doufám, že bude i jedna z nejvíce přínosných. Vždy mě baví tuto sérii psát, je to z části poučení i pro mě. Nikdo nemá patent od boha, nikdo neví o dýmkaření všechno. Kdo to říká, tak vůbec neví! Ha, to je jedno, zkrátka se všichni u dýmek bavme, sbližujme a veselme. Rovněž chci poděkovat za námět synovi Východu, on už bude vědět. Další bible bude kulatá. Sluníčkový konec, že? Dýmu zdar!

THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
DALŠÍ DÍL: DÝMKAŘSKÁ BIBLE #10 - Dýmkařská etiketa

Jakub Kopáček

14 komentářů :

  1. Jednou jsem v trafice kupoval uhlíky a prodavačka mi řekla že mají jenom ty s příchutí a vyndala kokosáky :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mohu potvrdit že v Shanti je boží obsluha :P ;) ta slovena je fakt kus :) Mám sklad 5 minut chůze od bytu. :D a velkoobchod účet :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ismoke me ted trochu zklamal pri posledni objednavce. Ptala jsem se v poznamce, jestli nahodou nemaj tesneni mezi zavit tela a korunky na konkretni radu Kaya, prilozila jsem fotku toho tesneni a zadna reakce. Je to takovej malej gummovej krouzek kterej se mi nikde nedari najit, tak jsem doufala, ze treba tady se postesti, jelikoz jinak byli vzdycky vstricni :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napiš mi na FB, můžeme to dořešit :) občas se něco ztratí v překladu

      Vymazat
  4. Haisama vůbec nedoporučuju. Je to jedna z čajoven v mém městě a divím se, že mu to ještě funguje Tabáky má fake, dýmky pálí už při roztahávání a dost věcí v jeho obchodě jsou prostě levné náhražky originálů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady čtu... A připadám si, že čtu nějaké zápisky našich vládnoucích činitelů, kteří nám neříkají pravdu, lžou a zatajují. Konkrétně k panu Komínkovi. Je velice jednoduché někoho pomlouvat a neuvědomit si, jak se vlastně chovám v tom či onom konkrétním případě... K Haisamovi chodím kouřit dýmky několikrát týdně už výše tří let, tudíž kouřit umým nebo si to o sobě myslím. Nikdy mi Haisam nedonesl dýmku, která by byla spálená a proto nevěřím, že by se to stalo tady panu Komínkovi, že mu Haisam donesl dýmku spálenou. Jezdím i po česku, a když mám čas, zastavím se i v jiných čajovnách, abych mohl posoudit i něco jiného. V každé čajovně dělají dýmky jinak. Někdy lépe, někdy hůře... U Haisama kouřím tabák Prince a musím říct, že je to jeden z nejlepších tabáků, protože chutná, jak má a chuť vydrží až do konce. Pokud někdo spálí dýmku, tak je to kůřák, který neumí kouřit... A co se týče toho, že Haisam prodává levné náhražky? To je právě od pana Komínka pomluva!!! Od Haisma nakupuje dýmky Khalil Mamoon půl evropy právě proto, že jsou to originály, dovezené přímo od výrobce z Egypta... Až se pan Komínek naučí kouřit dýmku a uvědomí si, že tady neříká pravdu, ať k Haisamovi dojde a já mu klidně vysvětlím, kde dělá chyby ve svém životě... Trochu jsem se rozepsal, tak už toho nechám... Registrovat se k vůli jednomu příspěvku do blábolů registrovat nebudu, proto podpis dole. Přeji všem chutný dým... Pavel

      Vymazat
  5. Dovolím si nesouhlasit s hodnocením obchodu Vodni-dymka.eu. Nakupoval jsem tam již několikrát, majitel mi vždy poradil pokud se dalo (neradí pouze u výběru tabáku, což chápu, každému chutná něco jiného a nejde se vždy trefit univerzálně do vkusu), dá se s ním i rozumně pokecat. Asi dost záleží i na přístupu zákazníka. Komunikace velmi rychlá (dokonce i o víkendu). Sortiment široký a dá se domluvit i na něčem speciálním. Ve webových stránkách nevidím žádný výrazný problém, je to taky asi o vkusu, ale nicméně je velmi funkční. Toť můj názor a zkušenosti s Vodni-dymka.eu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tvůj názor, pokud se přístup zlepšil, jsem jenom rád. Stále jsou to mé subjektivní zkušenosti :)

      Vymazat
  6. Vodni-dymka.eu - naprostá neochota - opakovaná zkušenost. Pokud má někdo zkušenost pozitivní, tak mu to jedině přeju. Osobně tam ale už nekoupím ani těsnění. V mém okolí nejsem navíc sám, kdo zde něco řešil a dopadlo to prostě zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já stále doufám, že se trochu zlepší. Pokud ne, jeho mínus, konkurence je silná.

      Vymazat
  7. Ještě komentář ke Světu dýmek. Osobně jezdím k nim do domečku nakupovat už asi 3 roky, před tím jsem jezdil i do té provizorní garáže, co měli kdesi na sídlišti. V některém případě by prospěla inovace zboží, sází se spíš na klasiku, ale kromě toho se pro mě vždycky mohla obsluha rozkrájet. Komunikace i přes email vždy v pořádku, po telefonu nikdy nepříjemný hlas, nebo pocit, že obtěžuji. Prodavačka Verča mi vše vždy ze skladu ochotně donesla a narovinu řekla, co je co do kvality atd. lepší a co se vyplatí méně. Takže zde bych dal klidně 9/10. Krabička od tabáku tam asi prostě běžně neleží, protože si tam tabák bez krabičky nikdo nekoupí :)

    OdpovědětVymazat

Instagram