Dýmkařské úvahy: Co mě sere na čajovnách?

Během psaní Dýmkařské bible #4 jsem si uvědomil, že právě v čajovnách a barech je slovo čistota v ohledu k dýmkám téměř sprostým slovem. Taková první vlaštovka ze série úvah se věnuje právě čistotě dýmkařského vybavení v čajovnách.

Čistá, chutná a rychle připravená vodní dýmka je přáním snad každého, kdo si ji v čajovně či shisha baru objedná. Myslíte si, že když před vámi přistane dýmka, tak je dokonale čistá, s čistou vodou ve váze a řádně (pokud to jde) promytým šlauchem? Jestli ano, tak jste přesně ti zákazníci, které chtějí. Vše stylem ‚‚je mi jedno, jak ta dýmka chutná/nechutná, hlavně, že je dým a můžu dělat kolečka.‘‘ Když se ale podíváte důkladněji, můžete ty sračky vidět na vlastní oko (cyclope friendly).

Jelikož jsem nějakou dobu pracoval v čajovnickém prostředí, vím, jak se věci mají. Je naprosto běžné, že voda ve vázách není čerstvá a stojí už v ní pěkných pár hodin/dnů. U většiny dýmek to není poznat, protože mají tmavou vázu, ale když narazíte na čirou vázu, jde okamžitě vidět, jestli byla čištěná, nebo ne. Charakteristický proužek usazenin prozradí vše.
To mě přivádí k čistotě dýmek obecně. Po každém kouření by se měla dýmka vymýt horkou vodou, vázu klidně vzít i lehce JARem, pořádně usušit a neřešíte nic. Pořádné čištění by se mělo provádět jednou do měsíce, u dýmek v čajovnách (jsou mnohonásobně víc zanesené a používané) by to mělo být i víckrát. Dělají to všechny čajovny poctivě? Dost pochybuju.

U šlauchů je to podobná pohádka. Je skvělé, že velká část podniků už přešla od klasických nevymývatelných hadic k těm silikonovým, ale ve spoustě čajoven stále trůní klasické šlauchy. Jelikož jsou nepromyvatelné, rychle se zanesou bordelem, zápachem tabáku a celkově o nějaké hygieně tady nemůže být moc řeč. Naopak když ten šlauch jednou nešťastně promyjou, začíná peklo. Jak jsem již ve starší bibli napsal, klasický šlauch se skládá z drátu obaleného silonem, papíru (většinou kvalitní arabské noviny, si počtete) a potahu. Při styku z vodou drát začne korodovat a všechny ty krásné malé kousky končí ve vašich plicích, to přece chceš :)

Radím vám, kontrolujte si dýmku, kterou před vás přinesou. Je to vaše zdraví a váš kuřácký zážitek, to vše může být ohroženo špinavou a neudržovanou dýmkou.

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram