Recenze: HJ Flying Saucer (létající talíř?!)

Vypadá...divně. Je protáhlá, krásně glazurovaná, funkční. Původně myšlená jako vtip (stejně jako tenhle blog, heh). Přes oceán přiletěla až ke mně legrácka od Hookah Johna, divná vortexová korunka s vystouplým komínem. Zabydlela se v mé sbírce, nebo letěla z okna? Čti!

Kdybych ji z toho okna vyhodil, stejně by přiletěla zpátky. Korunka Flying Saucer byla původně vtípkem, který byl odvozen od Hookah Johnovy jiné korunky, phunnelu mini Alien Bowl. Je to plytká miskovitá korunka, která se dobře hodí na overpack. Pak si v Pasadeně něco zahulil a začal protahovat. Komín. Jo, zní to „normálně“. Nicméně, držel se stejného materiálu a proporcí, zvedl pouze komín, uzavřel ho a nastřelil čtyři čtvercové díry. Dlouho nechtěl tuto korunku vydat, protože je asi lidumil a žralo ho, že by jeho zákazníci platili za něco, co podle jeho tehdejšího názoru fungovalo stejně, jako Alien. Dnes už je venku druhá verze talíře, víc materiálu, méně emzáků, lepší funkčnost.

Talíř ze široka
Trochu té historie a prázdných pojmů máme tedy za sebou, mrknem, jak to funguje, z čeho to je a jestli má smysl se v ní proletět (weeee).

Poletíme do nebe/hajzlu?

Mám rád tenhle typ korunek, jsou vysoké, barevné a dobře se čistí. Teda pokud vám zrovna nespadnou do mísy plné oleje z tuňáka, kterou si spolubydlící nechal v dřezu. Stalo se, plakalo se. Mohl bych této korunce říkat nějakým více milým způsobem, třeba Rozsévač zkázy. Proč si toto milé oslovení zaslouží se dozvíte...po reklamě!

PROVEDENÍ


A neohne se!
Ruční práce, tradiční americká. To nejde obvykle moc k sobě, pokud byste nepřihodili trochu lubrikantu a srolovanou bílou ponožku. Přesto, Hookah John tyhle korunky vyrábí právě takhle. Kvalitní pálená hlína, glazura kvalitativně srovnatelná s korunkami Saphire. Netrpí nešvarem z nedostatku materiálu, jako třeba nové verze Cascade phunnelů, tuhle hračku jen tak nepřelomíte. Nebo jo? Asi z toho nebudeme dělat #bendgate, nic se ohýbat nebude!

Na první pohled z ní něco vyčnívá. Jak jsem již vysvětloval, komín se zvýšil, zazdil a byl čtyřikrát proděravěn. Takže vortex, ale pracuje lehce jinak. Dozvíš víc!

FUNKČNOST


Trocha alobalu navíc...
Joo, tak v čem je to tedy jiné/zvláštní/pod psa? FS (tu zkratku chápeš, že?) odlišně distribuuje teplo. Odlišně myšleno lépe, fakt jo. Klasický phunnel si vezme teplo z uhlíků a rozloží ho do stěn, tabák se prohřívá a odchází do dýmky středovým komínem. Jelikož je však uhlí umístěno mimo komín, část tepla uniká. U FS jsou uhlíky přímo u komínku, žádné další stěny, teplo jde přímo na tabák. Vytváří to stabilní mraky o velikost tři kuželkových drah a nic se nepálí. To jde.

Na tuto korunku neumístíte žádný Kaloud, žádnou badchu. Je to dáno stavbou korunky, proto zde užijeme starý dobrý alobal. Jestli s ním už neumíte, trošku si to oživte. Napínat alobal přes ten komínek tak, aby byl krásný a bez přehnutí, to mi vzalo pár let života. I slepec by vyplnil rychleji daňové přiznání, než-li já napnul alobal přes tuhle blbost. Nicméně dá se, 4 vrstvy a snažte se. Dírkování standardní. Tři uhlíky and go!
...tvoří ohrádku

„Ty uhlíky se zmenšují! Teď se jeden pohnul. Kurva, kurva, kurva, zvedni je. Koberec odplul do říše mrtvých, tchýně mě zabije.“ A tak, no. Je to jedna z nevýhod, kterou jsem sám na vlastní kůži otestoval. Proto ten Rozsévač zkázy. Předejít se tomu dá snad až barbarsky jednoduše. Hlavně od poloviny session jsou uhlíky už znatelně menší, nemají perfektní tvar a nejsou stabilní. Udělejte zkrátka ohrádku. Pruh alobalu, obtočte okolo, umačkejte ke spodní části korunky a hle, nikde nic nepadá.

ZPŮSOB NABITÍ

Flying Saucer je relativně plytká korunka, to ovšem neznamená, že by se tam pěkných 30 g nevešlo. To je jeden ze způsobů nabíjení, krutý overpack. Tady se mi osvědčila malá vidlička (jo, minule jsem ji hejtil). Narvěte tu bestii až po dírky, ty však musí zůstat volné. Alobal, proděravět, ohrádku a mračna!


Lépe se mi však osvědčil dense pack zhruba s polovičním množstvím tabáku, těch 15 g je úplně na pohodu. Korunku naplňte opět k dírkám, nyní však utlačte a zarovnejte s okrajem korunky. Vůbec se toho nebojte, bude to i tak dýmit jako čert.

Úlet, úlet to byl!

Baví mě, jinak bych to asi neřekl. Trochu divný experiment se tedy zabydlel v mé sbírce, funguje bezvadně. Overpack mi málem urval levou kouli, pravda, ale s dense packem se dá velmi dobře pracovat. Jakmile ji někdo doveze ve větším počtu, určitě se nebraňte experimentu a vyzkoušejte tuhle americkou podivnost. Stojí za to! Na prdel jsem si z toho nesedl vinou šaškování s alobalem, ale kvalitou provedení, nápadem, glazurou a vzhledem u mě boduje. K zakoupení zde!

Tadáááá

8/10

Jakub Kopáček

2 komentáře :

Instagram