Dýmkařská bible #8 - Průvodce výběrem dýmky

Chci něco dobře vypadajícího, odolného, s top korunkou a šlauchem z žíní jednorožce. Jo a mám na to 1000, tak se snaž. Dnes a denně tyhle magory potkávám, nejen tedy pro ně menší průvodce, jak vhodně nakombinovat kapesné od rodičů/otrokářů/zaměstnavatelů se snem o ideálním mrakostroji. Jaká je ta správná, vymodlená dýmka? Sedej a čti!

Typologie hledačů

Lidé chtějí dýmky a hledají je každý den. Často mi někteří z vás píšete o radu a za těch pár let jsem rozlišil základních 6 typů lidí, kteří chtějí novou dýmku. Jací lidé to jsou a jak na ně reaguji?

ŠETŘÍM, ALE VĚTŘÍM...PRŮSER

„Hej, kááámo, yooo, shiiiit. Chci si koupit dýmku, začínám, takže nepotřebuju žádné dělo, ALE ať to má ten vrotex, nebo vortex, teď nevím. Mám na to 1000, max. jako 1500. Snaž se, zmrde.“

Yeah...
  • v kódové řeči: Škrt velkohubý
  • co je špatně: Většinou jsou to lidé, kteří si uvědomí, že po pár návštěvách čajovny chtějí mít dýmku doma. Mrknou se na ceny na internetu a blik, ono je to nějaké drahé. Z velké barevné dýmky je střední dýmka a tabák, potom malá dýmka a hovno. Chtějí top materiál, ale mají hluboko do kapsy.
  • moje reakce: Tento typ lidí odkazuju na úplně základní Aladinky, při troše (jejich) rozumu i na malé modely od Kaya a AMY. Do 1500 se už dá vyčarovat i nějaká ta silikonová hadice a vortex.   Do litru tak možná kuřbu, i ta bude kvalitnější než nějaký plechový drtič plic.

CHODÍM DO ČAJOVNY, PRACOVAL JSEM V ČAJOVNĚ = HOOKAH GOD

„Nazdar, chtěl bych novou dýmku, my to u nás v čajovně děláme takhle a takhle, navíc máme boží Aladin dýmky s vortexy, k tomu parádní kokosové uhlí a zlatý Al Fakher, rozuměj. Tohle mi nedoporučuj, tohle mám vyzkoušené, je to shit a my to v čajovně děláme...“

I know my stuff!
  • v kódové řeči: Ten/ta z čajovny
  • co je špatně: Miluju lidi, co sežrali Šalamounovo hovno. Jsou věcní, zkušení a tak. Tento typ chce nový stroj, takový, co v čajovně nikdo nemá, aby mohli machrovat, že jo. Sklo? Ani náhodou, hned se to rozbije. Mosazné jsou jen ty turecké staré, ne? A víš co? Doporuč mi radši nějakou novou Aladinku, nebo ty insahAR. Tihle lidé mají zažité pracovní návyky a kolektivní čajovnickou inteligenci, většinou old school patroni, maximálně Khalil Mamoon & Farida.
  • moje reakce: Co s nimi? Prakticky ukázat, nejlépe je pozvu na dýmku, dotáhnu ji do čajovny. To se většinou strhne debata, co je na těch nových na hovno, co mají staré lepší a jak na ně nedají dopustit. Proč teda chcete novou dýmku? V posledních letech aspoň přistupují na silikonové hadice, sem tam Kaloudy a výhledově lepší korunky. Shodneme se většinou na nějakém modelu od Kayi, zlatá střední cesta.

PAŠERÁK TĚLEM I DUŠÍ

„Ahoj, chtěl bych si koupit nový stroj, nejlépe však z Turecka, nebo Egypta, jezdíme tam často s rodiči na dovolenou a ty dýmky tam jsou strašně pěkné. Na ceně nesejde, stejně to stojí všechno méně než 2k. Dal bys mi pak nějaký tip, jako ji provézt, abych ji nemusel proclít? Díky, měj se!“

Jeden Egypt, prosím
  • v kódové řeči: Čávo egyptský
  • co je špatně: Jde napříč bazarem, vidí dýmky metrové, třímetrové, zlaté, stříbrné, s řetězy, planetami, sušenými skalpy. Nejen, že tyto dýmky nejsou zase tak boží, ony jsou hlavně vyrobeny z nekvalitních kovů, v nejhorším případě z plechu. Šlauchy z novin a velbloudů, ale všude třásně, barvičky, sračky. Špatně se čistí, reznou, rozpadají se, ale je k tomu přepravní taška!
  • moje reakce: Pokusím se je od podobné koupě odradit, nevýhody značně převyšují výhody, teda jen jednu, a tou je cena. Možná ještě extravagantní tvary. Převážet se dá, rozděl ji do 4 kufrů a maskuj špinavýma trenkama a sesbíranými mušlemi. NEBRAT!
PENÍZE? TY MÁM!

„Potřebuju novou dýmku. Tuhle jsem měl, tyhle jsem měl 2, tuhle jsem roztavil, z téhle jsem kouřil jednou. Peníze nehrajou roli, prostě pořádné dělo. Jsem sběratel, víš. Hlavně něco, co nikdo nemá. Nejlépe, jestli bude ve zlatém provedení, díky.“

Killin' it
  • v kódové řeči: Rockefeller/Koksový baron
  • co je špatně: Poctivou prací, machinacemi na burze, dealováním německých aut, zlatou lžičkou v hubě. Peníze mají, dýmky je zajímají, někteří kupují dýmky jako kundolapy, jiní zakládají sbírky, další zase z čiré lásky k dýmkaření kupují spoustu dobrého tabáku i dýmek. Obecně s nimi problém není, jejich motivace ať si je, jaká je. Při nabídce něčeho pěkného, zato vcelku levného (třeba Egeglas) odpoví, že je to levný gumovo-skleněný shit. Oukej...
  • moje reakce: Této skupině se radí velmi dobře, protože opravdu zajímavé kusy začínají od 3k nahoru. Většinou jen rozvíjím jejich fantazii a směruju je k nějakým reálným produktům. 

GEOMETRIE A BARVY, HLAVNĚ BARVY

„Chci růžovou, prostě růžovou dýmku. Růžové všechno, šlauch, i ta koncovečka, heleeeeď. Máš tam kombinaci skla, kůže a dřeva? Krychlová nebo protažená váza, určitě chci ale čirou, ať můžu dělat stylové koktejly s ledem, kachním potratem a bublinkama.“

DESIGN
  • v kódové řeči: Démon designu
  • co je špatně: Tohle jsou nejhorší případy. Když se to spojí ještě s příkladem č.1, je to neopakovatelné kombo. Jasně, postavit dýmku tak, aby ladila a lahodila oku, to problém není. Shánět určité díly už je ale obtížnější. Výběr dýmky se z desítek minut protáhne na hodiny. Klasické barvy jsou spoko, ale zkuste si ladit dýmku komplet do fialové, šmoulové (asi jako tyrkysová) či lososové (ano, poznám i tyhle barvy).
  • moje reakce: Zkousnu nadávku a jdu na to. Většina barev se páruje dobře, na trhu je i velké množství různých těl, váz, korunek, hadic, koncovek i tarbuší. Výsledný efekt může být omračující. Občas jsem na vážkách, jestli mě práce s takovými lidmi sere, nebo ji miluju. Na konci mám totiž skvělý pocit, že pod mým vedením vznikla originální dýmka. S menšími rozpočty moc nedoporučuju.

ROZUMNÝ S VÝHRADAMI

„Ahoj, mohl by jsi mi prosím poradit? Sháním dýmku, nic zvláštního/něco extra a mám na to XY peněz. Rád bych, aby tam byla korunka pod Kaloud, silikonová hadice a kovový náustek, díky za rady.“

Pohoda, jazz
  • v kódové řeči: Spokoš
  • co je špatně: Nedá se říct, že by něco bylo špatně. Pokud rozumně formulují své požadavky, dají mi trochu času, rád to pro ně udělám. Občas jen nechápou, že prostě nejde všechno objednat z jedné stránky. Platit o pár korun dražší poštovné? No way!
  • moje reakce: Pomůžu a trochu se nad tím zamyslím, takoví lidé jsou většinou otevřeni argumentům a nechají si poradit. V nejlepším případě je na jednu ránu odnaučím RZU, vybavím zahraničním tabákem a odradím od chlastu ve váze. S takovými pracuju rád.

Základní Dýmkařský Standard (ZDS)

Pěkně divná zkratka, vymyslel jsem ji sám ©. Za předpokladu, že s dýmkou začínáte, hodilo by se vám do začátku pár rad, co pořídit a čemu se na míle (metrický systém sucks) vyhnout.

STANDARDNÍ PRŮSER

Spousta lidí si kladný vztah k dýmkám nezíská hlavně proto, že jejich první zážitek nestojí ani za velbloudí prdel. Kuckají, hekají, proklínají matky a znehodnocují dcery. Eh, teda většina z nich. K prvním skvělým zážitkům mnohdy nepříjdete ani v čajovně, z praxe vím, že voda ve vázách se mění jednou za 3 dni, generální číštění probíhá...no, nikdy.

Takhle ne
  • Jéé, ty máš vodnici STARTER PACK: Adrenalinová zábava a dost často i vrchol večera na párty zvlhlých čtrnáctek a umaštěných omnisexuálních jestřábů. Tabák Nakhla, Al Fakher a nejepesnější tabáky z Egypta (20g krabička plná zážitků pro vaše plíce). Dýmky nejčastěji Pumpkin, Top Mark (čím menší, tím lepší, čím ošlauchovanější, tím víc párty) a sem tam Aladin. Sporák? Na co, však ten malý kruhový uhlík přece zapálím zapalovačem. Ne, sirkou! Nebo svíčkou, prostě ho musíme nějak zapálit. Ty máš šlauch ve tvaru kobry? ÜBERCOOL!

ZÁKLADNÍ DÝMKAŘSKÝ STANDARD

Jak tedy začít nejlépe tak, aby vám dýmka chutnala a probudila ve vás zájem? Je to pár jednoduchých kroků, uvař si čaj a čti.
  1. Základem je kvalitní uhlí, zbavte se tedy RZU (rychlozápalné uhlíky, ty smradlavé kruhové dary danajské). Krabice kokosových uhlíků bude pro začátek víc než dost - pořídíte je tady. Na zapalovač zapomeňte, kupte žhavič nebo užijte sporák. Mikrovlnku jen v případě, že ji chcete znehodnotit a používat už jen na uhlíky.
  2. Pokud nechcete kouřit arabské ranní zprávy, vyměňte šlauch. Tohle je dost důležité, zlepší se tah, chuť tabáku bude bez korodujících mikročásteček o trochu pozitivnější a můžete jej promývat. Za co ho máte vyměnit? Silikonová hadice + konektor + koncovka. Je jich nepřeberné množství, hledejte na Heurece, mkrněte na ShantiiSmoke.cz, nebo Svět Dýmek.
  3. Většinu korunek, co přijdou s dýmkami, můžete stejně rovnou zahodit. S klasickýma korunkama od Aladinu už se dá pracovat trochu lépe. Ne, vyměňte korunku, nejlépe za kvalitní klasickou korunku nebo phunnel. Kupte lepší alobal, děrovač, nebo badchu či klasické HMS.
  4. Základ je základ, a proto Al Fakher. Kouřitelná, mraky příchutí, univerzální. Není to mnohdy žádný zázrak, ale stále lepší, než kouřit Habibi, suchou Nakhlu a další trafikantský shit. Kupujte zde.
  5. Kvalitní vodní dýmkou to obvykle nezačíná, stávající můžete vyčistit a udržovat tak, že z ní bude tabák chutnat věrohodně a dýmka se nerozpadne. Doporučuji však, na základě vašeho rozpočtu, investovat minimálně do dýmek od Aladinu. Pro spoustu lidí je to první krok k cestě za lepším dýmkařením.
ZDS, bitch!
ZDS pořídíte v pohodě do 2000 Kč (s nějakou lepší dýmkou to bude o kozy asijské tanečnice = velmi těsné). Neudělá to z vás profíka, ani dýmkařské princátko. Pomůže vám to pochopit, jak by měla správně dýmka fungovat a chutnat. Zdá se to být malý krok pro vás, nicméně obrovský krok pro vaše dýmkaření. Jo, ještě čtěte Dýmkařskou bibli, prý to pomáhá (:O).

Potřebuji dýmku, která...

Vybrat dýmku pro určitou příležitost, to není jen tak. Někdo barevnou, někdo skleněnou, další zase rozmontovatelnou, tenhle zase nádherně vyfrézovanou. Pro velký úspěch si to zase vyodrážkujeme, neasi. Rozhodně to není všechno, ale nejsem (překvapivě) vševěd!

  • malé dýmky: Mya QT, Kaya Q7, Sahara Smoke Genie, Oduman N (2,3,4), AMY Little Zuri, Kaya Frosted, Kaya Jacket Glass, Khalil Mamoon Beast, Kaya Brass 480 Click atd.
  • skleněné dýmky: ART Hookah, Dschinni (Skyline, Barrel), Lavoo, Roi, Meduse, Kaya (Calabash, La Coppa, Jacket), Fumo, Egeglas, Brohood, SD Hookah, Universe Shisha atd.
  • tradiční dýmky: Khalil Mamoon, El Nefes, Shika, Farida, Al Fakher (jo, maj jednu pěknou dýmku), Top Mark, Kaya Beyefendi, Pharaon atd.

  • Made in Germany: MIG, Dschinni, Brodator, Skynet, Armagedon, Timeless Glass, Kaya, AMY (jak kdy, tedy), Brohood, Universe Shisha, Hi-Tech Club Design atd.
  • Made in America: Starbuzz Made in America, Regal Hookah, Prometheus, HJ Hookahs, MOB, Zahrah, Lavoo, Spyro Design, Fumo, B2 Hookah atd.
  • Made in exSSSR: Hoob, SD Hookah, SunPipe, CWP, Smoke Lab, ART Hookah, Alien Shapes, Japona Hookah, Karma atd.
  • Made in Czech Republic: insahAR, Nubes, Nebulla, Hydrogen, Meduse, Your Shisha

  • poměr cena/výkon: Kaya, Amy, 4 Stars Hookah, Aladin atd.
  • pro začátečníky: Aladin, Amy, Mya, Narikela, Sahara Smoke atd.
  • outdoorové dýmky: Hydrogen O2, Hekkpipe, Mya QT (s klecí), Your Shisha

  • kundolapy: Universe Shisha, MOB, Meduse, ART Hookah, Dschinni Skyline, MIG s úpravami od Magic Glass atd.
  • piece of design: B2 Hookah, Japona Hookah, Kalian Bali, Karo Design Cube, Nubes, Hydrogen H2O4, Meduse, Hoob, CWP, Nanosmoke, Hi-Tech Club Design, Wookah atd.
  • netradiční tvary: Cerebro, Meduse, Spyro, ROI, Fumo, Nubes atd.
  • sběratelské kousky: Kalian Bali, Meduse, Khalil Mamoon (některé), El Nefes (Sultan) atd. tady je to dost subjektivní záležitost
Co si mám teda vybrat?!
Ať to stojí maximálně ?! peněz

Tady je to trochu složitější, protože nejsem soudní zapisovatelka, abych tu vysypal mraky textu o každém modelu v určité cenové hladině. Vypíšu tedy jen orientačně, spousta značek má zástupce v každé kategorii.

  • dýmky do 1000 Kč: Kaya Q7, Mya QT, Pumpkin sráč, Top Mark hrůzy, Kaya PN 330 a 480, Nakhla, Mya blbosti, Quizan děsy, mikro Aladiny atd.
  • dýmky do 2000 Kč: Kaya PN 600/630 a další, mraky věcí od AMY a MYA, Hekkpipe, Sahara Smoke, Aladin, Your Shisha atd.
  • dýmky do 3000 Kč: El Nefes, Hydrogen O2, Nebula, Dschinni, Farida, Khalil Mamoon, skleněné Kaya, Oduman atd.
  • dýmky do 4000 Kč: Magic Glass, Egeglas, insahAR, Armagedon atd.
  • dýmky do 5000 Kč: Starbuzz Made in America, Karma, MOB, B2 Hookah atd.
  • dražší dýmky: Sunpipe, Hoob, Meduse, Nubes, Hydrogen H2O4, MIG, Universe Shisha, ART Hookah, Wookah atd. + spousta z výše zmíněných je opravdu dražších než 5k
Ta vaše vysněná...

Ještě pár rad na konec. Spontánní nákupy jsou sice kůl, ale když už máte vyplácnout pár tisíc za dýmku, ujistěte se, že za to stojí. Uvažujte a buďte kritičtí, jsou to přece vaše prachy a bude to vaše vizitka. Promyslet to? Tak určitě.

Když už nakupujete, nebojte se zaplatit trochu víc za poštovné. Pár desítek korun navíc může tvořit rozdíl mezi roztřískaným balíkem a dobře zabalenou/vyexpedovanou dýmkou.

Dilema většinou nastává v otázce příslušenství. Koupit radši levnější dýmku a natunit si ji o korunku, šlauch a nějaký tabák k tomu? Nebo se plácnu přes kapsu a koupím kvalitní dýmku, byť se jedná třeba jen o tělo? Tady to je hodně na vás, záleží na dýmce a na okolnostech.

Jestli objednáváte shit z AliExpressu, tak opravdu jen něco, z čeho sami chcete kouřit. Ceny jsou lákavé, vady však skryté. Vypadá to kulervoucně, většinou je to však na žalobu.

Na dýmce se NEVYPLATÍ ŠETŘIT.

Tohle tesat do kamene.

Peace!

THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
DALŠÍ DÍL: DÝMKAŘSKÁ BIBLE #9 - Obchody, trafiky, e-shopy

Jakub Kopáček

14 komentářů :

  1. Chápu, že třeba na korunce a šlauchu se šetřit nevyplatí, ale jaký je rozdíl, reálně při kouření, mezi dýmkou dejme tomu za 1500 a 4000? Teda kromě lepšího tahu? Nebo pak si člověk připlácí za to, že mu za pár let nezkoroduje?

    OdpovědětVymazat
  2. Je tam více aspektů. Třeba Starbuzz Made in America jsou uvnitř z chirurgické oceli - nemají ghosting (ulpění chuti z minulé dýmky, ovlivňuje chuť další). Pak připlácíš samozřejmě za exkluzivitu, design, materiály (sklo, dřevo, tepaný kov, nově i beton), vázy atd. Reálně při kouření to třeba poznáš, když má ta dýmka zabudovaný difuzor, což začíná od těch 2500 výš. Jinak kromě skla ti vše určitým způsobem ovlivňuje chuť tabáku, hliník, mosaz atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vole :D to už je docela slušná zvrhlost. Na cesty do batůžku ideální :D

      Vymazat
    2. Viděl jsem už horší, mně to třeba příjde zajímavé :D

      Vymazat
  3. Ahoj,
    Rad bych si nechal poradit dymku s dobrym pomerem ceny a kvality na velmi caste koureni.
    Aktualne mam sahara smoke a s kvalitou nejsem spokojenej, ale jinak mi celkem vyhovuje velikosti a tak. cenu bych vydel tak do 3000 s tim ze kdyz by se za neco vyplatilo priplatit/usetrit tak by se to asi dalo. Porioval bych ji asi v nemecku s tabakama.
    Diky

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,

    řeším dilema a nevím si rady :-D Vybírám si novou dýmku. Do finále se dostal Oduman N1 a Kaya Elox Combat. U první se mi líbí vzhled a fakt, že je z nerezu a půjde dobře čistit (moje stávající dýmka moc čistit nejde a ten smrad z ní nejde nijak dostat). U té Kayi se mi líbí spojení těla s vázou a to, že je střed otočný-takže při kouření v partě se nemusí otáčet celá dýmka :-) Zase na druhou stranu, to tělo asi tak dobře čistit nepůjde. A podle videí, když se napustí do vázy voda na ideální hladinu, není tam příliš místa pro kouř. Nevím, jestli je to je klad či zápor :-D Co se ceny týče, vítězí Kaya, co se týče dostupnosti, tak Oduman (má ho Svět dýmek a jeho výdejnu mám pár kroků od bytu, odpadá risk při přepravě poštou :-))
    Co si o tom myslí zkušený dýmkař jako ty?

    Díky předem za odpověď.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Lenko, k tvému dilematu. Oduman N1 má hodně fald, špatně se čistí štětkou i čímkoliv. Navíc je Oduman pověstný nízkou kvalitou skla, často praská. ELOX Combat je dobrá volba. Hladinku ve váze má vysokou, ale ničemu to nebrání. Naopak více dýmu půjde přímo k tobě a nebude dlít ve váze. Kdybys potřebovala poradit, napiš na FB do zpráv na Dýmkařův koutek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj

    Zakoupila jsem si vodní dýmku Sahara Smoke Vapor. Investovala jsem dobře?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to záleží podle toho, co od té dýmky čekáš a jak ji používáš. Sahara Smoke má řadu nevýhod (rezne, uzké průměry downstemu a stemu, těžší tah, malý tácek atd.). Je to už trochu přežitá dýmka, ale pokud jsi spokojená a stačí ti, pak to byla dobrá investice :) Nicméně já bych sáhl jinam.

      Vymazat
  7. Ahoj Jakube,

    rád bych si nechal poradit s koupí vodní dýmky. Cena tak do 4 tisíc. Jeden/dva šlauchy. Pouze pro domácí pohodové pokouřeníčko...:) v jednom nebo dvou lidech.cca 60-80 cm. Moc se mi nelíbí nějaký tradiční (zlatý orientální styl a čistě skleněné. Kombinace černé a pestré barvy:D Prostě, ať se na to taky dá hezky koukat a taky čistit!. Vždy se nadchnu pro něco a pak se dočtu, že už je to staré, přežité, že to rezne..a nedejbože ještě koroduje:D, :D. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj pane, rád poradím :D Napiš mi prosím na Facebook: https://www.facebook.com/dymkaruvkoutek

      Dořešíme to tam! Díky.

      Vymazat

Instagram