Kouřitelná Nakhla: photoshop, nebo realita?

S Nakhlou většina z nás začínala, typická višeň, dvojité jalbko, meloun či máta. Suchá jako Sahara, plná klacků, ALE levná, z Egypta od podnikavých kamarádů ještě levnější a s RZU prostě nejlepší! Nicméně existuje pár metod, jak tento tabák kouřit kvalitně. V čem je ta Nakhla přezevše tak dobrá?

O Nakhle se toho napsalo už spousta a vykouřilo se jí ještě víc. Chutnalo vám? Tipnu si, že ani v polovině případů. Klasicky kupovaná Nakhla (50 g) je smotaná do obří hroudy tvaru velbloudího trusu v celofánovém sáčku. Dokážete si určitě představit, že tenhle typ balení neudrží tabák čerstvý a melasu tam, kde má být (že by v tabáku?). Doporučuju proto hned z kraje tabák přebalit do plastikové uzaviratelné krabičky. Edice Mizo už je balená o něco lépe, použit byl druhý zatavený sáček.

Zabalená Nakhla (250 g)
Může se zdát, že Nakhla melasy moc nepobrala, ale moji milí, tenhle tabák vydrží průchod peklem. Je vskutku velmi dobře odolný vůči teplu, problém je spíš v tom, že si po celou dobu kouření nedokáže udržet slibovanou chuť. Záleží však na způsobu nabití, volbě korunky atd atp etc kecy, prdy, beďary. Chuť a dýmivost můžete podpořit přidáním externí melasy. Na našem trhu je poměrně široká paleta melas, stačí si jen vybrat. Je samozřejmé, že zvolená melasa by měla aspoň trochu korespondovat s původní chutí tabáku. Zde pár dobrých značek melas:

- Al Waha melasy
- Jeff's 7 Elements (tabák je hnůj, některé melasy jsou hodně dobré)
- Starbuzz E-Juice (spíš jako náplň e-cigaret, poslouží taky dobře)
- Take Away melasy, některé Nubia melasy, opravdu pár melas od Molamixu

Velboudí lejno po otevření (Nakhla)
Mechanická úprava tabáku je taky moc fajn, zkrátka to vyndejte na prkýnko a řádně nasekejte. Zbavíte se tím velkých stonků, smotaných listů a tabák dobře provzdušníte. Neudělejte z toho zase sypaný čaj, jemný cut opravdu stačí. Nakhlu před kouřením nechte chvíli otevřenou, je lepší když se tabák adaptuje na okolní teplotu, teplotní šoky neprospívají ani tuleňům, natož tabáku.

Velbloudí lejno po naporcování (better Nakhla)
Takhle ošetřenou Nakhlu zvesela ládujte do všemožných korunek, za sebe doporučuju klasickou korunku a vortex. Nebojte se přidat třetí uhlík, klasického alobalu 4 vrstvy, grilovacího stačí jedna až dvě, záleží na množství žáru. Zkuste Pepastajl, zkuste Badchu.

Nakhla má několik příchutí, které jsou v dýmkařském světě řazeny mezi nejlepší svého druhu, některé jsou dokonce unikátní. Mrknem na můj osobní výběr:

Nakhla Earl Grey

Nakhla Earl Grey
Tenhle tabák je instantní láska. Jedna z nejautentičtějších příchutí, opravdu chutná jako čaj earl grey. Krásně a pronikavě voní, vydrží peklo. V ČR už tuhle příchuť bohužel neseženete, musíte objednat z německých e-shopů. Mnoho jiných výrobců tabáku se snažilo tento svkost napodobit, zdaleka se však nepřibližují této chuti.

Nakhla Black Tropic (Fakhfakina)

Nakhla Black Tropic
K tomuto zvláštnímu tabáku jsem stále nenalezl adekvátní náhradu, je zkrátka jedinečný. Chuť se těžko popisuje, to se musí kouřit. Trpká chuť s podtóny sladkého ovoce, velmi silný tabák. K tomuto tabáku jsem hledal cestu delší dobu, ale vždy, když teď pomyslím na Nakhlu, mám okamžitě tu známou vůni v hlavě.

Nakhla Chocomint

Nakhla Chockomint
Tenhle čokomint vás vyloženě protáhne. Mně osobně sice víc cutná Mint Chocolate Chill od Fumari, ale když jsem objevil čokomint, byla to právě Nakhla, která mi naservíroaval tenhle dnes již nostalgický nářez. Určitě vyzkoušejte.

Nakhla Double Apples

Nakhla Double Apples
Ach ta lékořice. Tenhle tabák je v Ameru velmi populární, u nás ani moc ne. Upřímně, měl jsem mnohem lepší dvojitá jablka a zrovna toho od Nakhly jsem se v 16 překouřil tak mocně, že už ho prostě nedokážu kouřit. Nicméně super alternativa k sladkým ovocným tabákům, tahle Nakhla prostě nezklame.

Nakhla Mint + Nakhla Mizo Mint

FRESH! Klasická máta od Nakhly je velmi dobrá, avšak taková máta od Al Fakheru se mi zdá o dost lepší, jak samotná, tak do mixů. Nicméně její mutace v edici Mizo je přímo boží. Dlouho jsem mátu od Miza považoval za absolutní top, má opravdu jedinečnou chuť a protáhne na maximum (kdysi jsem tak léčil rýmu). Nyní už vím, že to zas takový top není, ale ze staré lásky se k ní rád vracím.

Nakhla Mizo Mint
Přeju vám příjemné zážitky s Nakhlou!

Jakub Kopáček

6 komentářů :

  1. A která máta je dnes podle tebe TOP?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes je to trochu složitější, nová GOLD máte od Al Fakhery se hodně povedla. Prince Moassel, i když je to shit, tak dělá zajímavou mátu. Když chci mátu, které se dobře hodí do mixu, koupím UT Green.

      Vymazat
  2. Kolik ml melasy doporučuješ dát do 50 g Nakhly?

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, hezký přehled. Ještě bych od Nakhly přidal kokos. Žádnej jinej mu nesahal ani po pytlík. Pokud bys měl tip na srovnatelnou chuť od jiné značky, rád vyzkouším. Ale Fakher je chemickej a mdlej a ty ostatní malé značky, škoda slov. Start Now Coco-choco je taky dost mimo, ač není špatnej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar Martine, jo, ten kokos byl vyjímečný. Na trhu je kokosů relativně dost, výborný je Start Now Coco Lemon (dobrá kombinace citronu a kokosu), Medité má slušný kokos, potom od Serbetli je skvělý kokos.

      Vymazat

Instagram